Hyppää sisältöön

Moskovalainen Dmitri Ivanov arvosteli sotaa somessa – nyt häntä uhkaa yhdeksän vuoden vankeus

Muun muassa ukrainalaissiviilien kuolemista ja Venäjän sotarikoksista Telegramissa kirjoittanutta Dmitri Ivanovia syytetään asevoimien mustamaalaamisesta.

Vartija toi Moskovan valtionyliopiston opiskelijan Dmitri Ivanovin oikeuden istuntoon 1. maaliskuuta. Syyttäjä vaatii Ivanoville vankeutta.
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Venäjällä syyttäjä vaatii yhdeksän vuoden vankeutta Moskovan valtionyliopiston opiskelijalle, joka arvosteli Venäjän Ukrainassa käymää sotaa Protestnyj MGU -nimisellä Telegram-kanavallaan.

Moskovan valtionyliopiston MGU:n opiskelija Dmitri Ivanov on ollut esitutkintavankeudessa viime vuoden kesäkuusta. Hän on kiistänyt syyllistyneensä valheellisen tiedon levittämiseen.

Tämä on yksi rikossyytteistä, joita Venäjällä on nostettu maaliskuussa säädettyjen tiukkojen valeuutislakien nojalla. Lakeja on käytetty sodanvastaisten mielenilmaisujen tukahduttamiseen.

Tänään keskiviikkona Timirjazevskin tuomioistuimessa kuultiin myös puolustuksen ja syytetyn puheenvuorot.

Yleisön joukossa ovat muun muassa aiemmin vankeuteen tuomitun oppositiopoliitikon Ilja Jašinin vanhemmat ja Yhdysvaltain suurlähetystön edustaja.

Oikeudenkäyntiä on seurannut tiiviistii Mediazona-uutissivusto.

Tuomari Darja Pugatšova julistaa tuomion ensi viikon tiistaina 7. maaliskuuta.

Syyttäjän todisteena Venäjän viranomaisten lausunnot

Syyttäjä Julija Pravosudin mukaan Ivanov levitti viime vuoden maalis–huhtikuussa Telegram-kanavallaan mustamaalaavaa informaatiota Venäjän asevoimista motiivinaan poliittinen viha.

Kyse on Ivanovin kirjoituksista, jotka käsittelivät muun muassa Venäjän asevoimien hyökkäystä Zaporižžjan ydinvoimalaan, ukrainalaissiivilien kuolemia, Ukrainan siviili-infrastruktuurin kärsimiä tuhoja, iskua synnytyssairaalaan Mariupolissa ja sotarikoksia Butšassa ja Irpinissä.

Suuri osa kirjoituksista oli muiden kirjoittamien tekstien uudelleenpostauksia.

Syyttäjä esitteli todisteena väittämien virheellisyydestä Venäjän viralliset lausunnot, joiden mukaan Venäjän joukot eivät ole syyllistyneet sotarikoksiin ja ”sotilaallinen erikoisoperaatio” on kansainvälisen lain mukainen.

Syyttäjä luetteli Venäjän puolustusministeriön edustajan Igor Konašenkovin, ulkoministeri Sergei Lavrovin, ulkoministeriön edustajan Marija Zaharovan ja YK-suurlähettiläs Vasili Nebeznjan lausunnot.

Tuomari antoi oikeudenkäynnissä puolustukselle luvan kutsua Lavrovin, Nebeznjan ja Konašenkovin todistajiksi, mutta nämä eivät saapuneet oikeuteen.

Syyttäjä Pravosud luki istunnossa Ivanovin Telegram-viesteistä närkästyneiden todistajien lausuntoja.

Nämä olivat tyytymättömiä siihen, että Ivanov oli kutsunut ”sotilaallista erikoisoperaatiota” sodaksi sekä kirjoittanut Ukrainan ja Venäjän tappioista.

