Fortumin liikevoitto romahti viime vuonna 1,3 miljardiin euroon. Edellisvuonna 2021 yhtiö teki voittoa 4,3 miljardia euroa.
Yhtiön tulos kuitenkin parantui vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin se pääsi eroon saksalaisesta tytäryhtiöstään Uniperista.
– Viime vuosi oli vaikea. Sen jälkeen olen tyytyväinen, että voimme kertoa nyt hyvistä luvuista, toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo Ylelle.
– Yhtiön tase on hyvässä kunnossa, ja se antaa meille hyvät mahdollisuudet alkaa toteuttaa uutta strategiaamme.
Vertailukelpoinen liikevoitto loka–joulukuulta oli 744 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna luku oli 519 miljoonaa euroa.
Fortum pystyy vuoden lopun paremman tuloksen ansiosta maksamaan jopa osinkoa. Osingoksi on esitetty 91 senttiä osakkeelta.
Se tarkoittaa, että Fortumin suurin osakkeenomistaja Suomen valtio saisi osinkoja 418,5 miljoonaa euroa.
– Se [parempi tulos] on tulosta siitä, että on tehty hyvää työtä. Hyvät vesivoima- ja ydinvoimalaitoksemme ovat toimineet tehokkaasti ja luotettavasti, ja sitä kautta pystyttiin tekemään hyvää tulosta, Rauramo summaa.
Hiilituotannosta eroon vajaan viiden vuoden päästä
Fortum uudistaa myös strategiansa. Kun se aiemmin tähtäsi merkittäväksi eurooppalaiseksi toimijaksi, nyt painopiste on ”luotettavan puhtaan energian toimittaminen ja teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Pohjoismaissa”.
– Meillä on erinomaiset lähtökohdat auttaa yhteiskuntaa – kuluttajia ja yrityksiä – pääsemään heidän tavoitteisiinsa. Pohjoismaissa on loistavat edellytykset uusille, energiaa käyttäville investoinneille, Rauramo sanoo.
Hiilineutraaliksi Fortum aikoo 20 vuotta suunniteltua aiemmin eli kuuden vuoden kuluttua. Se luopuu kaikesta hiileen perustuvasta energiantuotannosta vuoden 2027 loppuun mennessä.
Koko Euroopassa on harvoja yrityksiä, joilla on yhtä suuri vesivoima- ja ydinvoimatuotanto kuin Fortumilla.
– Pystymme jo nyt tarjoamaan yrityksille puhdasta, joustavaa ja pysyvää energiaa. Tähän tulemme keskittymään jatkossakin, Rauramo sanoo.
Fortum harkitsee uutta ydinvoimaa
Rauramon mukaan kasvua tulee lähiaikoina uusiutuvasta energiasta.
– Tulevaisuudessa tutkimme mahdollisuuksia vedyssä ja mahdollisesti uudessa ydinvoimassa.
Yhtiö on aloittanut kaksivuotisen kannattavuusselvityksen, jossa selvitetään Rauramon mukaan ”taloudellisia, teknologisia ja regulatoorisia mahdollisuuksia uudelle ydinvoimalle”.
Yhtiö sitoutuu jatkossa aiempaa tiukempiin vastuullisuus- ja ilmastotavoitteisiin. Vuoteen 2025 mennessä se aikoo investoida puhtaaseen energiaan 1,5 miljardia euroa.
– Seuraavassa vaiheessa yhtiö voi harkita laajempia kasvuhankkeita, jotka edellyttävät suurempia investointeja, Fortumin tiedotteessa sanotaan.
Tase parani Uniperin jälkeen
Viime vuosi oli Fortumille katastrofaalinen. Se joutui luopumaan Uniperista hinnalla, joka oli vain murto-osan alkuperäisestä ostohinnasta muutamia vuosia aiemmin.
Fortum sijoitti Uniperiin noin seitsemän miljardia euroa, sai osinkoina 900 miljoonaa ja lopulta myynnistä Saksan valtiolle se kuittasi vain 500 miljoonaa.
Uniperin myynnin jälkeen tase on Fortumin mukaan vahva ja yhtiön velkaantumisaste on laskenut alhaiselle tasolle.
Viime vuosi oli Rauramon mukaan ”hyvin intensiivinen”. Ylityötunteja kertyi paljon, ja paikoin hän on paiskinut töitä ympäri vuorokauden pelastakseen sen mitä pelastettavissa oli.
– Itse olen talon sisällä pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että huolehditaan toimitusvarmuudesta, turvallisuudesta ja siitä että meidän asiakkaillamme, yhteiskunnalla, teollisuudella olisi vähemmän murheita siitä, että saako sähköä ja lämpöä silloin kuin tarvitaan, hän sanoo.
Jumissa Venäjällä
Ongelmien syypää oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Uniperin päätoimiala oli venäläinen kaasu. Fortumin toinen venäläinen päänvaiva on se, että se on yhä maassa jumissa.
Yhtiö haluaisi myydä sikäläiset toimintonsa, ja tiettävästi kiinnostuneita ostajia olisi. Voimaloiden myynnistä päättää kuitenkin maan hallinto, eikä se ole myöntänyt myyntilupaa.
– Meillä on ollut suhteellisen normaali yrityskauppaprosessi käynnissä Venäjällä. Kiinnostusta Fortumin Venäjän-liiketoimintoihin on. Olemme hyvin sitoutuneita siihen, että poistumme Venäjältä, Rauramo sanoo.
Todennäköisesti kestää vielä ”jonkin aikaa” ennen kuin prosessi saadaan päätökseen.
Fortum on Suomen merkittävin energia-alan pörssiyhtiö. Valtio omistaa siitä enemmistön.
Aiheesta lisää: