Hyppää sisältöön

Kommentti: Jesse Puljujärvi saa NHL:ssä tilaisuuden, josta moni vain haaveilee

Siirto Carolinaan oli juuri sitä, mitä lääkäri oli Edmontonissa tuskailleelle Jesse Puljujärvelle määrännyt, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Jesse Puljujärvi tuuletti maaliaan Edmonton Oilers -joukkuekavereidensa kanssa.
Tämä on ollut liian harvinainen näky. Jesse Puljujärven hymyä nähtiin harvoin Edmontonissa tällä kaudella. Kuva: André Ringuette / NHLI / Getty Images
Tommi Seppälä

Tulihan se sieltä. Edmonton teki kaikkensa viedäkseen painajaismaisen tarinansa Jesse Puljujärven kanssa mahdollisimman pitkälle.

Suhde pelaajan kanssa oli ollut rikki jo pitkään, pelaaja oli menettänyt itseluottamuksensa moneen kertaan ja seurajohto siirtänyt siirtämästä päästyään lopullista ratkaisua tilanteen laukaistakseen.

Jesse Puljujärvi, 24, oli viimeisin osoitus Edmonton Oilersin totaalisesta kyvyttömyydestä kehittää omista varauksistaan pelaajia.

Toki myös Puljujärven reppuun luulisi matkan varrelta tarttuneen paljon. NHL:ään ei pidä lähteä ilman kielitaitoa seinäruusuksi sivusta seuraamaan. On oltava avoin, mentävä osaksi porukkaa, kannettava vastuu omasta ruudusta ja ennen kaikkea oltava valmis jatkuvasti. Tältä osin ei kaikki mennyt nappiin.

Vapaus koitti tiistaina helmikuun viimeisenä päivänä vuonna 2023: Edmonton kauppasi Puljujärven Carolinaan vaihdossa jukurihyökkääjä Patrik Puistolaan, 22.

Enempää ei olisi Puljujärvi voinut toivoa.

Puljujärvi kunnostautui tällä kaudella myös tappelijana, katso video.

Sebastian Ahon ja kumppaneiden tukiverkosto

Juuri Carolinaan olen ainakin itse Puljujärveä jo pitkään tarjonnut. Suomalaishyökkääjän ympärillä on spekuloitu seuroilla, jotka majailevat NHL:n pohjakerroksissa, mutta etenkään Puljujärven tapauksessa häviävässä kulttuurissa operointi ei olisi enää tarjonnut mitään – sen kortin oululainen katsoi Edmontonissa.

Puljujärvi on pelaaja, joka tarvitsee ympärilleen erityisen vahvan tuen. Puljujärvi tarvitsee vahvan joukkueen, rakenteen ja suomalaisten pelaajien tukiverkoston. Kaikkea tätä on Carolinassa tarjolla. On seitsemän peliä kymmenestä voittava vahvan struktuurin joukkue sekä Sebastian Ahon johdolla erinomainen Suomi-mafia.

Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine
Jesse Puljujärvellä (vas.) ja Sebastian Aholla on yhteistä historiaa Kärppien lisäksi nuorten MM-kultajoukkueesta vuodelta 2016. Silloin ketjun kolmas lenkki oli Patrik Laine. Kuva: Tomi Hänninen

Ja on Puljujärvikin matkan varrella kasvanut.

Ehkä hän nyt uskaltaa mennä rohkeasti omana itsenään uuteen joukkueeseen hakemaan uralleen uutta nostetta. Eikä Carolinan korkeaoktaaninen tempotaitopeli ole tässä vaiheessa Puljujärvelle huolenaihe. Puljujärvi pystyy pelaamaan ja tuomaan pöytään oman panoksensa, kunhan hän on avautuvaan tilanteeseen oikealla tavalla valmistautunut.

Tolvasesta ja Välimäestä mallia

Puljujärven viime viikkojen tärkein tehtävä onkin ollut ladata itsensä sitä hetkeä varten, kun uusi tilaisuus aukeaa. Suomalaisista Juuso Välimäki ja Eeli Tolvanen vaihtoivat aiemmin kaudella seuraa siirtolistan kautta ja löivät uusissa seuroissaan välittömästi läpi.

Myös Puljujärven on tultava päätylaudoista läpi jo ensimmäisissä harjoituksissa. Rennosti ja omalla letkeällä tyylillään, mutta samaan aikaan määrätietoisesti. Jesse Puljujärvi on pomminvarmasti paljon parempi pelaaja, mitä viimeinen vuosi Edmontonissa antoi ymmärtää – nyt se on näytettävä Carolinassa.

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

Jesse Puljujärvi kyykistyy aloitukseen.
Jesse Puljujärvi pelasi Edmontonissa yhteensä viisi ja puoli kautta. Homma ei lähtenyt toimimaan oikein missään vaiheessa, vaikka pieniä välähdyksiä olikin. Kuva: NHLI via Getty Images

Puljujärvella on tilaisuus, josta jokainen pelaaja haaveilee. Ei hän Carolinan ykkösketjussa Ahon vierellä viiletä, mutta erittäin laadukkaassa organisaatiossa hyvässä valmennuksessa on mahdollisuus oppia paljon.

Puljujärvi pystyy pelaamaan laadukasta pohjaketjun peliä ja sitä kautta osaketta on ajan kanssa mahdollisuus jopa kohentaa.

Kaikki lähtee siitä, että Puljujärvi on valmis ensimmäisistä harjoituksista alkaen. Carolinassa Puljujärvi ei tule saamaan mitään helpolla, mutta jos lumipallo lähtee pyörimään oikeaan suuntaan, moni saattaa vielä yllättyä.

Puljujärven NHL-tiimalasissa ei ole mahdottoman paljon hiekkaa jäljellä, mutta tämän parempaa mahdollisuutta hän ei olisi voinut toivoa.

Suosittelemme