Hyppää sisältöön

Petri Kontiola, 38, muutti suhtautumistaan harjoitteluun liian myöhään – aiemmin alkulämmittelyksi riitti kupillinen kahvia

Petri Kontiola rakastaa kaikenlaisia pallopelejä, mutta harjoittelu ei ole meinannut maistua uran aikana. Hän voisi jatkaa uraansa vaikka kuinka pitkään, jos kyse olisi vain pelaamisesta.

Petri Kontiola venyttelemässä.
Kuva: Jarkko Vuolle
Simo Arkko

Tampereen Ilves kohtaa tänään Porin Ässät jääkiekon SM-liigan puolivälierissä. Otteluita seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella klo 18 alkaen.

TAMPERE. Ilveksen hyökkääjä Petri Kontiola, 38, huoltaa kroppaansa muiden joukkuekavereidensa vierellä.

Ilme on tuima, kun Kontiola venyttää kroppaansa ja lähtee ensimmäisten joukossa odottelemaan seuraavia liikkeitä. Kontiola hoitaa kuitenkin homman kunnialla.

Hetkeä myöhemmin konkarisentteri säntää jäälle ensimmäisten joukossa. On helppoa päätellä, mitä Kontiola jääkiekkoilijana rakastaa. Sen näkee ilmeestä.

Kontiolan suupielet nousevat välittömästi leveään hymyyn. Hän naureskelee Henrik Haapalan kanssa ja tervehtii häntä nyrkillä.

Pelata jaksaa, mutta harjoitella ei. Onko se aina ollut niin?

– On se aika lailla ollut minun kohdallani. Tykkään muutenkin pelata aika lailla kaikkia pallopelejä. Siihen kuuluu harjoittelukin, mutta se ei meinaa aina maistua, Kontiola sanoo Yle Urheilulle.

Harjoitteleminen on 38-vuotiaalle konkarille kuitenkin pakollista. Enää ei riitä, että juo kahvia ja säntää jäälle, kuten Kontiola on aiemmin todennut.

– Kuulin nuorempana tarinoita vanhemmista pelaajista, kuinka ne pelkästään nostelevat käsiään ylös tuuletuksen merkiksi ja se riittää treenaamiseksi. Ajattelin, että mäkin olen yhtä cool jätkä kuin nekin. Se ei aina välttämättä kannata.

Kontiolan suhtautuminen pakolliseen pahaan muuttui kolmenkympin tienoilla.

– Aika myöhään, liian myöhään (muutin tyyliäni). Kolmenkympin tienoilla tuli vammoja ja jouduin niitä kuntouttamaan. Sitä myötä se on nykyään enemmän rutiini, Kontiola sanoo.

Petri Kontilla polkemassa pyörää.
Petri Kontiola polkemassa pyörää ennen päivän aamuharjoituksia. Kuva: Jarkko Vuolle

Luistimet kireälle ja menoksi

Hän tosin toteaa selvinneensä aika pienillä vammoilla uransa aikana. Iän myötä hän on kuitenkin joutunut lämmittelemään ennen jäälle menoa paljon enemmän kuin aikaisemmin.

– Harjoittelu on nykyään enemmän ylläpitävää ja lämmittelyä. Nuorempana se oli aika lailla niin, että ei muuta kuin luistimet kireelle ja menoksi. Nyt joutuu jo jumppaamaan.

Kontiola harjoitteli viime kesänä pitkästä aikaa joukkueen mukana. Toimittajalle toki muistutetaan taustahaastatteluissa, että Kontiolan perusharjoittelu on ollut kunnossa. Myös erilaisten mailapelien pelaaminen kesäisin on tukenut harjoittelua ja valmistautumista kauteen.

Tapparan legendaarinen fysiikkavalmentaja Jaakko Kailajärvi muistelee, että Kontiola osasi pitää jo nuorempana uransa alkuvuosina asiat tasapainossa.

– Kuten moni muu huippu, Petri ei ollut mikään himoharjoittelija. Hänen lahjakkuutensa on ilmennyt myös sen osalta, että pystyy palautumaan hyvin ja osaa ottaa asiat rennosti. Hän osasi säädellä sitä, tekikö sarjan kaksi enemmän toista liikettä ja niin edelleen, Kailajärvi sanoo.

Kailajärvi muistaa myös keskustelleensa Kontiolan kanssa vaihtoehtoisista harjoitteista.

– Sanoin, että tässä on tällainen vaihtoehto, kun joku homma ei oikein käynyt, Kailajärvi sanoo.

Vaikka harjoittelu ei ole Kontiolan suosikkipuuhaa, se ei näy ainakaan tällä hetkellä Ilveksen arjessa. Ilveksen fysiikkavalmentaja Jarkko Näppilän mukaan Kontiola on tunnollinen harjoittelija.

– Vaikka sellaisen maineen on saanut, että olisi huono ja laiska harjoittelija, niin en oikein näe, että se pitäisi paikkansa. Päinvastoin hän on yksi tunnollisimmista harjoittelijoista arjessa.

Sentterin kesät ovat olleet muutenkin lyhyitä. Hän pelasi 2010-luvun alussa kuuden kevään aikana viidesti MM-kisoissa. Kausi KHL:ssä alkoi puolestaan aikaisin, joten vapaata oli Kontiolan mukaan vain viisi viikkoa.

– En olisi jaksanut tätä hommaa, jos olisin vetänyt hihnan kireälle myös silloin. Parin kuukauden training campilla ehti panna itsensä kuntoon, Kontiola on sanonut Aamulehdelle.

Näppilä tosin muistuttaa, että Kontiola on vanhan koulukunnan pihapelaaja. Jos monet nuoret pelajaat harjoittelevat vain joukkueen kanssa, Kontiola pelaa kaikenlaisia pelejä, esimerkiksi padelia ja tennistä, vapaa-ajallaan.

Petri Kontiolan paikka pukukopissa.
Petri Kontiola pelaa Ilveksessä toista kauttaan. Hän on edustanut urallaan SM-liigassa myös Tapparaa ja HPK:ta. Ulkomailla hän on pelannut niin NHL:ssä kuin KHL:ssä. Kuva: Jarkko Vuolle

Tunnelma sai jatkamaan

Tällä kaudella Kontiola on ollut Haapalan sentterinä huippuiskussa. S-Kiekon kasvatti oli runkosarjan pistepörssin neljäs (58. 12+39=51).

Tehopisteiden perusteella kuulostaa hullulta, että Kontiola lopettaa uransa tämän kauden jälkeen. Kontiola toki voisi jatkaa uraansa vaikka kuinka pitkään, mutta hän ei enää jaksa lämmittelyjä ja muita jumppaamisia pelaamista varten.

– Viime vuonna tuli jo fiilis, että tämä rupeaa olemaan tässä. Kun tultiin uudelle areenalle ja oli niin hyvä meininki, niin ajattelin, että tämä ei voi vielä loppua. Viime kesän mittaan tuli sellainen olo, että nyt juostaan viimeisiä vetoja, Kontiola sanoo.

Onko tällä hetkellä jotain, mikä voisi saada pään kääntymään?

– Ei oikein mitään. Ainoa, että minulla on kolme- ja kuusivuotiaat pojat, jotka ovat innostuneet jääkiekosta. Niiden takia olisi ehkä vielä kiva pelata.

Eli onko takaportti avoinna?

– Heh, ei ole, harmi vaan. Rupean kannustamaan ja katselemaan pelejä enemmän.

Kontiola on saavuttanut urallaan kolme MM-hopeaa, MM-pronssin, olympiapronssin ja ollut kertaalleen myös KHL:n finaaleissa Traktor Tsheljabinskin mukana. Mestaruus aikuisten tasolla on kuitenkin kiertänyt konkaria.

Petri Kontiola tuulettamassa maalia.
Petri Kontiola on pelannut urallaan 64 MM-ottelua ja 11 peliä olympialaisissa. Pisteitä on yhteensä 75 ottelussa 20+33=53. Kuva: EPA
Petri Kontiola harjoituksissa kiekon kanssa.
Kontiola hakee uralleen kruunua Ilveksessä. Kuva: Jarkko Vuolle

Kirkas tavoite

Tämä voi muuttua tänä keväänä. Ilves on runkosarjan voittaneen paikallisvastustaja Tapparan ohella toinen kova mestarisuosikki.

– Tässä sellaista loppukiriä odottelen. Odotan, että kausi päättyy hyvin.

– Niin, että voittaisimme tämän koko leirin, Kontiola tarkentaa ja sanoo, että mestaruus on ollut koko ajan kirkkaana mielessä.

Petri Kontiola tuulettamassa maalia Matias Mäntykiven vierellä.
Petri Kontiola halusi jatkaa pelejä Tampereen uudessa areenassa. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Kontiola lähtee uransa viimeiseen kevääseen hyvällä, rauhallisella mielellä.

– Meillä on mahdollisuudet mihin vaan. Olen aika lailla kuin nuori poika menossa mukana.

– Ei ole enää paljon jäljellä. Nyt alkaa loppukiri. Toivottavasti tulee vielä onnellinen loppu.

Uransa viimeisiä piirtoja tekevä Kontiola on kirjoittanut mailoihinsa poikiensa nimet. Ne tuottavat onnea.

Jää nähtäväksi, saavatko Kontiolan pojat todistaa keväällä isänsä mestaruutta. Voittoa, jota on odotettu keltavihreässä päädyssä vuodesta 1985 lähtien.

Silloin Kontiola voisi ”harjoitella” kuin konkarit aikoinaan. Tuulettamalla.

Suosittelemme sinulle