Hyppää sisältöön

Iivo Niskaselta mehevä paljastus kulisseista – patisti Suomen kansaa juhlimaan poikkeuksellista MM-mitalia

Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola olivat vekkulilla tuulella MM-hopean jälkeen.

Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hiihtomiehet Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola ottivat MM-hopeaa Planican MM-kisoissa perjantaina.

Kyseessä oli ensimmäinen mitali Suomelle mollivoittoisesti sujuneissa Planican kisoissa. Samalla se oli ensimmäinen arvokisamitali Suomelle miesten hiihtoviestistä sitten Liberecin MM-kisojen 2009.

– Täytyy myöntää, että jännitti aika h-vetisti. Yritin pitää pään kasassa, ankkuriosuudella Suomen maaliin tuonut Niko Anttola totesi.

Viestiä edeltäneenä päivänä Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola pohdiskelivat, että Planicassa saattaisi olla viimeinen ”nuorisoketjun” mahdollisuus yhteiseen viestimitaliin. Puhe oli kokeneesta kolmikosta Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen. Kaikki kolme ovat sattumoisin 31-vuotiaita.

– Mitäköhän ne tuollaista ovat höpöttäneet, Hyvärinen kuittasi mitalihiihdon jälkeen.

– Onhan tässä kova työ saada teitä viivalle, kun kaksikymppisiä tulee, Niskanen letkautti viitaten Suomen ankkuriin Niko Anttolaan.

Parikymppinen tämän talven nuorten maailmanmestari oli puuttuva palanen, jonka myötä Suomen mitalihaaveet toteutuivat.

– Nyt saimme neljännen erittäin kovan lenkin. Niko mahdollisti unelmamme, Hyvärinen suitsutti ennen kuin käänsi katseensa kotikatsojille Suomessa.

– Pistäkäähän Suomessa... Se on perjantai. Se on juhlapäivä, Hyvärinen patisti isompiin kansanjuhliin.

Suomen viestijoukkue tuulettaa viestin jälkeen.

Iivo Niskanen suuntasi katseensa jo pidemmälle. Suomen hiihtotähti oli ennen arvokisojen viestimitalia voittanut lähes kaiken urallaan. Tämä palkinto häneltä vielä puuttui.

– Tämä oli hyvä alku. Laitetaan ankkurille 3 000 tuntia treeniä, niin otetaan samalla olympiakultaa, Niskanen katsoi kolmen vuoden päähän.

– Sanoin Nikolle, että saa lähteä paineetta ja tekemään oman parhaansa. Niko on ilman muuta kylmäpäinen kaveri.

Iivo Niskasta ja Niko Anttola on jo ehditty verrata paljon toisiinsa.

– Nikon potentaali on iso. Toivottavasti on vielä paljon ruuvia, mistä kiristää. Saadaan loistava kaveri pitkäksi aikaa Suomen hiihtoon. Selkeästi hänellä on hapenotollista lahjakkuutta. Noilla ominaisuuksilla pystyy rakentamaan pitkäkestoisen tähden, Niskanen arvioi.

Lue myös: Norjalaismestarit vaikuttuivat Suomen mitalimiehistä Iivo Niskasen takana – ”Suomella on uusi tähti”

Katso Suomen viestijoukkueen palkintojenjako!

Ristomatti Hakola muisteli Via Dolorosaa – ei uskaltanut katsoa kisaa

Ristomatti Hakola kisasi Planican MM-hiihdoissa ensimmäistä kertaa viestissä. Hakola piti pintansa, vaikka kisaurakkaan oli tähän asti kuulunut vain puolitoista viikkoa odottelua.

Hakolalle viime ajat eivät ole olleet helppoja. Hänellä oli terveysmurheita kesällä, joiden takia tämän kauden alku viivästyi.

– Tämä on hieno hetki. Tulee kaikenlaista muisteltua, mitä on tapahtunut vuoden aikana. Tämä kruunaa tällaisen Via Dolorosan. Ei voi muuta kuin nauttia, Hakola sanoi.

Iivo Niskanen teki tämän jälkeen paljastuksen kulisseista, kun he odottivat Hakolan kanssa Hyvärisen ja Anttolan vetoja.

– Katsoin Riseä huoltorekalla, kun mentiin vaihtamaan vaatteita. Mietin, mitä hän tekee ja kysyin, onko nettipaketti loppu. Rise sanoi, että ei pysty j***lauta katsomaan. Siinä sitten odoteltiin hiljaa. Katsottiin sitten stadionilla, että mitali tuli, Niskanen avasi.

– Silmät kiinni menin stadionille ja skriinin alta, että en näe eroa, Hakola naurahti.

Suomen joukkueen haastattelu viestin jälkeen.

Hyvärisen mukaan viestihopea oli kasvojenpesu Suomen hiihtomiehiltä.

– Yrityksemme eivät ole napsuneet. Olemme tehneet hienoa työtä pitkällä tähtäimellä. Viimein onnistuimme. On todella kova juttu tämä MM-hopea Norjan jälkeen, Hyvärinen kuvaili.

Perttu Hyvärinen tuulettaa viestiosuutensa jälkeen.
Perttu Hyvärinen kertoi jännityksestään MM-hopeaviestissä.

Iivo Niskanen avasi juhlasuunnitelmia: ”Päävalmentaja on Bile-Teemu”

Niskanen lähetti haastattelun lopuksi toiveensa Suomeen.

– Vuodesta 2014 saakka olemme monta kertaa olleet samalla loppusuoralla mitalin kanssa. Kyllä tätä kelpaa juhlia, Niskanen painotti.

Kukituksen jälkeen Niskanen avasi puolestaan Suomen joukkueen juhlasuunnitelmia. Toki Niskanen tähtää vielä päämatkalleen sunnuntain 50 kilometrille, mutta sen jälkeen on luvassa jonkin sortin juhlintaa.

– Päävalmentaja on Bile-Teemu. Valmiina Temppareihin, jos kutsu käy. Tulee hyvät karkelot, Niskanen letkautti viitaten päävalmentaja Teemu Pasaseen.

Niskanen puhui jo ennen viestiä siitä, kuinka sauna kutsuisi viestimitalin jälkeen.

– Josko jostain hotellista löytyisi sauna, kun meillä ei ole. Toivottavasti juhlitaan sitten vielä isommin, Niskanen päätti.

Illan palkintojenjakoon Niskanen lähti totta kai myös iloisin mielin juhlimaan ensimmäistä arvokisojen viestimitaliaan.

– Ensimmäinen kerta, kun on kolme kaveria. On paljon mukavampi, kun on kolme kaveria vierellä kuin itse pyöritellä peukaloita, Niskanen kuvaili.

Illan palkintojenjako on luvassa kello 21.20 ja se näytetään suorana Yle Areenassa, TV2:ssa ja Yle-sovelluksessa MM-hiihtojen liveseurannssa.

Katso Suomen joukkueeen haastattelu kukituksen jälkeen!

Suosittelemme sinulle