Hyppää sisältöön

Ilkka Herolalta ytimekäs tiivistys MM-pettymyksestä – Petter Kukkonen pohtii, pitäisikö lajissa tehdä radikaaleja muutoksia

Suomen yhdistetyn joukkueen esitykset eivät herättäneet hurraahuutoja Planican MM-kisoissa toisin kuin Jarl Magnus Riiberin huima hyppy suurmäestä.

Drone kuvasi Ilkka Herolaa hississä Planican MM-kisoissa.
Drone kuvasi Ilkka Herolaa Planican MM-kisojen suurmäessä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Roope Visuri,
Riikka Smolander-Slotte,
Riku Salminen

Suomen yhdistetyn maajoukkueella sujuivat Planican MM-kisat mollivoittoisesti. Ilkka Herola oli yhdeksäs ja Eero Hirvonen yhdestoista suurmäen ja 10 kilometrin hiihdon jälkeen.

Ne olivat henkilökohtaisella tasolla parasta antia Suomen joukkueelta. Joukkuekisassa Suomi oli viides ja ensimmäistä kertaa kisatussa sekajoukkuekisassa kuudes.

Suomalaiset olivat suurmäen jälkeen todella kaukana kärjestä ja pudonneet mitalitaistelusta. Eero Hirvonen oli parhaana suomalaisena 15:s. Ero huiman hypyn tehneeseen Jarl Magnus Riiberiin oli lähes kolme minuuttia.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Antti Kuisma myönsi lauantaina, että tilanne turhauttaa.

– Ei ole häävit mietteet. Tähänhän me latasimme, kun olimme ensimmäisen viikon housut kintuissa. Ajateltiin, että saatiin jo puolitankoon nostettua, Kuisma sanoi.

– Olisi vaatinut kauden parasta ja omaa parasta hyppäämistä, että olisi päässyt kisaan mukaan. Nämä olivat välimallin hyppyjä. Maailmancupissakin ne ovat riittäneet tuohon 20 joukkoon, mutta nyt erot kasvoivat tosi isoiksi, kun kärkimiehet hyppäsivät niin mahdottoman pitkälle.

Antti Kuisma seisoo mäkimontussa Rukalla.
Antti Kuisman ensimmäiset MM-kisat päävalmentajana sujuivat mollivoittoisesti. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Kuismaa turhauttaa etenkin siksi, koska yhdistetyssä on kiikastanut hyppääminen jo vuosia.

– Onhan se turhauttava tilanne tässä vaiheessa, kun koko ajan on uskonut, että se sieltä tulee. Välillä on päästy lähemmäksi. Perustasoa on saatu vähän hilattua, mutta ei se liukuhihnalta tule. Ei tänne tulla vain hakemaan mitaleja, pitää olla kaikki osa-alueet kunnossa.

”Saako tässä suorassa lähetyksessä kiroilla?”

Herolalta on aiemmilla kausilla nähty suuria nousuja hiihto-osuudella, kun hän on ollut kiertueen paras hiihtäjä Eero Hirvosen kanssa. Tällä kaudella suomalaiset eivät ole olleet toivotussa iskussa ladullakaan. Sunnuntaina Herolalta nähtiin kuitenkin hänen sanojensa mukaan maksimaalinen hiihtosuoritus.

– Oli se nyt parasta täällä. Pääsin rakentamaan hiihdon ehjästi. Se oli luottamusta nostattavaa, että hiihtokin tuolta löytyy. Mutta hukkaan meni sekin tällä kertaa, Herola totesi.

Normaalimäen kisassa Herola oli 18:s. Kovin positiivisia mietteitä ei kahden vuoden takaiselle MM-hopeamitalistille jäänyt Planicasta.

– Saako tässä suorassa lähetyksessä kiroilla?

– Montaa piip-sanaa peräkkäin. Ei ollut kummoiset kisat. Jäi piippuun molemmissa henkilökohtaisissa, eikä saatu irti joukkuekisoissakaan. Varsinkin se miesten joukkuekisa jäi henkilökohtaisella tasolla harmittamaan. Ei jäänyt paljoa positiivisia viboja.

Ilkka Herola yhdistetyn suurmäen kisan jälkeen: "Saako suorassa lähetyksessä kiroilla?"

Kukkonen haluaa ravistella rakenteita

Yle Urheilun asiantuntijan Petter Kukkosen mukaan Suomen joukkueessa pitää tehdä nyt tarkat analyysit, mistä MM-kisoissa nähdyt tulokset ovat seurausta.

Kukkonen lopetti viime keväänä yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajana vuosikymmenen urakan jälkeen. Täksi kaudeksi yhdistetyn maajoukkueen valmennuksessa tehtiin pieniä muutoksia. Harjoittelua keskitettiin myös Kuopioon.

– Muutokset eivät ole toimineet riittävän hyvin. Ovatko ne sitten liian kosmeettisia? Pitäisikö uskaltaa pöyhiä valmennusta, jota itsekin olen ollut rakentamassa? Kukkonen kysyi Urheilustudiossa lauantaina.

Petter Kukkonen puhaltaa kylmää ilmaa.
Petter Kukkonen on tällä kaudella seurannut pitkästä aikaa sivusta yhdistetyn maajoukkueen toimintaa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Kukkosen mukaan jatkuvuutta pitäisi silti olla yhdistetyssä, sillä viime kaudella Suomen nuoret voittivat joukkuekilpailussa maailmanmestaruuden. Siitä joukkueesta superlupaus Perttu Reponen on kuitenkin sairastellut tällä kaudella, eikä ole pystynyt juurikaan kilpailemaan.

Kukkosen mukaan yhdistetyn tilannetta pitäisi perata myös syvemmältä. Kukkonen suuntaisi katsetta seuratoiminnan suuntaan.

– Yhdistetyn ja mäkihypyn maajoukkuetoimintaan on palkattu isolla rahalla ulkomaalaisia asiantuntijoita, pukukikkailijoita ja muita. Pitäisikö kuitenkin panostaa kentälle ja rakentaa homma uudestaan? Kukkonen kysyy.

Riiber säväytti huimalla hypyllään

Kansainvälisesti kovin nimi oli tuttu: norjalainen Jarl Magnus Riiber. Hän voitti neljä kultaa neljässä kisassa, vaikka tämä kausi on ollut ongelmien sävyttämä.

Taustalla on ollut suolistoloinen ja isovanhempien kuolemaa. Riiber toisti Johannes Rydzekin Lahden vuoden 2017 MM-kisojen tempun täydellisellä neljän mestaruuden saldollaan.

Riiberistä tuli myös yhdistetyn historiassa ensimmäinen kahdeksankertainen MM-kultamitalisti.

Riiber säväytti etenkin sunnuntaina suurmäessä, josta hyppäsi peräti 147 metrin siivun. Petter Kukkonen kutsui Riiberin hyppyä yhdistetyn historian kenties parhaaksi urheilusuoritukseksi.

– Oli uskomatonta saada paras irti MM-kisoissa, Riiber tunnelmoi Yle Urheilulle.

– Tiesin, että tämä olisi mahdollista, kun tulin Planicaan. Hyppäsin hyvin kotona. Tiesin, että pystyisin MM-kisoissa parempaan kuin aiemmin tänä vuonna.

Mikä on Riiberin salaisuus?

– En tiedä. Ehkä se on intohimo, Riiber naurahti.

Jarl Magnus Riiber voittaa yhdistetyssä suurmäen kisankin – Ilkka Herola nousi yhdeksänneksi.

Suosittelemme sinulle