Hyppää sisältöön

Pirkkalasta voi pian päästä ratikalla Linnainmaalle – päätöksiä tehdään nyt, tätä reittiä uusi ratikkalinja kulkisi

Jos Pirkkalan ja Tampereen välille päätetään rakentaa ratikka, raiteiden rakentaminen voisi alkaa pian Lielahden ratikkareitin valmistuttua. Kaupunkien valtuustot käsittelevät asiaa kevään aikana.

Tampereen ratikka ajaa Taysin alueella.
Hankesuunnitelmassa arvioidaan, että Pirkkala–Linnainmaa-raitiotiestä hyötyvät sekä kunnat että asukkaat. Tampereen ratikka vihittiin käyttöön elokuussa 2021. Kuva: Antti Eintola / Yle
Mikko Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen ja Pirkkalan välinen ratikkahanke on nytkähtänyt pykälän eteenpäin, kun kaupunkien yhdessä teettämä hankesuunnitelma raitiotien kolmannesta vaiheesta valmistui.

Pirkkalan Suupasta Tampereen Linnainmaalle ulottuvan reitin suunnitelma sisältää muun muassa alustavat katusuunnitelmaluonnokset sekä hankkeen vaikutusten ja kustannusten arvioinnin.

Toteutuessaan Pirkkalan raiteiden rakentaminen voisi alkaa pian Lentävänniemen ratikkareitin valmistuttua, kertoo Tampereen Raitiotien kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuominen.

Rakentamiskustannuksissa huima nousu

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien ja varikon rakentamisen kustannusarvio on yhteensä 335 miljoonaa euroa. Arviossa näkyy maarakennuskustannusten voimakas, yli 20 prosentin kasvu vuoden 2022 aikana. Lisäksi katuympäristön parannuksiin arvioidaan kuluvan 43 miljoonaa euroa.

Lähtökohtana on, että valtio osallistuu raitiotien suunnitteluun ja rakentamiseen 30 prosentin valtionosuudella, samaan tapaan kuin Tampereen ratikan aiemmissa vaiheissa.

Pirkkalan ratikan rakentamiselle on kaksi vaihtoehtoa. Niistä ensimmäisessä ratikka kulkisi heti Pirkkalan Suupasta Tampereen Koilliskeskukseen Linnainmaalle.

Kakkosvaihtoehdossa ratikkalinja etenisi Pirkkalassa kahdessa vaiheessa. Ensin valmistuisi reitti Linnainmaalta Partolaan ja jatko siitä Suupalle viiden vuoden sisällä.

Pirkkala-Linnainmaan raitiotien yleiskartta
Reitti Pirkkalaan jatkuisi Tampereen Sorin aukion pysäkiltä Hatanpään valtatietä pitkin Rantaperkiöön, josta Härmälän ja Partolan kautta Suupan kuntakeskukseen. Kuva: Ramboll ja WSP

Ratikan uskotaan nostavan alueen arvoa

Hankesuunnitelmassa arvioidaan, että Pirkkala-Linnainmaa-raitiotiestä hyötyvät sekä kunnat että asukkaat. Viime vuodet ovat osoittaneet, että asuntojen rakentaminen ratikkalinjan lähelle on nostanut selvästi alueiden hintatasoa.

Myös maankäyttö on muuttunut: Tampereelle rakennetuista uusista asunnoista noin puolet on tullut ratikkareitin varrelle.

Lisää: Ratikka imi kylkeensä pienen kaupungin verran ihmisiä – näin rakentaminen on mullistunut Tampereella

Ratikan talousvaikutuksia arvioitaessa on otettu vertailukohdaksi bussiliikenteeseen perustuva vaihtoehto. Vuoteen 2050 mennessä ratikan uskotaan tuottavan kunnille noin 263 miljoonaa euroa enemmän kiinteistötaloudellisia tuloja kuin mitä bussivaihtoehto toisi.

Vuonna 2050 uusien rataosuuksien Suuppa–Tampereen linja-autoasema ja Kaupin kampus–Linnainmaan päätepysäkki -alueella arvioidaan olevan yhteensä 55 000 asukasta ja 23 200 työpaikkaa.

Kevät on päätösten aikaa

Hankesuunnitelman perusteella ei vielä päätetä raitiotien rakentamisesta, vaan se on tarkoitettu kuntien päätöksenteon tueksi.

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien hankesuunnitelmaa käsitellään kevään aikana tiiviissä aikataulussa. Tampereen kaupunginhallitukselle se esitellään maanantaina 6. maaliskuuta ja Tampereen ja Pirkkalan valtuustoille kuun loppupuolella.

Lopullinen päätös toteutussuunnittelun aloittamisesta on määrä tehdä valtuustoissa huhtikuun lopussa.

Mikäli päätöksenteko tapahtuu suunnitellussa aikataulussa, Pirkkalan ratikkalinjan rakentamiseen päästäisiin vuonna 2025 ja valmista voisi olla 2029 alussa.

Pirkkala-Linnainmaan raitiotien pysäkkikaavio
Suunnitelmaan sisältyy kolme merkittävää bussi- ja raitiovaunuliikenteen vaihtopysäkkiä: Suuppa, Partola ja Linnainmaa. Kuva: Ramboll ja WSP

Ylöjärvi saa vielä odottaa

Suunnittelu on edennyt myös Lielahti–Ylöjärven ratikkareitin osalta. Helmikuussa hyväksytyn tarkentavan yleissuunnitelman mukaisesti mahdollinen rata otetaan huomioon maankäytön suunnittelussa tulevaisuuden varauksena.

Kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuominen arvioi, että Ylöjärven ratikkayhteyden mahdollinen rakentamisen ajankohta olisi aikaisintaan vuosina 2029–2032. Toki päätöksenteko ja suunnittelu tulee olla valmiina siihen mennessä.

– Kahta raitiotien linjaa ei ole tarkoitus samaan aikaan rakentaa. Ylöjärven reitillä voitaisiin aloittaa rakennustyöt aikaisintaan sen jälkeen, kun Pirkkala–Linnanmaa-reitti on valmistumassa.

Katso video Tampereen ratikkalinjan päästä päähän Hervantajärveltä Lentävänniemeen. Animaatiossa punaisella merkattuihin kohtiin on rakennettu asuinkerrostaloja vuosina 2017–2023. Video: Jani Aarnio / Yle, animaatio: Asmo Raimoaho / Yle.

Mitä ajatuksia ratikan laajentaminen Pirkkalaan herättää? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 7.3. kello 23:een saakka.

Suosittelemme