Hyppää sisältöön

Kaskisten satamassa tilanne normalisoituu vajaassa parissa viikossa lakon loputtua – tuulivoimakuljetukset alkavat perjantaina

Vaasan satamassa työt ovat jo alkaneet. Satamassa on kaksi laivaa, toista lastataan ja toista puretaan. Kaskisissa ja Vaasassa lakon piirissä olleet ahtaajat ovat palanneet töihin.

Ensimmäinen lakkoaamu Kaskisten satamassa 15.2.2023.
Työt Kaskisten satamassa alkavat taas lakon päätyttyä. Kuva satamasta heti nyt päättyneen lakon alettua. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Ulla Kuivasmäki,
Matti Rinnekangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Ahtaajien lakko satamissa on päättynyt.

AKT ja Satamaoperaattorit ovat solmineet kaksivuotisen työehtosopimuksen. Työt satamissa palaavat mahdollisiman pian normaaliin.

Kaskisten satamassa kestää yhdestä kahteen viikkoa ennenkuin tilanne normalisoituu, arvioi Kaskisten satamajohtaja Patrik Hellman.

Aluksia on tulossa Kaskisiin, mutta niiden kaikkien aikatauluista ei vielä torstaiaamuna lakon päätyttyä ole tarkkaa tietoa.

Kaskisten satamaan tulee huomenna perjantaina ensimmäinen tuulivoimakomponentteja kuljettava alus ja ylihuomenna lauantaina toinen.

Kolmas tuulivoimakuljetus on tulossa viikonvaihteessa.

– Tuulivoimakuljetukset olisivat alkaneet Kaskisiin joka tapauksessa. Muiden alusten tulosta on vielä vaikeaa sanoa, ne saapuvat kun ehtivät, toteaa Hellman.

Viikonloppuna on kuitenkin tulossa jo muitakin kuin tuulivoimakomponentteja kuljettavia aluksia.

– Kaskisten satamaan on tulossa myös lipeää Kaskisten sellutehtaalle kuljettava säiliöalus nyt ensimmäisten joukossa, kertoo Hellman.

Lisäksi tulevien listalla on muitakin aluksia, jotka ovat odottaneet muualla lakon päättymistä.

Kaskisten satamassa ei tänään torstaina lakon päättyessä ole aluksia.

Lakon piiriin kuuluneet ahtaajat palaavat Kaskisten satamassa heti töihin.

Vaasan satamassa työt ovat jo käynnistyneet

Vaasan satama on palannut arkeen heti lakon päätyttyä ja työt ovat jo alkaneet.

Lähes kaikki ahtaajat ovat palanneet töihin ja laivojen lastaus ja purku ovat meneillään. Yhdestä laivasta puretaan tuulivoimakomponentteja, toiseen lastataan kauraa. Lisäksi satamassa lastataan ruoppausvälineitä. Liikennettä aiheuttaa myös matkustajalautta Aurora Botnia.

Vaasan satamamestarin Janne Viklundin mukaan nyt voidaan huokaista helpotuksesta. Töitä kuitenkin riittää, sillä satama on ruuhkautunut. Jonon purkaminen kestää noin viikon.

Janne Viklund katsoo kameraan Vaasan satamassa.
Satamamestari Janne Viklund arvelee ruuhkan jatkuvan Vaasan satamassa noin viikon verran. Kuva: Jussi Itämäki / Yle

Viklundin mukaan ahtaukseen on otettu tilapäistyöntekijöitäkin töihin, jotta satamaan pyrkivien laivojen ei tarvitsisi odottaa niin kauan.

– Siinä menee oma aikansa, kun nämä ovat aika työläitä purkaa nämä tuulivoimakomponentit, hän kertoo.

Viklundin mukaan laivoja tulee satamaan sitä mukaa, kun niitä pystytään ottamaan vastaan.

Suosittelemme