Hyppää sisältöön

Martta Wendelin tuli tunnetuksi etenkin kuvittajana, mutta juhlanäyttely tuo esille myös hänen taidemaalarin puolen

Juhlanäyttelyssä Valamon luostarissa on esillä kansikuvitusten ja postikorttien lisäksi Martta Wendelinin maalauksia. Oman aikansa julkkiksesta ilmestyy tänä vuonna myös elämänkerta.

Kaksi Martta Wendelinin taidenäyttelyn Valamoon koostanutta naista seisoo näyttelytöiden äärellä.
Kulttuurituottaja Liisa Heikkilä-Palo ja museoamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määttä ovat koostaneet juhlanäyttelyn Valamon luostariin. Kuva: Siru Paivinen / Yle
Siru Päivinen

Valamon luostarissa Heinävedellä näyttelyrakennuksen salin keskellä on iso sininen spiraali.

Sen ulkoseinille on ripustettu Kotilieden kansikuvat, joita kuvataiteilija Martta Wendelin maalasi lähes 30 vuoden ajan. Spiraalin sisällä on satoja Wendelinin kuvittamia postikortteja, ja useita kirjankansia.

Juhlanäyttelyn sijoittuminen Valamon luostariin ei ole sattumaa, sillä Wendelin vieraili 30-luvulla Laatokan Valamossa useasti. Hän piirsi korttisarjan, jolla oli tarkoitus rahoittaa kesäsiirtolatoimintaa saarella. Sota kuitenkin sotki suunnitelmat.

Wendelin tuki osaltaan uuden luostarin rakentamista Heinävedelle, kun vuonna 1974 Valamon Ystävät ry otti uusintapainoksen Valamo-korteista. Kortteja painettiin 120 000 kappaletta, eikä Wendelin veloittanut niistä tekijänoikeuspalkkiota.

Kesällä 1978 Martta Wendelin kävi Valamossa katsomassa uutta luostarikirkkoa.

Kuvitustöiden lisäksi näyttelyssä on Wendelinin maalauksia, joiden joukossa myös muotokuvia. Yksi muotokuvista esittää Martta Wendelinin äitiä mustassa asussaan.

Wendelin oli oman aikansa julkkis

Ida Wendelin synnytti kahdeksan lasta, joista vain Martta ja hänen veljensä Axel Wendelin saivat elää täyteen aikuisuuteen asti. Espanjantauti ja kurkkumätä olivat monien perheiden suruna sata vuotta sitten. Pikkulapsikuolleisuus oli myös suurta.

Martta Wendelinin kuvittajan työ alkoi 1920-luvun alussa, ja jatkui aina 1940-luvun lopulle saakka. Oppimestareina hänelle toimivat Eero Järnefelt ja Akseli Gallen-Kallela.

Taiteilijan tuotanto koostuu yli 400 kirjankansikuvituksesta, 3000 kirjojen sisäkuvituksesta, 1000 postikortista, 300 Kotilieden kansikuvasta sekä yli 1000 lastenlehden kuvituksesta.

Taulussa nainen on menossa lypsylle kyyttölehmien luo kesäiselle metsälaitumelle.
Martta Wendelin tuli tunnetuksi kuvittajana. Kuva: Siru Paivinen / Yle

– Tuohon aikaan kuvallista materiaalia ei ollut tarjolla kovin paljoa, ja hänen töitään tuli vastaan miltei kaikkialla. Voi syystä sanoa, että hän oli eräänlainen oman aikansa julkkis, näyttelyn koostanut Päivi Ahdeoja-Määttä kertoo.

Uransa myöhemmässä vaiheessa Tuusulaan asetuttuaan Wendelin maalasi paljon muotokuvia.

Martta Wendelinin töille leimallista on levollisuus ja valoisuus, arki näyttäytyy idyllisenä. Taiteilija tunnetaan erityisesti perheiden ja lasten kuvaajana.

– Noina vuosikymmeninä olisi arjesta löytynyt etsimättä synkkiäkin sävyjä. Wendelin on kuitenkin selvästi halunnut luoda kuvia, jotka kannattelevat katsojia, Ahdeoja-Määttä toteaa.

Taitelijan elämänkerta julkaistaan tänä vuonna

Taiteilijan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 130 vuotta ja hänen elämänkerran kirjoittaminen on viimeistelyvaiheessa. Päivi Ahdeoja-Määttä on tutkinut Martta Wendelinin töitä ja elämää kaksikymmentä vuotta.

– Sain työkseni tehdä Martta Wendelin-näyttelyn ensimmäisen kerran 2002, meillä on yli 2000 kuvitusoriginaalia Tuusulan museossa. Myös hänen taidemaalaustensa kokoelma karttuu jatkuvasti. Moni tuusulalainen muistaa yhä taiteilijan omakohtaisesti, kertoo Ahdeoja-Määttä elämänkertakipinästään.

Martta Wendelin - Kultahiekkaa ihmisten poluille -näyttely Valamon luostarin näyttelytilassa Heinävedellä on juhlavuoden päänäyttely ja esillä ensivuoden tammikuulle asti.

Suosittelemme sinulle