Hyppää sisältöön

Ahtaajien kiistaan syntyi sopu – lakko päättyy, töihin palataan viimeistään lauantaina

AKT:n ja Satamaoperaattorit ry:n hallinnot ovat hyväksyneet ahtaajia koskevan neuvottelutuloksen. Sovun seurauksena satamien toimintaan merkittävästi vaikuttaneet lakot päättyvät. Ahtaajien lakko on kestänyt jo kaksi viikkoa.

Näin kiistan osapuolia neuvotteluissa edustaneet AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ja Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutru kommentoivat saavutettua sopua.
Marica Paukkeri
Avaa Yle-sovelluksessa

AKT:n hallinto on hyväksynyt ahtaajia koskevan neuvottelutuloksen.

Ahtaajien työkiistassa on saavutettu neuvottelutulos, valtakunnansovittelijan toimisto kertoi iltapäivällä Twitterissä. Neuvottelutulos vaati vielä molempien liittojen hallinnon hyväksynnän. AKT:n hallinto hyväksyi neuvottelutuloksen yksimielisesti, puheenjohtaja Ismo Kokko kertoo.

– Näin uusi työehtosopimus on syntynyt, Kokko julistaa.

Sopimuskauden eli 25 kuukauden aikana palkankorotukset ovat Kokon mukaan 6,3 prosenttia. Tämän päälle tulee Kokon mukaan niin sanottu ”myöhentämiserä”, jonka suuruus on 1 100 euroa. Kokko ei kommentoi, paljonko nyt saavutetun sovun kustannusvaikutukset ovat.

AKT on kertonut tavoittelevansa neuvotteluissa palkankorotuksia, jotka vastaavat Saksan metalliteollisuuden korotustasoa. Tämä tarkoittaisi 8,5 prosentin korotusta kahden vuoden kuluessa.

– Olennaista on, että saimme sopimuksen aikaiseksi, johon molemmat osapuolet voivat olla tyytyväisiä, Kokko muotoilee.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.
AKT ry:n puheenjohtaja Ismo Kokko myöntää, että neuvottelupöydässä tehdään aina kompromisseja, ja tämä koskee myös palkankorotuksia. – Molemmat joutuvat tulemaan vastaan. Muuten niitä sopimuksia ei yleensä synny, Kokko toteaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Samalla on sovittu myös lakkojen lopettamisesta. Ahtaajat ovat olleet lakossa jo kaksi viikkoa.

– Sopimuksen mukaan lakon piirissä olevat palaavat töihin mahdollisimman pian ja kuitenkin viimeistään 4. päivä maaliskuuta alkaviin vuoroihin, Kokko kertoo.

Kokon mukaan on vaikea arvioida, miten nyt saavutettu sopu vaikuttaa muihin pöydällä oleviin neuvotteluihin.

Myös Satamaoperaattoreiden hallinto käsitteli neuvottelutulosta tänä iltana.

Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutrun mukaan työnantajaosapuoli hyväksyi neuvottelutuloksen. Mutrun tulkinnan mukaan nyt saavutettu sopu noudattaa yleistä linjaa.

Juha Mutru seisoo jalkakäytävällä puolikuvassa ja katsoo kameraan, taustalla lunta, liikennettä aj lumisia puita.
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru kiittelee ahtaajien lakon päättymistä. – Vahingot ovat olleet suuria, ja ne ovat kohdistuneet myös sivullisiin yrityksiin. Sen, että työt nyt lähtevät pyörimään, vaikutukset ovat laajoja, Mutru sanoo. Kuva: Katriina Laine / Yle

Mutru ei näe, että tuulisella työmarkkinakierroksella olisi vaikutusta neuvotteluosapuolten välisiin suhteisiin. Työkiistan kustannuksia työnantajille hän ei ryhdy arvioimaan.

– Loppujen lopuksi on hyvä, että korotuksiin on löytynyt yhteinen linja. Toivon tämän kantavan hedelmää myös jatkovuosina, Mutru summaa.

Neuvottelutulos syntyi tänään iltapäivällä, kun kiistan osapuolet Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry ja työnantajia edustava Satamaoperaattorit ry neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistolla. Valtakunnansovittelijan toimisto tiedotti sovun syntymisestä Twitterissä.

Aiemmissa sovintoehdotuksissa AKT:ta hiersivät palkat ja tekstikysymykset

Ennen tämänpäiväistä sopua AKT hylkäsi kaksi sovittelijan tekemää sovintoehdotusta. Viimeisimpänä se hylkäsi sovittelija Leo Suomaan antaman sovintoehdotuksen 19. helmikuuta.

Liitto on ilmoittanut aiempien sovintoehdotusten hylkäämisen keskeiseksi syyksi sen, että niissä esitetyt palkankorotukset ovat olleet liian matalia. AKT on ollut tyytymätön myös sovintoehdotuksten tekstikysymyksiin.

Työnantajaosapuoli on sen sijaan ollut haluton maksamaan ahtaajille enempää kuin mitä vientialojen työntekijöille on maksettu.

Palkkaneuvotteluiden päänavaajana on pidetty helmikuun alussa solmittuja Teollisuusliiton, Teknologiateollisuuden työnantajien ja Kemianteollisuuden sopimuksia. Teollisuusliiton neuvotteluissa sovittiin noin kuuden prosentin palkankorotuksista kahden vuoden aikana. Lisäksi työntekijät saavat 400 euron kertaerän.

Esimerkiksi viimeisimmässä sovintoehdotuksessa sovittelija ehdotti Satamaoperaattoreiden mukaan ahtaajille 6,1 prosentin palkankorotuksia. Kertakorvaukset olisi kuitattu aikaistamalla palkankorotusten aikataulua.

Satamien toimintaa merkittävästi vaikeuttanut lakko alkoi 15. helmikuuta, ja se on kestänyt jo kaksi viikkoa. Noin 90 prosenttia Suomen ulkomaankaupan tavaraliikenteestä kulkee nykyisin satamien kautta.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoi neuvottelutuloksen hyväksymisestä keskiviikkoiltana liiton toimistolla Helsingin Hakaniemessä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2. maaliskuuta kello 23.00:een saakka.

Suosittelemme