Hyppää sisältöön

Suomen hopeasankarin Niko Anttolan äiti häkeltyi ladun varressa – "Ei olisi mitenkään uskonut syksyllä"

Nuori superlahjakkuus Niko Anttola ankkuroi Suomen viestimiehet yllätysmitaliin. Viestihiihtäjien läheiset ottivat hopean lämmöllä vastaan.

Niko Anttolan vanhemmat Heli ja Marko Anttola varmistuneen viestihopean jälkeen.
Aino Paloniemi,
Riku Salminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen MM-viestihopea varmistui 20-vuotiaan Niko Anttolan kylmäpäisen ankkuriosuuden jälkeen. Aikuisten arvokisadebytantti Anttolan vanhemmat seurasivat kilpailua Planicassa. Isä Marko Anttola totesi kisan jälkeen, että Planicassa on nähty normaalia Niko Anttolaa.

– Todella hyvää suoritusta tänään varsinkin ja oli totta kai keskiviikkonakin, mutta normaalia Nikoa.

Anttolasta on reilun kuukauden sisään tullut niin nuorten maailmanmestari kuin aikuisten MM-hopeamitalisti. Nuorten MM-kultaa Anttola voitti 10 kilometrin vapaan kilpailussa tammi-helmikuun vaihteessa Kanadan Whistlerissä.

Ennen viestikilpailua juuri Anttola oli myös yksi suomen joukkueen kysymysmerkeistä, sillä hänellä ei ollut Planicassa olosuhteisiin tarvittavia vesikelin suksia.

– Jännitti todella paljon. Toiveissa oli mitali, mutta aika huikeaa oli, äiti Heli Niemelä kommentoi heti viestin jälkeen.

Anttola lähti viimeiselle osuudelle runsaat 30 sekuntia ennen takaa-ajajia – Kanadan Oliver Leveilleä, Ranskan Jules Lapierreä, Ruotsin Calle Halfvarssonia ja Saksan Friedrcih Mochia. Anttolan osuuden aikana ero kasvoi jo 50 sekuntiin.

Viime kuukausina Anttola on tehnyt täydellisen läpimurron ja ottanut paikkansa aikuisten maajoukkueessa. Ankkuriosuus oli viimeistään osoitus siitä, että superlahjakkuus on läpäissyt kypsyyskokeensa.

– Uskoin, että Nikon pää kestää hyvin, jos vauhti on vain sopiva, eivätkä takaa-ajajat lähde ajamaan hullua kyytiä. Eivätkä lähteneet, isä Marko kertoi.

Katso tästä Niko Anttolan maaliintulo.

Erityisesti Anttolan erinomainen vapaan hiihtotavan tekniikka on kerännyt kehuja kansainvälisesti, aina Norjan Petter Northugia myöten.

– No varmaan olen osannut perusasiat opettaa, mutta kyllä se on Nikon omaa ansiota aika pitkälle tämä loppuviilaus. Hän on erittäin kiinnostunut siitä, Marko Anttola kertoi.

Miltä tuntuu seurata tätä hullunmyllyä?

– Tuntuu aivan uskomattomalta. Ei olisi mitenkään uskonut syksyllä, että näin käy, Heli Niemelä kertoi.

Anttola on myös erittäin hyvä golfissa, miksi hänestä tuli juuri hiihtäjä?

– Ja-aa. Hän halusi valita paremman lajin.

Paikka viestijoukkueessa tuli Anttolan vanhempien mukaan yllättäen, joten hopeajuhlat odottavat vielä suunnitteluaan.

Anttola itse kertoi kovasta jännityksestä ennen kilpailua.

– Yritin vain pitää pään kasassa. Sillä se homma hoitui tänään, Anttola summasi maalissa.

”Tänään on hiihtovaimojen juhlat!”

Ristomatti Hakolan isä Tuomo Hakola todisti poikansa toista arvokisamitalia Planicassa. Hakolan uran ensimmäinen mitali tuli Oberstdorfin parisprintistä 2021. Miesten viesti oli Hakolan avausmatka tämän vuoden MM-kisoissa.

– Täytyy sanoa, että molemmat maistuu erittäin hyvälle, mutta kyllä tämä oli sitä parasta. Voidaan sanoa, että mieshiihto on tietyllä tasolla ja meidän nuori hiihtäjä Niko Anttola teki valtavan hienon suorituksen, Hakola tunnelmoi.

Ristomatti Hakola on kieltänyt isäänsä huutamasta ladun varressa.

Ristomatin avausosuus oli mennyt Tuomo Hakolalta ladun varressa seuraten. Ristomatti on kuitenkin kieltänyt isäänsä huutamasta kovin paljoa, sillä aikoinaan hän on antanut pojalleen vääriä väliaikoja.

– Joka tapauksessa totta kai jännitys oli suuri, kun ei oikeastaan paljon keritty tekemään. Saatiin toki aikaisin tulla tänne harjoittelemaan ja ladattiin tähän. Kiitos Rise, kiitos koko joukkue! Mahtavat suoritukset, Iivo, Perttu ja varsinkin Niko.

Ristomatti Hakolan puoliso Eveliina Herva kertoi haastattelussa, etteivät vaikeat ajat ole olleet helppoja kummallekaan. Hän kuitenkin uskoi täysin, että Hakola löytää hyvän vireen avausosuudelle sairastelujen jälkeen.

Perttu Hyvärisen ensimmäinen arvokisamitali on suuri juttu myös hänen puolisolleen Emma Mertakorvelle.

– Kyllä tätä on odotettu ja kun on monta vuotta nähnyt, kun hän tekee sitä työtä hirveästi sen eteen, niin tuntuu hienolta hänen puolestaan.

Mertakorven ja Hervan tavoitteena oli löytää puolisonsa kisapaikalta, halata ja aloittaa juhlinta.

– Jotain täytyy tehdä, tässä on monta vuotta ollut korona ja kaikki. Aika rankkoja olleet kieltämättä. Tänään on hiihtovaimojen juhlat! Herva ja Mertakorpi julistivat ja lähettivät terveisensä Iivo Niskasen Saana-vaimolle.

Eveliina Herva ja Emma Mertakorpi Riku Salmisen haastattelussa.
Iivo ja Kerttu Niskasen isä Eero Niskanen kertoi jännittäneensä miesten viestiä maaliintulon kohdalla, jossa näytöltä pystyi seuraamaan koko kisan kulun. Hän odotti mitalia miesten sijaan erityisesti naisten viestistä.

Juttua päivitetty 18.12: lisätty Ristomatti Hakolan ja Perttu Hyvärisen läheisten haastattelut. Kello 18.54 korjattu Niko Anttolan äidin sukunimi Niemeläksi. Kello 22.15 lisätty Eero Niskasen haastattelu.

Suosittelemme sinulle