Hyppää sisältöön

Autojen katalysaattoreita varastetaan nyt ennätyksellisen paljon, vaikka nopeasti käyviltä rikoksilta voisi suojautua kohtalaisen helposti

Katalysaattorivarkaudet ovat liki viisinkertaistuneet kolmessa vuodessa. Ilmiön syyksi arvellaan arvometallien kohonnutta hintaa.

Purkaamolla työskentelevä Jari Kuittinen näyttää, kuinka nopeasti osaava tekijä irrottaa auton katalysaattorin.
Petri Karvinen

Vajaat 30 sekuntia.

Sen verran Jari Kuittiselta kesti irrottaa katalysaattori vuosituhannen alun Peugeotista. Yli 30 vuotta autoja purkanut mies käytti operaatiossa apunaan autonosturia.

– Ei se vaikeaa ole, kun tietää, mitä tekee. Onnistuisi pari minuuttia hitaammin myös tavallisella tunkilla, Kuittinen sanoo.

Katutasolla tehtävät tunkki-irrotukset ovat viime vuosina yleistyneet – ikävästä syystä. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan katalysaattoreita varastetaan pysäköidyistä autoista nyt enemmän kuin koskaan.

Käytettyjä katalysaattoreita läjässä.
Katalysaattori on laite, joka löytyy kaikista nykyaikaisista autoista. Sen arvo vaihtelee kympeistä useisiin satasiin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ilmiö alkoi nostaa päätään koronavuonna 2020, jolloin poliisin tietoon tuli yhteensä 695 varkaustapausta. Viime vuonna katalysaattori vietiin luvatta jo noin 3 400 autosta.

Räjähdysmäisen kasvun taustalla on platinaryhmän metallien arvon nousu.

– Tämäkin katalysaattori on arvoltaan sellaiset 50–100 euroa. Joistakin voi saada useita satasia, Kuittinen kertoo.

Isojen kaupunkien ilmiö

Katalysaattorin tehtävä on puhdistaa auton pakokaasuja ja vähentää pakoputkiston melua.

Muun muassa platinaa, rodiumia ja palladiumia sisältäviä katalysaattoreita varastavat viranomaisten mukaan yleensä muutaman hengen rikollisjoukot.

– Ensiksi käydään päivällä katsomassa sopivat kohteet ja sitten yön pimeydessä isketään. Toiminta on suunnitelmallista, Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Tomi Lautanen kärjistää.

Tomi Lautanen Joensuun poliisi- ja oikeustalon edessä.
Rikoskomisario Tomi Lautanen tutkii katalysaattorivarkauksia Pohjois-Karjalassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Lautasen mukaan katalysaattorivarkauksia sattuu eniten isojen kaupunkien lähiöissä. Niiltä löytyy todennäköisimmin hiljaisia katuja tai parkkipaikkoja, joilla rikolliset voivat puuhata rauhassa katseilta.

Pohjois-Karjalan Joensuussa poliisi tutkii parhaillaan poikkeuksellisen suurta, yli 20 katalysaattorivarkauden sarjaa.

– Vinkkejä on saatu, mutta niitä saisi tulla paljon enemmän. Jos autojen ympärillä näkee mitään epäilyttävää, kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä hätäkeskukseen, jotta saisimme rosvot kiinni tuoreeltaan, Lautanen painottaa.

Yksikin ostaja riittää

Tarkkaa tietoa siitä, minne varastetut katalysaattorit päätyvät, ei tunnu olevan kenelläkään.

Noin sataa yritystä edustavalla Suomen romukauppiaiden liitolla on varastettuun tavaraan tiukka linja. Toiminnanjohtaja Hanna Kallio-Kokon mukaan liiton jäsenet ovat sitoutuneet vaatimaan ”uskottavaa todistusta” siitä, että niille tarjotut katalysaattorit eivät ole varastettuja.

– Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi auton romutustodistusta tai kuittia katalysaattorin vaihdosta autoon, Kallio-Kokko kertoo.

Romukauppiaiden liitosta korostetaan, että sen yhteistyö poliisin suuntaan on tiivistä. Liitto esimerkiksi ottaa itsekin vastaan kansalaisten varkausilmoituksia, ja jakaa niiden tietoja viranomaisille ja jäsenilleen.

Rikoskomisario Tomi Lautanen muistuttaa, että varastetun tavaran ostajakin voi olla lain edessä syyllinen rikokseen.

Käytettyjä katalysaattoreita läjässä.
Autopurkamoissa katalysaattoreita irrotetaan liki päivittäin. Purkamoista ne jatkavat matkaansa kierrätykseen. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Varkauksia ei tapahtuisi, jos joku ei katsoisi metallin alkuperää sormiensa läpi. Joko Suomessa tai ulkomailla, hän pyörittelee.

Valoisa parkkipaikka kannattaa

Mutta voiko katalysaattorivarkauksilta sitten suojautua? Autonpurkaja Jari Kuittisen mielestä voi.

Kuittinen vinkkaa asentamaan suojapellin katalysaattorin eteen. Tämä tosin vaatii jonkin verran kädentaitoja.

– Jos ei muuta, se ainakin hidastaa varkaita. Ehkä silloin ei viitsitä nähdä vaivaa, Kuittinen toteaa.

Tomi Lautanen pitää parhaana suojautumiskeinona auton pysäköimistä valoisille, hyvällä näkyvyydellä varustetuille parkkipaikoille.

– Ja taloyhtiöille voisi antaa sellaisen vinkin, että kaikki tallentava kameravalvonta ehkäisee kaikkea tällaista rikollisuutta tehokkaasti, Lautanen lisää.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 8.3. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle