Pikaruokapaikan uudelleen käytettävä astia on kertakäyttöistä parempi ympäristölle silloin, kun astiat kerätään ja pestään keskitetysti käytön jälkeen, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimus kertoo. Oletuksena on, että astiaa käytetään vähintään kymmenen kertaa. Astiat pitää tällöin saada kerättyä niin, ettei tule ylimääräistä kulkumatkaa.
Kun ravintola kerää ja kärrää pesupaikalle pakettiautollisen astioita, kuljetuksen päästöt jäävät astiaa kohti vähäisiksi.
Tulokset ovat Luken uudesta, vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta. Elinkaarianalyysissä verrataan, minkä verran kertakäyttöastia ja uudelleen käytettävä astia tuottavat hiilidioksidipäästöjä eri käyttötavoissa.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilkka Leinonen korostaa, että toimiva palautusjärjestely on tärkein.
– Keskitetyllä keruulla ja pesulla saadaan systeemi hyvin tehokkaaksi ja saavutetaan ympäristöhyöty.
EU-komission esitys kertakäyttöastioiden hylkäämisestä on saanut monet tutkimuslaitokset ja konsulttiyhtiöt liikkeelle.
Suomi suhtautuu nihkeästi kertakäyttöpakkausten kieltämiseen ravintoloissa ja kahviloissa, ja kaipaa kattavia vaikutusarvioita. Komission esitys on nyt siirtynyt meppien käsittelyyn.
Astian kuljettaminen romuttaa ympäristöystävällisyyden
Uudelleen käytettävä astia on Luken tutkimuksessa sitä parempi mitä enemmän sille tulee käyttökertoja. Kaikkein pahinta on, jos useaan käyttöön tarkoitettua astia käytetään vain kerran, minkä jälkeen se poltetaan.
Jos kestoastiaa pitää käytön jälkeen kuljettaa kotoa pienikin ylimääräinen matka bensa-autolla takaisin ravintolaan, ympäristöystävällisyys murenee. Silloin kertakäyttöastia on kestävämpi valinta. Jos kertakäyttöastia vielä kierrätetään, se on selvästi parempi.
Hiilidioksidipäästöt vähenevät kaikissa tapauksissa selvästi, jos fossiilisesta materiaalista eli esimerkiksi muovista valmistettu astia päätyy lopuksi kierrätykseen eikä poltettavaksi.
Jos kestoastia pestään kotona, ympäristöystävällisyys karisee. Ravintola ei voi luottaa asiakkaan omaan pesuun, joten astia on pestävä uudelleen hygieniasyistä. Toisaalta kukaan tuskin haluaa säilyttää kotona likaisia muovikippoja, jotka alkavat haista.
Vertailussa astiat ovat muovisia niin, että kertakäyttöastia on valmistettu ohuesta muovista ja kestoastia paksummasta. Luke halusi keskittyä uudelleenkäytön prosessin arviointiin ilman materiaalin vaikutuksia.
Teollisuuden tutkimus: vedenkulutus on suuri ongelma
Pakkausteollisuus ja kartonkia valmistavat metsäyhtiöt vastustavat kertakäyttöastioiden kieltoa kiivaasti. Teollisuus korostaa, että kierrätys riittää hillitsemään jätevuoren kasvua eikä kertakäyttöpakkausten käyttöä pidä rajoittaa.
Euroopan paperipakkausteollisuuden EPPAn konsulttiyhtiö Rambollilta tilaaman tutkimuksen perusteella uudelleenkäytettävät astiat kuormittavat ympäristöä enemmän kuin paperipohjaiset kertakäyttöastiat. Syynä ovat pesuvesi ja astioiden kuljettamisen vaatima energia.
Euroopan paperipakkausteollisuuden pääsihteeri Matti Rantanen korostaa, että Rambollin tutkimus perustuu ravintoloista kerättyyn dataan.
Tutkimuksessa on verrattu muun muassa materiaalin käyttöä, veden kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.
– Kaikista niistä tulos on se, että kuitupohjainen on huomattavasti kestävämpi ympäristön kannalta kuin kovamuovinen monikäyttöpakkaus.
Rantanen huomauttaa, että monissa Euroopan maissa vedestä on ajoittain pulaa.
– Hyvin suuri vaikutus on astioiden pesemisellä ravintolassa. Vettä käytettäisiin 64 prosenttia enemmän kuin kuitupakkauksissa.
Luken ja Rambollin tutkimukset eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Ramboll vertasi kuitupohjaisen kertakäyttöastian ja uudelleenkäytettävän muoviastian eroja kun Luke vertasi muoviastioita. Tutkimuksia on aiheesta jo monia muitakin.
Ranskassa kertakäyttöastiat kiellettiin vuoden alussa. Samalla on syntynyt astiapesuloita.
– Ranskassa on startupeja, jotka pesevät astioita. Pesu maksaa 20–25 senttiä tuotteelta, joten kustannusvaikutus on aika kovat myös loppukäyttäjälle, Rantanen sanoo.
Ketsuppinen hampurilaiskääre kierrätykseen
Rantasen mukaan paperipohjainen jäte kerätään ja kierrätetään.
Eikö ketsupin kyllästämä hampurilaislaatikko mene polttoon eikä kierrätykseen?
– Ei teollisuudella ole varaa heittää sitä pois, koska elintarvikepakkausten kuitu on arvokkainta neitsytkuitua, Rantanen sanoo.
Pikaruokapaikkojen paperijätteen kierrätyksestä ei ole koottua tietoa, mutta paljolti jäte kuitenkin poltetaan.
Esimerkiksi McDonald'sista kerrotaan, etteivät käytetyt hampurilaiskääreet ja pakkauskotelot juurikaan sovellu kierrätykseen, koska ne ovat liian likaisia. Juusto ja kastike tarttuvat kääreisiin. Lajittelua ja kierrätystä kuitenkin edistetään.
Elintarvikepakkausta ei saa käyttää uudestaan ruuan pakkaamiseen, mutta se voidaan käyttää muualla esimerkiksi pehmopaperiin tai kananmunakennoihin.
Teollisuus haluaa tehostaa kertakäyttöastioiden keruuta ja kierrätystä. Sitä varten selvitetään esimerkiksi astioiden pakollista vastaanottoa. Kuitupohjaisia astioita myyvä ravintola olisi velvollinen ottamaan niitä myös vastaan palautuksina. Esimerkiksi Starbucksista ostettu pahvikuppi pitäisi ottaa tyhjänä vastaan McDonald'sissa.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilkka Leinonen kertoo haastattelussa, milloin kestoastia on kertakäyttöistä parempi ja milloin ei.
Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23 saakka.