Hiihdon MM-kisojen päätösviikonloppuna Planicassa on puhuttanut Suomen hiihtäjien sukset.
Lauantain naisten 30 kilometrin yhteislähtökilpailussa Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen sanoivat kaikki, että suksissa oli ongelmia. Voitelussa ei oltu onnistuttu, kun sää lämpeni nopeasti ennen kisaa.
Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Mika Venäläinen myönsi, että Suomen huolto epäonnistui. Venäläinen ei osannut kuitenkaan sanoa syytä epäonnistumiseen.
Sunnuntaina miesten 50 kilometrin kisassa useammalla suomalaisella oli suksiongelmia. Esimerkiksi Perttu Hyvärinen kävi vaihtamassa sukset 14,2 kilometrin kohdalla pito-ongelmien takia.
Myöhemmin Hyvärinen keskeytti. Myös Ville Ahosella ja Ristomatti Hakolalla näytti ajoittain olevan vaikeuksia suksien kanssa.
Suomalaismiehet eivät kisan jälkeen panneet vaisuja tuloksia suksien piikkiin. Samaa linjaa veti myös kuudenneksi sijoittunut Iivo Niskanen.
Urheilustudion kisakatsomossa kisaa seurannut maajoukkuehiihtäjä Katri Lylynperä piti suomalaismiesten toimintaa ”kohteliaana” sen jälkeen, kun hän oli kuullut Ville Ahosen haastattelun.
– Kansa aina huutaa, että hiihtäjän pitäisi sanoa suksista. Ihan sama, mitä niistä sanoo, niin aina nousee hirveät otsikot. Siinä suolaa oman huoltajansa aika pahasti, Lylynperä sanoi.
”Ei ole mitään järkeä aiheuttaa mediakohua”
Lauantaina nousi kohu, kun suomalaisnaiset kommentoivat suksiaan. Suomen huoltojoukoista tehtailtiin läjäpäin otsikoita mediassa.
Lylynperä ei ole tällä kertaa mukana kisajoukkueessa, mutta hänellä on kokemusta, millaista palautetta tällaisesta kohusta voi seurata.
– Meillehän tulee tappouhkauksia, huollollekin on tullut, Lylynperä aloitti.
Lylynperä sanoi ymmärtävänsä, että hiihto on tärkeä asia suomalaisille. Tappouhkaukset ovat kuitenkin liikaa.
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun suksihuollon onnistumista ruodittiin mediassa. Vastaavanlaisia kohuja on tullut melkein joka vuosi hiihdon arvokisoissa.
– Me olemme kisoissa joukkueena ja sellaisena aika isona perheenä. Teemme oikeasti yhdessä töitä päivästä toiseen.
– Ei ole mitään järkeä aiheuttaa mediakohua. Me voimme kilpailun jälkeen keskustella keskenämme huollon ja valmennuksen kanssa, miksi emme menestyneet. Se keskustelu kannattaa käydä joukkueen sisällä, ei median suuntaan, Lylynperä sanoi.
Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila otti huoltokohuun kantaa Urheilustudiossa. Hän oli samaa mieltä Lylynperän kanssa siitä, että mediakohut eivät edesauta ainakaan sitä, että suksi toimisi jatkossa paremmin.
– Jos yhteishenki lähtee rakoilemaan, se vie edellytykset laadukkaalta huollolta, Lassila linjasi.
Lassila myös muistutti, kuinka haastava tehtävä huoltojoukoilla on.
– Heidän työnsä on ihan ääriraskasta. Työolosuhteet, kuinka paljon työtä tehdään ja millaista palautetta tai arvostusta siitä saa. Se on aika karua.
– Suomessa on tosi vähän ihmisiä, jotka osaavat sen ja ovat valmiita lähtemään siihen työhön, Lassila sanoi.
Rajua somepalautetta
Huoltokohusta keskustelu kääntyi Urheilustudion kisakatsomossa siihen, minkälaista palautetta urheilijat saavat.
Entinen lentopalloilija Olli-Pekka Ojansivu muisteli saamaansa somepalautetta aktiiviuransa aikana. Nykyään hiihtäjä Perttu Hyvärisen managerina toimiva Ojansivu lienee kuullut myös Hyväriseltä, millaista palautetta hiihtäjille tulee.
Hyvärinen viittasi asiaan sunnuntaina Ylen tv-lähetyksessä.
– Palautetta on tullut suuntaan ja toiseen tosi paljon. Kyllä suomalainen urheilukuluttaja on aivan uskomattoman ihana ihminen, Hyvärinen lohkaisi.
Lylynperä ja Ojansivu olivat yhtä mieltä siitä, että huippu-urheiluun kuuluu asiallinen kritiikki.
– Tietyn verran pitää kestää kritiikkiä. Jos joku sanoo, että olit huono tänään, niin pitää nostaa käsi pystyyn ja myöntää, että niin olin, Lylynperä sanoi.
Etenkin sosiaalisessa mediassa palautteen sävy on huomattavasti rajumpi.
– Jotkut ihmiset herjaavat jokaisen kisan jälkeen. Olen ottanut sellaisen linjan somessa, että estän heidät systemaattisesti, Lylynperä kertoi.
Lylynperä ja Ojansivu toivoivat, että kansalaispalautetta tulisi mieluummin kasvotusten kuin somessa.
– Jos joku tulee kasvotusten keskustelemaan, siitä voi tulla hyvä keskustelu.
Juttua muokattu 5.3. klo 17.03: Lisätty asiantuntija Kalle Lassilan kommentit.