Hyppää sisältöön

Multitalentti

Kulttuurivieras Johannes Brotherus on saanut kuulla kärttyisiä kommentteja siitä, että hän on etuoikeutettu. Kuumaa-yhtyeen laulajaa asia ei vaivaa, sillä hän tietää tehneensä kovasti töitä.

Ville Vedenpää

Hymy hiipii Kuumaa-yhtyeen laulajan Johannes Brotheruksen kasvoille kesken Uuden Musiikin Kilpailun finaaliesitystä. Se ei ole kohdistettu tv-kameroille tai katsojille vaan bändikavereille Jonttu Luhtavaaralle ja Aarni Soiviolle.

Ilme kertoo siitä, että bändi on saavuttanut sen, mitä se lähti tavoittelemaan seitsemän vuotta sitten, kun yhtye perustettiin. Kuumaa halusi tulla yhdeksi Suomen menestyneimmistä bändeistä.

Nyt Kuumaan kappaleet Ylivoimainen ja Tulipalo on ovat Spotifyn soitetuimpia, bändi palkittiin juuri vuoden yhtyeenä Emma-gaalassa ja he pääsivät mukaan Suomen suurimpaan musiikkishow’hun UMK:hon miljoonayleisön eteen.

Yhtyeen keulakuva Brotherus, 25, on syntynyt onnellisten tähtien alla. Hän on päässyt tekemään uraa musiikin parissa pienestä pitäen. Siinä ovat auttaneet taiteilijaperheen, musiikkialan ammattilaisten ja ennen kaikkea bändin tuki.

Johannes Brotherus makoilee studionsa lattialla kameraan katsoen.
Johannes Brotherus myöntää olevansa romantikko. Hän vastaa Kuumaa-yhtyeen sanoituksista ja niissä käsitellään usein ihmissuhteita romanttisella tavalla. – Arkisissa asioissa on vähän kimallelakkaa päällä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Uuden sukupolven renessanssi-ihminen

Johannes Brotherus on monitaituri nuoresta iästään huolimatta.

Kuumaa-yhtyeen lisäksi hän on säveltänyt ja tuottanut musiikkia myös muille artisteille kuten Tuure Kilpeläiselle ja Mikko Kuustoselle. Lisäksi hän on tehnyt musiikkia tanssiteoksiin, tv-sarjoihin ja elokuviin.

Brotherus on myös näytellyt teattereissa, tv-sarjoissa ja elokuvissa. Tunnetuin rooli on Pirjo Honkasalon Betoniyö-elokuvassa (2013), jossa hän teki pääosan vain 14-vuotiaana.

Vastaavia monilahjakkuuksia ovat olleet Paula Vesala ja Olavi Uusivirta.

Helsinkiläinen Brotherus alkoi soittaa viulua jo kolmevuotiaana Käpylän musiikkiopistossa. Siellä oli käytössä japanilainen Suzuki-menetelmä. Siinä soittimen käsittelyä opetellaan aluksi pahviviululla ja itse soittamista korvakuulolta.

Brotherus soitti klassista viulua 13 vuotta ja opiskeli viulun soittamista Pop & Jazz -konservatoriossa. Hän voisi olla nyt konserttiviulisti, mutta se ura tyssäsi siihen, että hän vastusti nuottien lukemista.

– Olisi pitänyt treenata kuusi tuntia päivässä vain viulunsoittoa ja lukea nuotteja. Innostuin enemmän siitä, miten voi improvisoida.

Johannes Brotherus soittaa viulua.
Johannes Brotherus soitti klassista viulua 13 vuotta. – En käy enää viulutunneilla, mutta koitan soittaa joka viikko. Teen paljon jousisovituksia muille artisteille ja meidän biiseihin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Monenlaiset bändikuviot olivat mukana Brotheruksen elämässä lapsesta lähtien. Kuumaa-yhtyeen hän perusti kavereidensa kanssa lukion loppupuolella.

