Hyppää sisältöön

Perttu Hyvärinen kutitteli jopa MM-mitalitaistoa – suomalaisdebytantti Niko Anttola säväytti heti, asiantuntijat vaativat kovaa päätöstä

Perttu Hyvärinen oli 13. sijallaan paras suomalainen, kun norjalaiset nappasivat neloisvoiton Planican MM-hiihdoissa.

Näin Perttu Hyväristä kannustettiin MM-kisojen mitalitaistoon.
Roope Visuri,
Laura Arffman,
Riku Salminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perttu Hyvärinen oli paras suomalainen 13. sijallaan Planican MM-kisojen vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa. Hyvärinen jäi minuutin ja 31,9 sekuntia voittajasta Norjan Simen Hegstad Krügeristä.

Krüger voitti Planican MM-kisojen toisen kultamitalinsa. Hän oli ykkönen jo viime viikonloppuna yhdistelmäkilpailussa.

Norja otti kilpailussa neloisvoiton. Hopealle tuli Harald Östberg Amundsen ja pronssille hiihti Hans Christer Holund. Johannes Hösflot Kläbo jätettiin neljänneksi.

Norjalle oli tarjolla kilpailussa jopa viitoisvoitto, mutta Ruotsin William Poromaa ehti Kläbon ja Sjur Röthen väliin viidenneksi.

Kaksi vuotta sitten MM-kisoissa Hyvärinen oli samalla matkalla 17:s.

– Jäi kaikki ladulle. Kova oli kisa. Ainakin tarpeeksi painetta oli itselläni kisaan. Tuli aika paljon hankkittua sitä itse. Alku oli tarpeeksi hyvä, mutta viimeisellä kierroksella sammui, Hyvärinen kuvaili.

Hyvärinen oli vielä kisan puolivälissä yhdeksäntenä ja matkaa mitaliin oli 12,7 sekuntia. Tuolloin Suomen joukkueen jäsenen huutama kannustus ”kymmenen sekuntia MM-hopealle” kuului tv-lähetykseen saakka.

Erot pamahtivat kilpailun toisella puolikkaalla isoisiksi.

Hyvärinen myönsi, että tällä kertaa ladulla oli 12 parempaa miestä, etenkin lopun osuudella.

– Oli vähän halua liikaa, Hyvärinen totesi.

Perttu Hyvärisen maaliintulo miesten 15 kilometrin matkalla.

Planican MM-kisojen olosuhteet olivat jällen kerran oikukkaat. Sen huomasi muun muassa varamiehenä MM-kisoihin hälytetty Markus Vuorela. Hänet jätettiin vasta 43. sijalle.

Vuorela kertoi, että joutui valitsemaan suksen, joka oli joko parempi nousuihin tai sitten laskuihin. Vuorela oli valinnut nousuihin paremman suksen.

Hyvärisen mukaan hänellä oli sukset, joilla olisi voinut voittaakin kisan.

– Oli kyllä maailman vaikein suksitesti. On saanut miettiä päänsä puhki. Tehtiin kuitenkin hyvää työtä taas, Hyvärinen totesi.

Hyvärinen rupesi runolliseksi puhuessaan tunnelmastaan kisan jälkeen.

– Mieli on kirkas, iloinen ja virkeä, mutta pienen kolhun se otti tästä kisasta. Kerosiinia on palanut kisojen aikana. Talvi on ollut pitkä tähän mennessä. Kevätaurinko paistaa, niin vielä on töitä jäljellä. Mutta aina paukkuja on, Hyvärinen totesi.

Perttu Hyvärisen haastattelu miesten 15 kilometrin jälkeen.

Niko Anttola säväytti aikuisten MM-debyytissään

Helmikuun alussa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta 10 kilometrin kisassa vapaalla hiihtotavalla juhlinut Niko Anttola oli keskiviikkona toiseksi paras suomalainen. Anttola oli kilpailussa 24:s.

– Tiesin, että oma perustaso on niin hyvä, että ei tarvitse yrittää ihmeitä, Anttola sanoi.

Niko Anttolan maaliintulo miesten 15 kilometrin matkalla.

Anttola kuvaili lähteneensä kisaan niin, että pystyisi hiihtämään koko matkan ilman hyytymistä.

– Pisimmällä työpätkällä olin koko ajan limitillä. Sitten yritin tulla mahdollisimman kovaa loppumutkat ja helpoimmat pätkät, Anttola totesi.

Miehillä on Planican MM-kisoissa edessä vielä perjantaina viestikilpailu sekä sunnuntaina 50 kilometriä. Kiinnostavatko ne Anttolaa?

– Onneksi ei tarvitse itse päättää, mitä hiihtää. Valmentajat päättävät. Tehdään, mitä ne käskevät, Anttola totesi.

Niko Anttolan haastattelu miesten 15 kilometrin jälkeen.

Lindholm antamassa viestipaikkaa Anttolalle

Anttolalle hävinneet joukkuetoverit Remi Lindholm ja Markus Vuorela kehuivat vuolaasti debytanttia kilpailun jälkeen.

– Jos jotain positiivista, Niko hiihti aivan mahtavasti. Katselin sitä hetken aikaa perästä. Niko veti hienosti. Oli mahtavannäköistä, Vuorela kehaisi.

Lindholmin on ennen päivän kisaa spekuloitu hiihtävän viestissä vapaan hiihtotavan osuudella. Hän oli nyt valmis antamaan viestijoukkuepaikkansa Anttolalle. Lindholm hävisi Anttolalle puoli minuuttia.

– Veikkaan, että minulla alkoi kevät. Niko hiihti tosi hyvin. Nostan kyllä hattua. Hän on hyvä tyyppi. Häneltä löytyy hapenottoa nousuihin. Se on kyllä kova, Lindholm suitsutti.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen suitsutti myös Anttolan suoritusta.

– Niko vakuutti minut. Hänet pitäisi ehdottomasti valita viestiin vapaalle hiihtotavalle, Nousiainen totesi.

Toinen asiantuntija Kalle Lassila olisi myös valmis laittamaan Anttolan viestikokoonpanoon.

– Kyllä varmasti näin. Suomen miesten joukkue on sellaisessa tilanteessa, että varmaa, tasaista kokoonpanoa ei kannata hakea, koska mitali ei ole suoraa realismia. Kannattaa priorisoida kuumia hiihtäjiä, Lassila totesi.

Osataanko Suomen joukkueessa nykypäivänä tehdä niin?

– Ei välttämättä joka tilanteessa. Eihän se ole välttämättä helppoa, koska joukkueen yhtenäisyyden kannalta on yleensä tärkeää, että kaikki on tulosperusteista ja mahdollisimman pitkältä ajalta selkeää.

Suurin kysymysmerkki perjantain viestiin lienee kuitenkin avausosuuden viejä perinteisellä hiihtotavalla. Siihen on spekulaatioissa aseteltu Ristomatti Hakolaa, mutta hän ei ole vielä kertaakaan kisannut Planicassa. Nousiainen ja Lassila olisivat valmiita laittamaan Hakolan avausosuudelle.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen ei lähtenyt vielä lyömään lukkoon viestikokoonpanoja.

– Lähdetään miettimään kokoonpanoa ja hiihtojärjestystä, mutta oli todella hyvä hiihto Nikolta tänään, Pasanen totesi.

Suosittelemme sinulle