Hyppää sisältöön

Urheilun oikeusturvalautakunta lievensi epäillyn rasismin kohteeksi joutuneen kiekkojuniorin valmentajan toimintakieltoa

Urheilun oikeusturvalautakunta lievensi mutta ei perunut Juha Sokan toimintakieltoa, mikä oli valmentajalle suuri pettymys.

Lahden Pelicansin logo seinässä. Logossa iso pussinokkainen piirretty pelikaanihahmon pää.
Kuva: Petri Niemi / Yle
Paavo Forsberg,
Sebastian Backman
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheilun oikeusturvalautakunta on antanut ratkaisunsa marraskuussa pelatun Pelicansin ja Lekin U13-junioreiden jääkiekko-ottelun tapahtumista.

Tapahtumaketju alkoi, kun Pelicansin pelaaja sai jäähyn ryntäyksestä. Taklauksen jälkeen Lekin pelaaja nimitti väitetysti Pelicansin pelaajaa rasistisella termillä. Huutelun kohteeksi joutunut Pelicans-pelaaja kertoi tapahtuneesta välittömästi häntä jäähyaitioon saattaneelle erotuomarille.

Jäähyn jälkeen pelaaja kertoi asiasta Pelicansin juniorijoukkueen valmentaja Juha Sokalle. Sokka komensi joukkueensa pukukoppiin ja vaati ottelun erotuomareita selvittämään tilanteen. Pelaajaa jäähylle saattanut erotuomari oli Sokan mukaan kuullut huudon ja vahvistanut tämän myöhemmin Sokalle pukuhuoneessa.

Ottelu keskeytyi sekavissa tunnelmissa, eikä sitä pelattu loppuun. Suomen Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta määräsi joulukuussa Junior-Pelicans ry:lle tuhannen euron sakon ja Sokalle kolmen ottelun toimintakiellon. Sokka valitti päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Oikeusturvalautakunta päätti, että Pelicansin juniorijoukkueen saama tuhannen euron sakko poistetaan, sillä se oli lautakunnan mukaan kohtuuton. Sokalle määrätty kolmen ottelun toimintakielto muutetaan yhden ottelun mittaiseksi.

Kieltoa ei kumottu kokonaan, koska Sokan katsotaan toimineen väärin marssittaessaan joukkueen pois jäältä. Joukkueilla ei ole kilpailu- tai pelisääntöjen mukaan oikeutta keskeyttää ottelua.

Sokka ei ole tyytyväinen päätökseen.

– Päätöksestä jäi paska maku suuhun. Pelkäsin, että tässä käy näin, koska päätöksessä kesti niin kauan, Sokka sanoi Yle Sportenille.

Oikeusturvalautakunnan mukaan ei ole selvää, että toimintakielto on ristiriidassa yhdenvertaisuuslain kanssa. Sokka pitää lausuntoa outona. Hänen mukaansa sekä oikeusturvalautakunta että Jääkiekkoliitto turvautuvat sanktioihin, kun valmentaja yrittää suojella lasta syrjinnältä.

Sokka aikoo keskustella asianajajan kanssa päättääkseen, viekö asian oikeuteen.

Oikeusturvalautakunta määräsi Jääkiekkoliiton korvaamaan Junior-Pelicans ry:n ja Juha Sokan yhteiset lautakuntakulut 2 000 eurolla.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on pyytänyt Jääkiekkoliitolta selvitystä, onko tapauksen käsittelyssä rikottu yhdenvertaisuuslakia ja onko siinä kyse välillisestä syrjinnästä.

Jääkiekkoliiton juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa kommentoi tapausta tekstiviestitse Yle Sportenille.

– Tämä UOL:n päätösasia kohdistuu myöhäissyksyllä tapahtuneeseen mahdollisen rasistisen käytöksen käsittelyprosessiin. Olemme jo ennen tätä päätöstä tarkentaneet ohjeistuksiamme pelitapahtumissa ilmenevien rasistisen käytöksen toimintatapoihin, Tervomaa sanoi.

Päivitetty kello 20.34: Lisätty Turkka Tervomaan kommentti.

Päivitetty 3.3. klo 10.54: Muokattu otsikkoon ja leipätekstiin, että kyseessä on epäily rasistisesta käytöksestä.

Suosittelemme sinulle