Hyppää sisältöön

Unohda rairuoho – Kasvata pääsiäiseksi herneenversoja, saat samalla terveellistä ja halpaa vihreää leivän päälle

Vihreää pitäisi syödä päivittäin jo terveyssyistä, mutta salaattien, yrttien ja versojen hinta kaupoissa saattaa mietityttää. Tuoretta syötävää voi kasvattaa helposti myös itse.

Helena Lappeteläinen

Rairuohon sijaan kotona voi kasvattaa pääsiäisen aikaan syötäviä versoja. Versojen joukkoon voi laittaa puhtaita pääsiäiskoristeita ja syödä versot pääsiäisen mentyä. Samalla leivän päälle saa jotain vihreää ja vieläpä edullisesti.

Kun vihreää kasvattaa kotona, tulee se kaupan hintaa edullisemmaksi. Esimerkiksi herneenversojen kasvattaminen ikkunalaudalla, kevätauringon paistaessa on taloudellisesti kannattavaa, melkeinpä ilmaista.

Sitä paitsi versot ovat varsinaista superfoodia. Niissä on runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa, kivennäis-ja hivenaineita ja vitamiineja. Versot eivät siis ole ollenkaan vähäpätöisiä, vaikka ovatkin pienikokoisia.

Esimerkiksi herneenversojen ravintoaineilla, kuten raudalla ja folaatilla on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Anna-Maria Pajarin mukaan ihmisen ravitsemuksen kannalta merkitystä. Versoja kannattaa siis syödä osana ruokavaliota.

Pienessä versossa on iso määrä ravintoaineita

Versoissa on moninkertaisesti ravintoaineita täysikasvuiseen kasviin verrattuna, lisää Pajari.

– Nuori kasvi on varannut runsaasti erilaisia ravinteita itseensä, jotta se voi kasvaa aikuiseksi. Tästä johtuen pienessä versossa on tiivistetysti paljon ravintoaineita esimerkiksi folaattia, jota kasvi tarvitsee solujen jakautumiseen.

Herneenverso on hänen mukaan myös hyvä kasviperäinen proteiinilähde. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen Finelin tietopankissa kerrotaan, että herneenversoissa on yhtä paljon proteiinia kuin paljon kehutussa proteiinilähteessä hernekeitossa.

Versoja voi kasvattaa herneiden lisäksi myös auringonkukansiemenestä, härkäpavusta ja vehnästä. Versoja voi ripotella paitsi leivän päälle, myös vaikkapa smootheihin ja keittojen päälle.

Terveellistä syötävää pienellä rahalla

Pussillinen eli 500 grammaa hernettä maksaa yhden euron. Siitä saa satoa noin 50cmx50cm alalle. Taimimultaa menee alalle noin 3 kiloa ja se maksaa euron verran. Kahdella eurolla saa siis herneenversoa yhtä suuren alan verran kuin mitä esimerkiksi keittiön hellan taso on.

Kaupassa myytävä herneenversoruukku maksaa yleensä pari euroa, joten ero hinnassa on merkittävä.

Herneenversot tarvitsevat itämisen jälkeen runsaasti valoa ja sadon valmistumiseen kuluu aikaa pari viikkoa, joten kärsivällisyyttä tarvitaan toki enemmän kuin kaupassa asioidessa. Sormetkin multaantuvat, mutta taimien kasvua on mukava seurata.

Suosittelemme sinulle