Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta muistuttaa, että virkatehtävien hoitaminen päihtyneenä on laitonta. Ministeri lupaa virkavalassaan hoitaa tehtäväänsä sen edellyttämän arvovallan mukaisesti.
– Tietenkin jonkinlainen alkoholinkäyttö edustustilaisuuksissa voi olla tai onkin hyväksyttävää, mutta virkatehtävien suorittaminen alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole laillista, Koskinen sanoo.
– Ministeri ei ole samalla tavalla on-off-ihminen, että on työssä ja ei ole työssä. Hän on koko ajan osa valtiokoneistoa ja sen takia tätä vapaa-ajan toimintaa ei voida sillä tavalla erottaa hänen kohdallaan kuin joidenkin tavallisten virkamiesten.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) alkoholinkäyttö on viime päivinä herättänyt julkisuudessa keskustelua ja kysymyksiä. Ministerin on epäilty esiintyneen päihtyneenä myös virkatehtävissä.
Pääministerillä velvollisuus puuttua
Koskisen mukaan valtioneuvostolla, pääministerillä sekä asianomaisella hallitusryhmän edustajalla on velvollisuus puuttua tilanteeseen, jos ministeri esiintyy päihtyneenä työtehtävissä.
– Se on hoidettava kunnolla, ettei julkisuudessa pääse tapahtumaan sitä, että henkilö olisi myöhemmin puhumassa jotakin alkoholin vaikutuksen alaisena tai ylilmalkaan ulkopuoliset näkisivät, että hän liikkuu alkoholin vaikutuksen alaisena.
– Pääministeri tavallaan pitää huolta siitä, millainen julkinen kuva hallituksella on, kyllähän pääministeri on se keskeinen toimija, Koskinen sanoo.
Myös oikeuskanslerilla on valtuudet tarttumaan tapaukseen. Lintilän alkoholinkäytöstä on jo tehty kanteluja oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Ministerin virasta erottaminen on mahdollista, mutta tätä ennen tilanne olisi Koskisen mukaan selvitettävä perin pohjin. Pelkän median kirjoittelun perusteella erottamiseen ei voi lähteä.
– Se edellyttää, että henkilö on rikkonut tätä ministerin vastuuta, jos on virkavastuun piirissä olevasta asiasta kyse, jos esimerkiksi omat ja valtion rahat tai intressit ovat sekoittuneet toisiinsa. Se on teko, joka ylittää varmasti kynnyksen.
Mahdollinen päätös virasta erottamisesta kulkisi presidentin kautta.
–Jos pääministeri vie sen presidentille, presidentti voi erottaa hänet. Jos asianomainen itse haluaa erota, sekin menee presidentin kautta. Mutta presidentti voi myös itse puuttua tällaiseen tilanteeseen, jos ministerin käyttäytyminen on aiheuttanut eduskunnan luottamuksen menettämisen.
Koskinen muistuttaa, että pääministerillä on käytettävissään myös lievempiä keinoja, joilla tilanne tulisi aluksi pyrkiä rauhoittumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi sijaistamisjärjestelyt tai lyhyet virkavapaat ja väliaikaisjärjestelyt.
”Ei raikasta keskustan kuvaa”
Tutkija Emilia Palosen mukaan epäilyt ministerin alkoholinkäytöstä ovat muistutus poliitikkojen arjen isoista muutoksista. Vielä 1990-luvulla alkoholi oli selvästi läsnä politiikassa. Nykyään sen käyttöä karsastetaan.
– Ei tämä ole enää työtehtävissä tyypillistä, että paikalle tullaan krapulassa tai maistissa, Helsingin yliopiston tutkija Palonen sanoo Radio Suomen Päivän lähetyksessä.
Kyse on Palosen mukaan myös poliitikkosukupolven lisäksi sukupuolieroista. Suomea on johtanut melko nuorten naisten kaarti, jonka rinnalla ministeri Lintilän toiminta näyttää Palosen mukaan poikkeavalta.
Ministerin käytös on Palosen mukaan ikävä myös vaalien alla kannatusalhossa kamppailevalle keskustalle.
– Keskustalle epäily ei näytä hyvältä, kun esille tulee vanhan polven tapoja. Tämä ei raikasta keskustan kuvaa.
Politiikassa on ollut Palosen mukaan jo pidemmän aikaan käynnissä käänne, jossa Lintilän ikäpolvi erottuu sosiaalisen median käytössä taitavasta nuoremmasta poliitikkopolvesta. Palonen ei lähde ennustamaan, tarkoittaako esimerkiksi tämä sitä, että vanhemmat poliitikot väistyvät vielä enemmän politiikan kentiltä.
Viime kesänä kohistiin pääministeri Sanna Marinin (sd.) juhlintavideosta. Palosen mukaan ministeri Lintilään liittyvä epäily ei olisi tullut esille ilman hänen tapojaan käyttää Whatsapp-viestipalvelua.
Yle ei ole tavoittanut Lintilää kommentoimaan asiaa. Lintilä on aiemmin kiistänyt alkoholin vaikuttaneen työtehtäviensä hoitamiseen.
Juttua päivitetty kello 16:28 emeritusprofessori Seppo Koskisen kommenteilla