Hyppää sisältöön

Kokkolan ja Pietarsaaren satamissa vierähtää ainakin pari viikkoa lakkosumaa purkaessa

Satamat pysäyttäneen työtaistelun päättämisestä sovittiin keskiviikkona illalla. Monessa satamassa työt alkoivat torstaina aamulla.

Pietarsaaren satamassa puretaan laivan lastia nostureiden avulla.
Pietarsaaren satamassa purettiin tuulivoimaloiden osia tammikuussa. Arkistokuva. Kuva: Pietarsaaren Satama
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Satamatyöskentelyn kahdeksi viikoksi pysäyttänyt AKT:n työtaistelu päättyi keskiviikkona, kun satamaoperaattorit ja AKT pääsivät sopuun kaksivuotisesta työehtosopimuksesta.

Kokkolan Ahtaajien puheenjohtaja Vesa Pohjola kertoo, että töihin on palattu nopeasti.

Satamajohtaja Torbjörn Witting on tyytyväinen asiakkaiden puolesta, että lakko päättyi.

Witting arvioi, että lakon aikana kertyneet työt saadaan Kokkolan satamassa selvitettyä parissa viikossa.

Kokkolan satamassa on lakon aikana seissyt viisi laivaa. Yhtä on jo aiemmin alettu purkaa, sillä sen hakelasti katsottiin huoltovarmuuskriittiseksi kaukolämmön tuotannolle. Satamaan on tänään myös saapumassa useita aluksia.

Pietarsaaressa työt jo käynnissä

Pietarsaaren satamassa työt ovat alkaneet torstaina kello seitsemän.

Tuotantojohtaja Pauli Rautiainen ahtauksesta huolehtivasta Europortsista kertoo, että nyt tehdään töitä normaaleissa vuoroissa. Jos lakon aikana kertyvää sumaa on syytä selvitellä ylitöinä, niistä päätetään myöhemmin.

Lakon aikana satamassa on seissyt kaksi laivaa. Pietarsaaren sataman toimitusjohtaja Juha Hakala kertoo, että satamaan on lisäksi pian tulossa lisää laivoja, joten odotettavissa on sumaa. Hän arvioi, että menee useita viikkoja päästä normaalitilanteeseen:

– Sataman kautta kulkee vuosittain 300 laivaa ja kun työt ovat seisseet kaksi viikkoa, niitä on nyt rästissä, kommentoi Hakala.

Suosittelemme