Hyppää sisältöön

Brasilia hyväksyi geenimuunnellun vehnän viljelyn

Uusien viljelykasvien toivotaan kestävän paremmin kuivuutta ja tuovan lisää varmuutta ruuantuotantoon.

Syysvehnää kalajokisella pellolla
Vehnä on riisin ja maissin ohella yksi maailman eniten viljellystä viljalajikkeista. Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Brasilia hyväksyi perjantaina geenimuunnellun vehnälajikkeen viljelyn, uutistoimisto Reuters raportoi.

Maan viranomaiset arvioivat Tropical Melhoramento e Genetica -yhtiön kehittämän HB4-vehnän turvalliseksi ja katsoivat sen sopivan kaupalliseen käyttöön.

Brasiliasta tulee näin ollen Argentiinan jälkeen maailman toinen maa, joka hyväksyy geenimuunneltujen kasvien viljelyn ja käyttämisen ihmisravinnoksi.

Aikaisemmin geenimuunnellut soijapavut ja maissi on hyväksytty maailmankaupassa, mutta niitä on käytetty lähinnä eläinten ravinnoksi.

Tropical Melhoramento e Genetica -yhtiön mukaan HB4-vehnä on nyt hyväksytty ihmisten ravinnoksi myös muun muassa Yhdysvalloissa, Kolumbiassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa sekä eläinten ruokintaan Indonesiassa.

Tuottaa paremman sadon

Brasiliassa vehnää viljellään noin kolmen miljoonan hehtaarin pinta-alalla. Maa on viime vuosina kasvattanut vehnän tuotantoa, mutta se joutuu edelleen tuomaan sitä paljon Argentiinasta.

Brasiliassa viljely on keskittynyt maan eteläosiin. Geenimuunneltujen vehnälajikkeiden toivotaan olevan houkutteleva vaihtoehto alueilla, joilla maissi ja soijapavut kärsivät kuivuudesta.

HB4-vehnä on sen kehittäjän mukaan tuottanut 43 prosenttia paremman sadon kuin tavanomaiset lajikkeet.

Marraskuussa 2021 Brasiliasta tuli maailman ensimmäinen maa, joka hyväksyi geenimuunnellusta vehnästä valmistetun jauhon viennin ulkomaille. Kyseinen linjaus herätti maailmanlaajuista keskustelua geenimuunnellusta vehnästä, jonka on nähty osaltaan parantavan maailman ruokavarmuutta.

Karumpia olosuhteita paremmin kestävien viljelykasvien kehittämisessä taustalla vaikuttaa huoli ilmastonmuutoksesta, joka tekee viljelystä entistä vaikeampaa tietyillä alueilla.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle