Hyppää sisältöön

Epävarmuus on vähentänyt yritysten investointien rahoitusta Lounais-Suomessa

Finnverasta kerrotaan, että teollisuuspainotteisissa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa yritysten investointihaluja nakersi viime vuonna myös raaka-aine- ja energiakustannusten nousu.

Muun muassa Business Finlandin kyltti on kuvattu Helsingin Porkkalankadulla joulukuussa 2020,
Yritysten varovaisuus investoimaan näkyy Finnveran rahoituksen kysynnässä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tapio Pukkila

Epävarma maailmantilanne jarrutti yritysten investointeja viime vuonna Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Tämä on vähentänyt myös valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran rahoituksen kysyntää.

– Varovaisuus on ymmärrettävää talouden näkymien heikettyä, mutta investointien ja omistajanvaihdosten väheneminen on yritysten tulevan kehityksen kannalta huolestuttava uutinen, sanoo aluejohtaja Seija Pelkonen.

Varsinais-Suomessa Finnveran rahoittamien yrityskauppojen määrä väheni alimmilleen kymmeneen vuoteen.

Finnvera myönsi vuonna 2022 Varsinais-Suomen pk- ja midcap-yrityksille rahoitusta yhteensä 212 miljoonaa euroa vuonna 2022 ( vuonna 2021 475 miljoonaa euroa ).

Satakunnassa Finnvera myönsi pk- ja midcap-yrityksille rahoitusta 52 miljoonaa euroa vuonna 2022 (vuonna 2021 87 miljoonaa euroa).

Pienten ja keskisuurten yritysten palveluksessa on vähemmän kuin 250 työntekijää ja niiden liikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa.

Midcapeiksi lasketaan yritykset, joiden liikevaihto on konsernitasolla enintään 300 miljoonaa euroa eikä niillä ole työntekijämäärärajoituksia.

Uusia rahoitusratkaisuja

Finnvera pyrkii luomaan myös uusia rahoitusratkaisuja yritysten tarpeisiin. Se alkoi äskettäin myöntää alle 20 miljoonan euron vientiluottoja suomalaisten vientiyritysten ulkomaisille asiakkaille.

– Luottojen merkitys on erityisen suuri pk- ja midcap-yritysten vientikaupoissa. Lounais-Suomessa on paljon vientiä tekeviä pk-yrityksiä, joiden viennin kasvua tämä uusi rahoitustapa voi vauhdittaa, uskoo aluejohtaja Seija Pelkonen.

Suosittelemme sinulle