Hyppää sisältöön

Kauppakamarit esittävät valtiolle uusien jäänmurtajien hankintaa, jotta pohjoisten satamien ja Suomen vientiyhteydet pystytään turvaamaan

Suomen vanhimmat jäänmurtajat ovat peräisin 1970-luvulta, ja muutoinkin kalusto on pääosin rakennettu 1980- ja 90-luvulla. Suomen viennistä merikuljetusten osuus on noin 90 prosenttia.

Jäänmurtaja Otso murtaa jäätä talvisena päivänä.
Jäänmurtaja Otso otettiin käyttöön vuonna 1986. Kuva: Ville Suni / Väylävirasto
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauppakamarit patistavat tulevaa eduskuntaa ja hallitusta turvaamaan pohjoisen satamien liikenteen ja uusimaan jäänmurtajakalustoa.

Suomen vanhimmat murtajat ovat peräisin 70-luvulta, ja aluksia on rakennettu myös 1980- ja 90-luvulla. Tällä vuosituhannella käyttöön on otettu yksi uusi monitoimimurtaja ja yksi satama-alus.

Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen ja 18 muuta kauppakamaria esittävät, että jo tämän vuoden aikana perustetaan jäänmurtajaryhmä valmistelemaan hankintaa. Lisäksi toivotaan tiiviimpää yhteistyötä Ruotsin kanssa, joka on uusimassa omaa kalustoaan.

Vetoomuksessa muistutetaan, että Suomen viennistä merikuljetusten osuus on 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia. Lisäksi kotimainen murtajahankinta tukisi suomalaisen meriteollisuuden kehitystä ja työllisyyttä.

Tuovinen toteaa kauppakamareiden tukemassa kannanotossaan, että pohjoisen meriliikenteen rooli kasvaa teollisuuden ja vihreän siirtymän investointien kautta, ja meriliikennettä tarvitaan niin rakentamisvaiheen tuonnissa kuin lopputuotteiden viennissäkin.

Aiheesta enemmän:

Rauman telakka tavoittelee jäänmurtajatilauksia, odottaa seuraavalta hallitukselta päätöksiä

Voit keskustella aiheesta 2. maaliskuuta kello 23 saakka.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle