Hyppää sisältöön

Tässä ovat Suomen naiset MM-viestiin – Ruotsi jätti kaksinkertaisen maailmanmestarin ulos joukkueestaan, Norjassa järkytyttiin

Suomen naisten viestijoukkue Planican MM-hiihdoissa on julkaistu. Viesti hiihdetään torstaina kello 13.30 Suomen aikaa.

Johanna Matintalo pettyneenä maalissa sprintin puolivälierissä.
Johanna Matintalo joutui pettymään toistaiseksi ainoalla Planican MM-kisojen matkallaan perinteisen sprintissä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Roope Visuri,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten joukkue torstain MM-viestiin Planicassa on julkaistu. Suomen joukkue on Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Krista Pärmäkoski.

Ennen viestivalintaa kolmea hiihtäjää pidettiin selvinä valintoina joukkueeseen: Niskasta, Piippoa ja Pärmäkoskea.

Avausosuuden hiihtäjä oli kysymysmerkki. Spekulaatioissa olivat mukana Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Anne Kyllönen. Heistä Matintalo vei viestipaikan.

– Meillä oli iloinen tilanne, että saimme neljä parasta hiihtäjää mukaan joukkueeseen. Oli siinä mielessä helppo valinta, Suomen naisten vastuuvalmentaja Jussi Piirainen totesi.

Matintalo yhä arvoituksellisena vireestään

Matintalon kunto on ollut kysymysmerkki vaisusti menneen MM-sprintin jälkeen.

Matintalo oli Suomen joukkueen hotellilla vielä arvoituksellisena kunnostaan.

– Huomenna se nähdään. Toivon, että on mennyt parempaan. On viitteitä, että on menty oikeaan suuntaan, Matintalo sanoi.

Matintalo on yrittänyt ottaa vähän kevyemmin sprintin jälkeen.

– En voi sanoa, etteikö jännittäisi. On ollut vähän ailahtelevuutta omassa suoritustasolla. Ollaan tehty korjausliikkeitä. Luottavainen olo, mutta joskus on ollut luottavaisempikin olo, Matintalo totesi.

Kerttu Niskasen jalasta on puhuttu yhdistelmäkisan lämmittelyssä tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen. Niskanen kuvailee jalkansa kuntoa ihan ookooksi. Hän on omien sanojensa mukaan valmis taistelemaan viestissä.

Niskasen kohdalla on spekuloitu, kuinka kovaa hän aikoo lähteä repimään eroa muihin toisella osuudella.

– Matka ei ole kuin viisi kilometriä. Yritän antaa kaikkeni ladulle. Ei jätetä mitään viimeiselle kilometrille, Niskanen kuvaili.

Kerttu Niskaselta suoraa puhetta: ”Harvan papereissa Suomi on mitaleilla”

Eveliina Piippo oli tiistaina vapaan 10 kilometrin hiihtotavan kisassa 16:s. Piippo ei ollut erityisen tyytyväinen tulokseen, sillä rankan kelin piti palvella häntä. Nyt Piippo sanoo, että viisi kilometriä sujuu todennäköisesti paremmin kuin kymmenen kilometriä.

Piipolla on kirkas unelma viestiin.

– Kerttu tulee vaihtoon 45 sekunnin keulassa, Piippo linjasi napakasti.

Krista Pärmäkosken MM-kisat eivät ole sujuneet vielä urheilijan itsensäkään mukaan odotetusti. Hän toivoi tiistain normaalimatkan ja 17. sijan jälkeen ihmettä palautuakseen viestiin ja 30 kilometrin väliaikakilpailuun.

– Aika kovia kiritykkejä näyttää olevan ankkureina. Luotan silti siihen, että lähtee ihan ookoo, kun tullaan hapoilla pitkän matkan kautta, Pärmäkoski kuvaili.

Pärmäkoski nosti kovimmaksi vastustajaksi Ruotsin Maja Dahlqvistin.

– Dahlqvist on sen verran kova sprintteri, että häntä vastaan kiriessä tietää, miten käy. Uskon, että muiden joukkueiden ankkurit on mahdollista viedä loppukirissä. Totta kai se vaatii hyvää päivää ja onnistumista, Pärmäkoski sanoi.

Kaksi vuotta sitten Suomi nousi ikimuistoisesti MM-pronssille Pärmäkosken upealla vedolla viimeisellä osuudella. Tuolloin hän kukisti pronssitaistossa Yhdysvaltojen Jessie Digginsin. Tiistaina uransa ensimmäistä henkilökohtaista maailmanmestaruutta juhlinut Diggins on tälläkin kertaa Yhdysvaltojen joukkueessa kolmososuudella.

Krista Pärmäkoski hiihtää naisten 10 kilometrin kisassa.
Krista Pärmäkoski on taas isossa roolissa ankkuriosuudella. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Suomi on ollut tuttu näky mitaleilla naisten viestissä. Edelilsistä kahdeksista MM-hiihdoista Suomen naiset ovat ottaneet viestimitalin kuusi kertaa.

Niskanen myöntää suoraan, että Suomi on tällä kertaa altavastaaja.

– Varmaan kuitenkaan harvan papereissa Suomi on mitaleilla. Otetaan tämä uudempana tilanteena. Toivotaan, että pystytään venymään ja yllättämään, Niskanen sanoo.

Viestikonkari Pärmäkoski sanoo, että Suomella on nyt raudanluja joukkue, jolla on mahdollisuudet menestyä.

– Ruotsi ja Norja ovat kaksi kovinta ennakkoon. Saksa ja USA ovat haastamassa, avausosuuden Matintalo puolestaan kuvaili ennen kuin joukkue siirtyi viestiä edeltävän perinteisen pizzapäivällisen pariin.

Sundling ulkona Ruotsin joukkueesta – norjalaisasiantuntija pyöritteli silmiään

Ruotsi on naisten hiihtomatkoilla dominoinut MM-kisoja. He asettavat viivalle kovan joukkueen, jossa hiihtävät Ebba Andersson, Frida Karlsson, Emma Ribom ja Maja Dahlqvist.

Planican MM-kisoissa sprintissä ja parisprintissä maailmanmestaruuden voittanut Jonna Sundling ei siis mahtunut joukkueeseen. Dahqvist meni Sundlingin edelle.

Ruotsin valmentaja Stefan Thomson kertoi SVT:lle, että päätös oli vaikea.

– Katsoimme distanssikisaa (10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla). Sundling oli itse vähän epäröivä kunnostaan distanssimatkalla. Olimme laskeneet häneltä vahvemman normaalimatkan kilpailun. Parhaina päivinä hän olisi ollut mitalikandidaatti. Jälkikäteen hänen kroppansa ei tuntunut sellaiselta kuin pitäisi, Thomson avasi.

Sundling ylsi vapaan kympillä vasta 21. sijalle.

Jonna Sundling, MM-kultaa sprintistä.
Jonna Sundling ei pääse jatkamaan kultaputkeaan torstain viestissä. Kuva: Tomi Hänninen

Norjan yleisradion NRK:n asiantuntija Fredik Aukland pyöritteli silmiään ruotsalaisten ratkaisusta.

– En olisi uskonut! Aukland päivitteli NRK:n sivuilla.

Auklandin mukaan Sundlingin olisi pitänyt olla Ribomin ja Dahqlvistin edellä viestivalinnoissa.

– Sundling on onnistunut näissä kisoissa. Olisi täydellisen luonnollista, että Sundling olisi ollut viimeisellä osuudella tai vähintään yhdellä osuudella.

Norjan joukkue on Tiril Udnes Weng, Astrid Öyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg ja Anne Kjersti Kalvå.

NRK:lla nykyään asiantuntijatehtävissä toimiva entinen huippuhiihtäjä Therese Johaug uskoo Norjan mahdollisuuksiin voittotaistossa Ruotsia vastaan. Johaugilla riittää luottoa parisprintissä Norjan MM-hopealle siivittäneeseen Anne Kjersti Kalvån iskukykyyn ankkurina.

– Viesti on viesti. Osoitimme sen viimeksi Oberstdorfin MM-kisoissa. Ruotsi oli suosikki, mutta olimme lopulta voittajina, Johaug sanoi ja viittasi Ruotsin suksifiaskoon kahden vuoden takaisessa MM-viestissä.

Aino-Kaisa Saarinen käy läpi Suomen menestysssaumat

Yle Urheilun asiantuntija Aino-Kaisa Saarinen uskoo, että Ruotsin Emma Ribom ja Norjan Tiril Udnes Weng lähtevät heti paukusta liikkelle avausosuudella.

– He varmasti vetävät kovaa alusta asti. Sitten on Yhdysvallat ja Saksa. Siihen Johannalla on paikka iskeä ja saada hyvä paikka itselleen, Saarinen sanoo.

Viesteissä on nähty kakkososuudella ratkaisuja. Nytkin mailla on kovia tähtiä mukana jälkimmäisellä perinteisen osuudella. Kerttu Nisaknen saa vastaansa Ebba Anderssonin, Astrid Öyre Slindin, Rosie Brennanin ja Katharina Hennigin.

– Kaikki kovat ovat liikkeellä. Uskon, että Kerttu on todella kova taistelija. Kerttu on kuitenkin ihan hyvässä kunnossa. Sinne Anderssonin kimppuun vaan ja vetämään. Sitten ollaan pelissä mukana, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan Suomen pitää olla hyvissä asemissa ennen kahta viimeistä vapaan osuutta.

– Eveliinan pitää pysyä muiden huippujoukkueiden mukaan kolmannella osuudella. Kristalle jää viimeistely. Toivotaan, että olisi samalla lailla intoa ja onni myötä kuin kaksi vuotta sitten, Saarinen sanoo.

Suomen naisten vastuuvalmentaja Jussi Piirainen katsoi iloisena Suomen hiihtojärjestystä verrrattuna muihin mitaliehdokkaisiin. Hän uskoo Suomen olevan mukana mitalitaistossa.

– Meillä on hyvä tilanne, kun katsoo muiden maiden hiihtojärjestyksiä. Olemme osanneet mielestämme valita hiihtäjät oikeille osuuksille ja oikeaan järjestykseen. Jos menee hyvin, viesti mennee makoisasti, Piirainen makusteli.

Naisten viesti hiihdetään torstaina klo 13.30.

Päivitetty kello 23.12. Poistettu väite, että Jessie Diggins hiihtäisi Planicassa Yhdysvaltojen joukkueessa ankkuriosuudella. Oikeasti ankkurina on Julia Kern.

Suosittelemme sinulle