Hyppää sisältöön

Bussilakko päättyy – AKT hyväksyi neuvottelutuloksen

Myös työnantajia edustava ALT hyväksyi neuvottelutuloksen. Linja-auton kuljettajat palaavat töihin viimeistään maanantaina.

AKT:n hallinto käsitteli linja-autoalan neuvottelutulosta pitkälle yöhön. Seurasimme työkiistan ratkaisunhetkiä AKT:n toimistolla Helsingin Hakaniemessä. Toimittajana Saara Hirvonen.
Marica Paukkeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Linja-autojen henkilökuntaa koskevaan työkiistaan on saatu sopu, ja lakko päättyy. Liittojen hallinnot hyväksyivät myöhään perjantai-iltana sekä linja-autoalaa että huoltokorjaamoja koskevat neuvottelutulokset.

Työntekijöitä edustavan AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan nyt saavutettu sopimus on kohtuullinen.

– Kompromisseja aina välillä tarvitaan, ja täytyy seistä oman sopimuksensa takana, pitkästä neuvottelupäivästä uupunut Kokko kuvailee.

Sopimus astuu voimaan tänään, ja sopimuskausi päättyy tammikuun lopussa 2025.

Kokon mukaan palkankorotukset ovat samankaltaisia kuin muissakin AKT:n sorvaamissa sopimuksissa.

– Korotusajankohtia on yhteensä neljä, ja korotukset ovat yhteensä noin kuusi prosenttia.

AKT:n tavoitteena oli palkankorotusten lisäksi saada sopimuksiin kirjauksia, joilla työpäivien kuormittavuutta voitaisiin keventää.

– Meille tulee myös paikallisen sopimisen malli, jossa luottamusmiehet voivat sopia lyhyemmästä työhönsidonnaisuusajasta. Tämä on kehitysaskel.

Kokon mukaan sopimukseen tehtiin myös kirjauksia sosiaalitiloihin liittyen. Linja-auton kuljettajat ovat kritisoineet etenkin sitä, että työpäivien aikana on vaikea päästä vessaan.

Aivan kaikkia tavoitteitaan AKT ei kuitenkaan saanut läpi. Esimerkiksi työ- ja lepoaikoja koskevat kirjaukset jäivät harmittamaan.

Työntekijöitä edustavan Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n hallinto kokoontui käsittelemään neuvottelutulosta noin kello 21.30. Asian käsittely pitkittyi ja venyi melkein lauantain puolelle.

Sovun myötä lakot päättyvät välittömästi ja työntekijät palaavat töihin viimeistään maanantaina.

– Täytyy olla ainakin kohtuullisen tyytyväinen siihen, että sopimukset syntyivät, lakot loppuvat ja päästään takaisin töihin, Kokko summaa.

Lakkojen loppuminen ilahduttaa myös työnantajaa. Autoliikenteen työnantajaliitto ALT ry:n hallinto hyväksyi molemmat neuvottelutulokset. ALT:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen mukaan neuvottelutuloksien hyväksymistä puitiin pitkään myös työnanantajaliiton hallinnossa.

– Ratkaisu ei ollut meille helppo, koska linja-autoyritysten taloustilanne on koronavuosien jälkeen hyvin haasteellinen. Hallituksemme päätti kuitenkin näidenkin sopimusten osalta kantaa vastuun tässä työmarkkinatilanteessa ja hyväksyi yleisen linjan mukaiset neuvottelutulokset.

Työnantajaliitto painottaa, että sopimus on kompromissi, johon osapuolet ovat sitoutuneet.

– Erityisen iloinen olen siitä, että löysimme AKT:n kanssa työkalut, joilla voimme kehittää alaa ja linja-auton kuljettajien työhyvnvointia ja siten lisätä alan veto- ja pitovoimaa, Vasarainen toteaa.

Neuvottelijoilla takana pitkä sovittelupäivä

Kiistaa ratkottiin ensin valtakunnansovittelijan toimistossa aamukymmenestä alkaen ja neuvottelut jatkuivat pitkälle iltaan.

Illalla noin kello kuuden aikaan neuvottelutulos saatiin ensin huoltokorjaamoalalle.

Pari tuntia myöhemmin sovittelija Jukka Ahtela kertoi Twitterissä myös linja-autohenkilöstöä koskevan neuvottelutuloksen syntymisestä.

Neuvottelutulosten syntymisen jälkeen liittojen hallinnot käsittelivät niitä pitkälle yöhön. Lopullinen sinetti sopimuksille saatiin puoliltaöin.

Näistä lähtökohdista sopua sorvattiin

Tällä viikolla AKT ja Satamaoperaattorit löysivät sovun ahtaajia koskevassa työkiistassa. Ahtaajat saavat 6,3 prosentin korotukset palkkoihin 25 kuukauden sopimuskauden aikana. Tämän päälle työntekijöille maksetaan 1 100 euron kertakorvaus eli niin sanottu myöhentämiserä.

Työnanantajia edustavan Satamaoperaattoreiden mukaan ahtaajien saamat korotukset noudattavat vientialojen viitoittamaa niin sanottua yleistä linjaa. AKT tavoitteli ahtaajille Saksan metalliteollisuuden sopimuksia mukailevaa 8,5 prosentin korotusta kahden vuoden aikana. Näin kovat korotukset jäivät kuitenkin saamatta.

Ahtaajien sopu ei sisältänyt AKT:n mukaan ”merkittäviä” tekstikysymyksiä, mutta linja-autoalan sopimukseen niitä haetaan. AKT on kertonut tavoittelevansa neuvotteluissa kuljettajille palkankorotusten lisäksi parempia työskentelyoloja.

Liiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) helpotusta haetaan etenkin linja-autonkuljettajien epäinhimmillisiin työpäiviin. AKT näkee, että kiire ja työpaine on lisääntynyt linja-autoliikenteessä ja nykyiset työehdot eivät enää vastaa todellisia työskentelyolosuhteita.

Työnantajia edustavan ALT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) AKT:n vaatimukset ovat olleet kohtuuttomia. ALT:n mukaan jo pelkästään työntekijäliiton esittämien työehtojen muutosten hintalappu yrityksille olisi mittava.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4. maaliskuuta kello 23.00:een saakka.

Suosittelemme sinulle