Kuumaa teki levytyssopimuksen jo vuonna 2016. Tuolloin yhtyeen jäsenet olivat juuri ja juuri täysi-ikäisiä. Nuorille jankutettiin alusta lähtien, että kärsivällisyys on valttia, sillä menestys ei välttämättä tule heti. Odottaminen oli kuitenkin nälkäisille muusikon aluille vaikeaa.

Brotherus sanoo olevansa kiitollinen siitä, ettei Kuumaan ura lähtenyt heti nousukiitoon, vaan he saivat rauhassa kehittää omaa juttuaan.

Vaikka nuottien pänttääminen ei Brotherusta innostanut, hän päätti opetella tekemään hyviä popkappaleita. Brotherus on kiitollinen, että hän on saanut kehittyä biisintekijänä rauhassa ja ammattilaisten opastuksessa.

Se tie ei ole hänen mukaansa ollut helppo. Esimerkiksi alkuun hän inhosi sanoitusten tekemistä.

– Luovan kehittymisen kannalta on tärkeää, että käy siellä pusikoissa kompastelemassa.

Johannes Brotherus seisoo keltaisen seinän edessä sininen takki päällään ja aurinkolasit silmillä.
Näyttelijän työt kiinnostavat Johannes Brotherusta edelleen, mutta ei ole ollut asian suhteen aktiivinen. – Mä olen tavallaan huijarinäyttelijä, koska en ole kouluttautunut sen suhteen mitenkään. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Saako kulttuuriperheen kasvatti perhebonuksia?

Johannes Brotherus on syntynyt taiteilijaperheeseen. Hänen äitinsä on tanssija-koreografi Hanna Brotherus ja isänsä muusikko Antti Ikonen. Myös kolme sisarusta ovat näytelleet ja tehneet musiikkia.

Viime vuonna Yhdysvalloissa alkoi keskustelu viihdemaailman nepotismista eli sukulaisten suosimisesta. Vulture-lehti listasi (siirryt toiseen palveluun), kuinka monet suositut nuoret näyttelijät ovat menestyneiden ohjaajien tai Hollywood-tähtien lapsia. On käytetty sanaa ”nepo baby”, joka on nimitys etuoiketulle lapselle.

Myös Suomessa virisi keskustelua sosiaalisessa mediassa siitä, kuinka taiteilijasukujen lapset pääsevät helpommin urallaan eteenpäin. Esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun)nostettiin muun muassa laulaja-näyttelijä Roope Salminen, joka tulee Salmisten näyttelijäsuvusta.

Johannes Brotherus on saanut kuulla jopa kärttyisiä kommentteja siitä, että hän on vanhempiensa kautta ollut etuoikeutettu ja päässyt edistämään uraansa kulttuuripiireissä.

– Olisi absurdia väittää, ettei perheeni vaikuttaisi siihen, mitä teen. Mä saan ja olen saanut sellaista ohituskaistaa.

Siitä hän on eri mieltä, että olisi saanut jonkinlaisena perhebonuksena sen, mitä hän on tehnyt musiikintekijänä. Työn hän on tehnyt itse.

– Olen vain saanut siihen mahtavat lähtökohdat, artisti summaa.

Johannes Brotherus soittaa pianoa.
– Se on hirvittävän iso etuoikeus, että kokee jonkun asian niin läpileikkaavaksi ja kannattelevaksi jutuksi omassa elämässä, kuvailee Johannes Brotherus suhdettaan musiikkiin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Muusikko sanoo, että hänen vanhempansa eivät ole koskaan patistaneet häntä tekemään taidetta. He ovat ainoastaan kannustaneet ja tarjonneet mahdollisuuden harrastuksiin, joita hän on itse toivonut.

Brotherus myöntää, että olisi hassua väittää ettei vanhempien työllä ja sillä, miten taide kytkeytyy arkeen.

– Kun näkee himassa, miten taide voi kytkeytyä arkeen vanhempien työn kautta, olisi hassua väittää, ettei sillä olisi vaikutusta.

”Itseilmaisu kuuluu kaikille”

Musiikista tuli vielä isompi osa elämää, kun Johannes Brotherus siirtyi ala-asteen loppumetreillä musiikkiluokalle. Hän myös osallistui kuoroon ja koulun bänditunneille.

Hän myöntää puhuvansa etuoikeuksien kyllästämästä Helsinki-kuplasta käsin. Siellä asiat ovat menneet hänen sanojensa mukaan ihanasti.

– Pelkään pahoin, että jos pääkaupungista lähtee ajamaan johonkin suuntaan, niin asia ei ole samalla tavalla.

Alkuvuodesta on keskusteltu siitä, kuinka Helsinki olisi muuttamassa opetusta koulushoppailun estämiseksi. Esimerkiksi erityiset musiikkiluokat lopetettaisiin kokonaan. Uudistuksella halutaan vähentää heikompiosaisista perheistä tulevien lasten keskittymistä samoille luokille.

Johannes Brotheruksen mielestä taidekasvatuksen ja itseilmaisun pitäisi olla tasa-arvoista ja mahdollista kaikille. Se vaatii hänen mielestään myös kannustavia esimerkkejä kodin ulkopuolelta.

– Ei pelkästään niin, että taiteilijat ovat taiteilijaperheiden kaanonista. Taidetta voi syntyä missä tahansa, ja sille pitää mahdollistaa kasvualusta huolimatta lähtökohdista.

Johannes Brotherus soittaa pianoa.
– Kyselen usein ihmisiltä, mikän on heidän intohimonsa ja usein kuulee, että ei mikään. Silloin tajuaa, että mikä aarre musiikki on, kun sitä pitää loputtomana seikkailuna, sanoo Johannes Brotherus. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Brotheruksen mielestä on surullista, että taiteen tekemisen arvostaminen kulkee tällä hetkellä Suomessa alamaissa. Hän nostaa esimerkiksi kulttuurialaa kaltoin kohdelleet koronatoimet.

Hänestä olisi tärkeää muistaa, minkälaisia seurauksia päättäjien valinnoilla taidekasvatuksessa on lasten ja nuorten elämään. Brotherus tietää, miten järisyttävä kokemus on löytää intohimo taiteesta.

– Olen saanut mahdollisuuden soittotunteihin, musiikkiluokalle ja taideharrastuksiin. Olisin ihan eri ihminen ilman niitä.

Poikien välisestä ystävyydestä

Johannes Brotheruksella on yksi pelko. Mitä jos hän yhtenä aamuna huomaakin, ettei enää saakaan kiksejä musiikin tekemisestä. Musiikki kun on hänelle koko elämä.

Johannes Brotherus laajassa kuvassa studiollaan hymypoikapatsas ja Emmapalkinto käsissään.
Johannes Brotherus työhuoneellaan. Käsissään hänellä on ala-asteella saatu Hymypoika-patsas sekä Kuumaan tuore vuoden yhtyeen Emma-patsas. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuumaan bändikavereiden kanssa tuo pelko unohtuu, sillä sieltä hän saa tukea. Heille kannattavia voimia ovat ystävyys ja hauskanpito. Bändin tulevan levyn yhtenä teemana onkin juuri ystävyys hyvinä ja huonoina hetkinä.

Brotherus kertoo, että bändiläisten läheiset välit ovat olleet myös koetuksella. Aikaa vietetään paljon yhdessä ja välillä toiset ärsyttävät.

Kuumaa on tehnyt töitä sen eteen, että homma saadaan toimimaan.

– Jos on alkanut tuntua, että tämä leviää käsiin, olemme ottaneet kalenterista aikaa. Se on tärkeämpää kuin treenaaminen. Itketään hetki yhdessä ja lähdetään sitten jatkamaan matkaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 13. maaliskuuta kello 23 asti.

Katso Kuumaa-yhtyeen UMK-esitys:

Kuumaa-yhtye osallistui tämän vuoden Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleella Ylivoimainen.

Lue edellinen Kulttuurivieras tästä: