Hyppää sisältöön

Pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolue otti voiton Viron parlamenttivaaleissa

Reformipuolue sai maan 101-paikkaiseen parlamenttiin 37 paikkaa.

Viron pääministeri Kaja Kallas lähikasvokuvassa, ympärillä mustaa reunusta.
Kaja Kallasta pidettiin ennen vaalipäivää ennakkosuosikkina myös tulevan parlamentin pääministeriksi. Kuva: EPA-EFE
Minja Viitanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Kaja Kallaksen luotsaama reformipuolue on voittanut Viron parlamenttivaalit, selvisi maan yleisradioyhtiö ERR:n vaaliseurannasta kun kaikki äänet oli laskettu. Reformipuolue keräsi hieman yli 31 prosenttia äänistä.

Reformipuolue sai maan 101-paikkaiseen parlamenttiin eli riigikoguun 37 paikkaa, eli kolme paikkaa lisää.

Reformipuolue on keskustaoikeistolainen liberaalipuolue, joka on luvannut nostaa Viron puolustusmenot 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta, keventää yritysverotusta sekä hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden.

Kallaksen mukaan hänen puolueensa on vahvassa asemassa muodostamaan koalitiohallituksen, joka vaatisi jatkuvaa Venäjän painostamista.

– Meidän täytyy panostaa turvallisuuteen, aggressiivinen naapurimme ei ole kadonnut eikä katoa, joten meidän on tehtävä töitä sen kanssa, hän sanoi toimittajille Tallinnassa.

Henkilökohtaisia ääniä pääministeri keräsi jopa yli 31 000.

Keskustapuolueelle suurin tappio

Toiseksi eniten ääniä keräsi kansalliskonservatiivinen Ekre-puolue, joka sai 17 paikkaa. Kaksi paikkaa menettänyt Ekre keräsi noin 16 prosenttia virolaisten äänistä.

Ekren puheenjohtaja Martin Helme sanoi ääntenlaskun ollessa vielä kesken, ettei hän luota vaaleissa annettuihin sähköisiin ääniin. ERR:n mukaan Helme haluaa uudelleenlaskennen.

Ekre oli johtoasemassa vielä, kun vain paperiääniä oli saatu laskettua.

Ekre on jo pitkään väittänyt, että sähköinen äänestys on puutteellinen, eikä siihen pitäisi luottaa. Viime kuukausina puolue oli kuitenkin ollut vastaanottavaisempi äänestystapaa kohtaan.

Kallas kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei reformipuolue muodostaisi hallituskoelitiota Ekren kanssa.

– Suurin kilpailijani ajattelee, että meidän ei pitäisi auttaa Ukrainaa, meidän ei pitäisi tukea Ukrainaa, meidän pitäisi vain etsiä omaa etuamme, Kallas on sanonut viitaten Ekreen.

Ihmisiä äänestyskopeissa jättämässä parlamenttivaaliäänensä Pärnussa Virossa.
Virolaiset äänestivät maan parlamenttivaaleissa Pärnussa sunnuntaina. Kuva: EPA-EFE

Suurimman tappion kärsi keskustapuolue, joka on menetti aikaisemmasta 26 paikastaan jopa kymmenen. Keskusta sai reilut 15 prosenttia parlamenttivaalien äänistä.

Kokonaan uusia paikkoja keräsi vaalien yllättäjä, liberaali Eesti 200. Aikaisemmin puolueella ei ollut parlamentissa yhtäkään paikkaa, mutta nyt Eesti 200 keräsi 14 paikkaa. Puolue keräsi reilut 13 prosenttia äänistä.

Parlamenttivaalien äänestysprosentti oli ERR:n mukaan 63,5 prosenttia.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Suosittelemme sinulle