Hyppää sisältöön

Norjalta shokkiratkaisu: Iivo Niskanen ei saa vastaansa toista Planican MM-hiihtokuninkaista – ”Kaikkien aikojen suurin skandaalivalinta”

Simen Hegstad Krüger ei mahtunut mukaan Norjan joukkueeseen Planican MM-kisojen päätösmatkalle 50 kilometrin kisaan perinteisellä hiihtotavalla.

Simen Hegstad laskee mäkeä Planican MM-hiihdoissa 2023.
Simen Hegstad Krüger ei päässyt mukaan taistelemaan Planican MM-kisoissa neljännestä maailmanmestaruudestaan. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Roope Visuri

Kolme maailmanmestaruutta Planican MM-hiihdoissa voittanut Simen Hegstad Krüger ei mahtunut Norjan joukkueeseen sunnuntain 50 kilometrin yhteislähtökilpailuun.

– MM-hiihtojen kuninkaan syrjäyttäminen on tarpeetonta, NRK:n hiihtoasiantuntija Torgeir Björn kommentoi NRK:n sivuilla.

Björnillä ei heru ymmärrystä ratkaisulle.

– Krügerilla on kaksi MM-kultaa henkilökohtaisilta matkoilta ja viestikulta täältä. Hän on hyvässä kunnossa ja hyvä hiihtäjä 50 kilometrille.

Norjan maajoukkueen valmentaja Eirik Myhr Nossum toteaa NRK:lle, että Norjan joukkueeseen on aina tiukka kilpailu.

– Simenillä on jokainen syy olla pettynyt niin kuin muillakin, Nossum sanoi.

Toinen NRK:n hiihtoekspertti Fredrik Aukland yllättyi myös ratkaisusta. Aukland korostaa, että Krüger hiihti 30 kilometrin yhdistelmäkisassa 15 kilometrin hiihto-osuuden hyvin ja on kunnossa.

– Ehkä he ovat katsoneet edellisiä tuloksia perinteisen kisoista ja etenkin Les Roussesin maailmancupista, Aukland pohti.

Krüger jäi Les Roussesissa vasta 24. sijalle 20 kilometrin yhteislähtökisassa.

– Kysymys on sitten, miksi ei ole viestitty aiemmin Krügerin jättämisestä ulos. Hän ei olisi voinut menestyä paremmin MM-kisoissa. Miksi ei ole odotettu? En ymmärrä sitä, Aukland totesi.

Krüger otti pronssia kaksi vuotta sitten Oberstdorfin MM-kisoissa, kun viimeksi hiihdettiin 50 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla arvokisoissa.

Norjan viestijoukkue esittelee kultamitaleitaan.
Norjan viestijoukkue poseerasi kultamitalit kaulassa perjantain palkintojenjaossa: Hans Chister Holund,(vas.), Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg ja Johannes Hösflot Kläbo. Heistä Holund ja Krüger eivät mahtuneet 50 kilometrin joukkueeseen. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Norjan joukkue nyt 50 kilometrille on Johannes Hösflot Kläbo, Pål Golberg, Sjur Röthe, ja Didrik Tönseth. Emil Iversen on myös mukana, sillä hän saa kisaan henkilökohtaisen paikan hallitsevana maailmanmestarina. Tönseth ja Iversen kisaavat Planicassa ensimmäistä kertaa 50 kilometrillä.

Kläbo on Krügerin tapaan ottanut Planican MM-hiihdoissa kolme maailmanmestaruutta. Kläbolle on tullut kaksi kultaa joukkuekisoista. Viestin lisäksi parisprintistä. Henkilökohtainen mestaruus tuli sprintistä. Kläbolla on myös neljäs hiihtomitali kisoista, kun hän otti hopeaa Krügerin takana yhdistelmäkisassa.

– Olen iloinen, etten valitse joukkueita. En usko, että Norjan hiihtoliitossa on helppoa olla valmentaja ja johtaja näinä päivinä, Kläbo totesi.

Kläbo ja Niskanen olivat edellä mainitussa 20 kilometrin Les Roussesin yhteislähtökilpailussa kärkikaksikkoa. Niskasta on pidetty pahimpana haastajana norjalaisviisikon kultahaaveille kilpailussa.

Sunnuntaina tuli vielä kovempaa tekstiä, kun sairastuneen Sjur Röthen korvasi 50 kilometrillä Martin Löwström Nyenget.

– Kaikkien aikojen suurin skandaalivalinta, NRK:n asiantuntijoista Fredrik Aukland latasi ruotsalaislehti Expressenille.

Krüger kertoi NRK:lle olleensa halukas hiihtämään päätösmatkalla. Therese Johaugin entinen valmentaja Aukland sanoo, että ei ole koskaan kokenut vastaavaa.

– Oli jo shokki, ettei Krügeriä valittu ensimmäisellä kerralla. En yksinkertaisesti ymmärrä sitä, ettei hän ole edes varamies, vaikka haluaisi hiihtää, Aukland latasi.

Suomen joukkueessa 50 kilometrillä ovat Niskasen lisäksi perjantain MM-hopeaviestijoukkueesta Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen. Neljäs edustaja on Ville Ahonen.

Päivitetty kello 12.38. Sjur Röthe sairastui ja tilalle valittiin Martin Löwström Nyenget.

Suosittelemme sinulle