Hyppää sisältöön

Autojen myyntimäärät romahtivat – ympäristötavoitteisiin vaikea päästä, vaikka myytäisiin pelkästään täyssähköautoja

Tavoitteet Suomen autokannan sähköistämiseksi ja nuorentamiseksi ovat suuret, mutta tiellä on vielä monta mutkaa ja monttua.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo videolla keinoja autokannan nuorentamiseen ja sitä kautta päästötavoitteisiin pääsemiseen.
Anna-Mari Vuollet

Valtioneuvosto hyväksyi viime kesäkuussa keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman, jossa sitouduttiin puolittamaan taakanjakosektorin, eli esimerkiksi liikenteen, maatalouden ja jätesektorin, päästöt vuoteen 2030 mennessä.

Yksi valtioneuvoston asettamista tavoitteista vuosikymmenen vaihtumiseen on 700 000 sähköautoa, joista valtaosan tulisi olla täyssähköautoja.

Kokonaismyynnin pitäisi kaksinkertaistua

Laskennallisesti tavoitteeseen voidaan päästä, mutta epätodennäköiseltä se näyttää.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli rekisterissä 148 928 ladattavaa autoa, joista 44 889 oli täyssähköautoja. Mikäli valtioneuvoston asettamaan tavoitteeseen halutaan päästä, täytyy vuosina 2023–2029 myydä noin 79 000 sähköautoa vuosittain.

Viime vuonna rekisteröitiin kaikkiaan 81 694 henkilöautoa. Eli käytännössä lähes kaikkien, noin 96 prosentin, seuraavan seitsemän vuoden aikana myytävistä autoista pitäisi olla ladattavia – ja valtioneuvoston tavoitteiden mukaan valtaosan vielä täyssähköautoja.

Tämän vuoden helmikuussa tehtiin historiallinen ennätys. Noin puolet ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli ladattavia, eli joko täyssähköautoja tai ladattavia hybridejä.

Nyt rekisteröidyt autot ovat viime keväänä myytyjä, ja osuus on tulossa jo tämän vuoden aikana alaspäin.

Mikäli markkinaosuus pysyisi noin 50 prosentin tienoilla, tarkoittaisi se 700 000 sähköauton tavoitteeseen pääsemiseksi liki 160 000 uutta myytyä autoa joka vuosi seuraavan seitsemän vuoden ajan.

Suomalaisten autojen keski-ikä on liki 13 vuotta

Liikennekäytössä olevien autojen keski-ikä on noussut viime vuosikymmenen alun noin kymmenestä ikävuodesta. Vuoden 2022 lopussa keski-ikä oli jo 12,9 vuotta.

Suomen tuorein autokanta löytyy Uudeltamaalta, missä autojen keski-ikä on 10,2 vuotta. Varsinais-Suomessa ollaan 12,8 vuoden ikäisellä autolla lähinnä Suomen keskiarvoa, ja Satakunnassa ajetaan keskimäärin 14,4 vuotta vanhoilla henkilautoilla. Suomen vanhin, 15,1 vuoden ikäinen autokanta, löytyy Kainuusta.

Autokannan keski-ikä on noussut tasaisesti koko kuluvan vuosisadan ajan – ainoana poikkeuksena vuosi 2008, jolloin autoveroprosentin laskun myötä myös liikennekäytössä olevien autojen keski-ikä laski parilla kuukaudella.

Kahdeksan keskimääräistä autoa maksaa saman kuin yksi sähköauto

Pohjimmiltaan kyse on rahasta. Autokannan korkea keski-ikä tarkoittaa, että suomalaiset ajavat keskimäärin alle seitsemän tuhatta euroa maksavilla henkilöautoilla.

Verottajan mukaan uuden sähköauton keskimääräinen hankintahinta oli viime vuonna noin 54 100 euroa ja uuden bensiiniauton 28 600 euroa.

Toisin sanoen yhden keskihintaisen sähköauton hinnalla saa kahdeksan keskimääräistä suomalaista autoa.

Suosittelemme sinulle