Todistajat kertoivat kokeneensa epäoikeudenmukaisuuden, uhan ja huolestuneisuuden tunteita kirjoitusten vuoksi.

Keskeinen todistaja oli valtionyliopiston entinen dekaani, joka sanoi Ivanovin jatkuvasti esiintyneen vallanpitäjiä vastaan ja levittäneen paikkaansa pitämättömiä tietoja venäläisistä joukoista.

Asianajaja: Kaikki lait eivät ole oikeudenmukaisia

Ivanovin asianajaja Marija Eismont kyseenalaisti syytteessä esitetyn vihanlietsonnan. Hän siteerasi korkeimman oikeuden täysistunnon päätöstä, jonka mukaan vallanpitäjien kritisoimista ei voi pitää vihan lietsomisena.

Eismont sanoi myös, että tuomioistuin ei voi nojata vain sellaiseen lakiin, jota ei ole edes käsitelty perustuslakituomioistuimessa.

Eismont sanoi, että historiassa on ollut tapauksia, joissa lakien muodollinen noudattaminen on rikkonut oikeutta vastaan.

Hän muistutti, että 40-luvun lopulla Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynneissä jaettiin tuomioita myös natsi-Saksan tuomareille.

Dmitri Ivanov seisoo oikeussalissa lasiseinäisessä kopissa ja levittelee käsiään. Hänellä on parta, musta paita ja tummat housut. Kopin vieressä seisoo vartija. Lasiseinästä heijastuvat Ivanovia kuvaavat ihmiset.
Asevoimien mustamaalaamisesta syytetty Dmitri Ivanov osallistui oikeuden istuntoon 1. maaliskuuta syytetyille varatussa lasikopissa, jota kutsutaan ”akvaarioksi”. Kuva: Nadežda Titova / Yle

Ivanov: Koko syytekirjelmä on todellisuuden vastainen

Omassa puheenvuorossaan Dmitri Ivanov sanoi, että pelon ilmapiiriä ei luo hän vaan valtio itse.

– Tutkinta yrittäessään syyttää minua ”valeuutisten” levittämisestä rakensi yhden suuren valheen. Kirjaimellisesti koko syytekirjelmä ensimmäisestä viimeiseen sanaan on todellisuuden vastainen, Ivanov sanoi.

Ivanovin mukaan syytteessä pitää paikkansa vain se, että hän on tehnyt julkaisuja eikä hän ole sitä ikinä kiistänytkään.

Hän sanoi allekirjoittavansa edelleen kaiken sen, mitä hän kirjoitti vuosi sitten.

Ivanov puhui oikeudessa syyllisyyden tunteesta liittyen sotaan.

– Jos tunnette syyllisyyttä, se tarkoittaa, että teillä on omatunto. Se tarkoittaa, että ette pysty ilman tuskaa sydämessänne näkemään viattomien ihmisten kärsimystä, että kykenette myötäelämään vierasta surua.

Ivanov sanoi, että syyllisyyden tunnetta ei voi välttää, mutta se on myös irrationaalinen, kun ihminen ei ole itse syyllistynyt mihinkään.

– Syy on niiden, jotka aloittivat ja käyvät tätä sotaa, jotka antavat ja toteuttavat rikollisia määräyksiä, jotka tekevät ilkivaltaa vieraalla maalla, ja vielä niiden, jotka mahdollistavat näitä rikoksia sortamalla Venäjää ja omaa kansaansa ja luomalla pelon ja suvaitsemattomuuden ilmapiirin.

Ivanov sanoi suoraan käyttävänsä oikeudenkäyntiä puhujakorokkeena sodanvastaiselle sanomalleen.

– Meidän onnettomuutemme on kyvyttömyys olla aloitteellisia ja löytää samanmielisiä. Olemme tottuneet seuraamaan johtajia ja odottamaan käskyjä. Älkää odottako, toimikaa! Ivanov sanoi.

Katso Ulkolinjan dokumentti

Suosittelemme