Hyppää sisältöön

Keski-Suomen valtavassa huumejutussa kovat tuomiot – Syyttäjä aikoo valittaa päätöksestä

Tuomion mukaan järjestäytynyt rikollisryhmä toi Hollannista Suomeen 54 kiloa amfetamiinia ja kaksi kiloa kokaiinia. Huumeiden arvoksi laskettiin noin kolme miljoonaa euroa.

Huumausainepusseja rivissä.
Poliisi takavarikoi tutkinnassa yli 20 kiloa amfetamiinia, useita aseita ja kolmen sadan vuoden käytön edestä dopingaineita. Kuva: Sisä-Suomen poliisi
Antti Seppälä,
Tuukka Tervonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut seitsemälle tekijälle useita tuomioita laajassa huumeiden ympärille kietoutuvassa rikosvyyhdissä. Kahdeksasta syytteessä olleesta henkilöstä yhden syytteet hylättiin.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Niki Antoni Strandénin törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta 8 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen. Lauri Paavo Antero Huuskonen tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 8 vuoden vankeuteen. Pete Heikki Elmeri Berqvist sai törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta 6 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta.

Atte Juhani Poikonen tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä dopingrikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja palvelusrikoksesta kuuden vuoden vankeuteen ja viraltapanoon. Poikonen työskenteli rikosten tapahtumisaikana vääpelinä puolustusvoimissa.

Aluesyyttäjä Elina Mäntylä vahvisti Ylelle sähköpostitse perjantai-iltana aikovansa valittaa tuomioista.

– Sitä miltä osin aion valittaa, en ole vielä tehnyt ratkaisua. Tutustun ensin rauhassa tuomioon, Mäntylä kertoi.

Lisäksi juttuun kytkeytyneille muille tekijöille määrättiin lyhyempiä tuomioita. 40-vuotias mies tuomittiin ampuma-aserikoksesta ja törkeistä huumausainerikosesta ehdolliseen kahden vuoden vankeuteen, 29-vuotias nainen tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 26-vuotias mies tuomittiin kolmen kuukauden vankeuteen useasta huumausaine- ja ampuma-aserikoksesta.

Päätekijöinä järjestyksenvalvoja ja opettaja

Jutussa on poikkeuksellista se, että tekijöillä ei ole aiempaa tiedettyä rikostaustaa.

Tuomituista Huuskonen on työskennellyt kiinteistöbisneksessä ja järjestyksenvalvojana ja niin ikään järjestyksenvalvojataustainen toinen päätekijä Strandén työskenteli yläasteen- ja lukion opettajana. Yle on aiemmin kertonut yhden syytetyn henkilön työskentelevän terveydenhoitajana Jyväskylässä. Hänen osaltaan molemmat syytteet törkeästä huumausainerikoksista hylättiin.

Tuomion mukaan ainakin lokakuusta 2021 asti järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin toiminut joukko toi Hollannista Ruotsin kautta Suomeen yhteensä noin 50 kiloa amfetamiinia ja kaksi kiloa kokaiinia. Huumeet on viety ensin vuokramökeille Lappiin ja kuljetettu sitä kautta vuokra-autoilla Keski-Suomeen.

Tekijöiltä takavarikoitiin myös useita luvattomia aseita ja patruunoita, mukaan lukien Uzi-merkkinen konepistooli ja Suomi-konepistooli. Huumeiden ja aseiden lisäksi takavarikoitiin myös suuri määrä dopingaineita ja kymmeniä tuhansia euroja.

Huumeiden katukauppa-arvo on noin kolme miljoonaa euroa, ja myydyistä huumeista tekijät ovat ehtineet saada noin miljoonan euron rikoshyödyn.

Oikeuden tuomion mukaan Huuskonen, Strandén ja Berqvist organisoivat kaksi kuljetuserää Suomeen asti ja veivät kahdessa erässä 25 kiloa amfetamiinia Huuskosen tunteman Poikosen asunnolle Uuraisille.

Poliisi löysi ja takavarikoi amfetamiinin kotietsinnässä tammikuussa 2022, mikä johti Poikosen ja myöhemmin Strandénin pidätyksiin. Huuskonen pakeni tämän jälkeen Albaniaan yhdessä naisen kanssa, jonka syytteet käräjäoikeus nyt hylkäsi. Pakomatkalaiset pidätettiin Albaniassa heinäkuussa 2022.

Järjestyksenvalvojan keskeinen rooli rikoksissa

Syyttäjän rangaistusvaatimuksissa Huuskosta on pidetty järjestäytyneen toiminnan johtajana.

Tuomiossaan käräjäoikeus toteaa, että syyte Huuskosen ja Bergqvistin osalta saa tukea viestittelystä. Viesteissä Huuskonen kertoo Berqvistille, että tämän on mahdollista päästä yli sadantuhannen euron vuosituloihin, jos hän siirtyy normaalista päivätyöstä ”24/7 -ammattirikollisen elämään”. Käräjäoikeus katsoo viestien viittavan vahvasti siihen, että Huuskonen on pyrkinyt motivoimaan Bergqvistiä mukaan 50 kilon amfetamiini- ja 1 kilon kokaiinilastin maahantuomiseen.

Viesteissä useaan otteeseen mainitusta määrästä takavarikoitiin pidätysten yhteydessä 35 kiloa amfetamiinia. Tuomiossa todetaan, että takavarikkohetkellä erän painoon on vaikuttanut sen kostea olomuoto.

Muoviin pakattua amfetamiinia poliisin kuvassa.
Poliisin esitutkintamateriaalista löytyvää kuvaa takavarikoiduista huumausaineista. Kuva: Sisä-Suomen poliisi

Käräjäoikeuden mukaan myös väkivaltaista velanperintää kuvaileva viesti Bergqvistin puhelimesta osoittaa Huuskosen aseman olleen keskeinen rikoksia tehtäessä.

Poliisin esitutkintapöytäkirjaankin kirjaama käsitys on, että Huuskosen rikollinen toiminta on alkanut jo paljon ennen tapauksia, joista hän nyt sai tuomion. Poliisin mukaan Huuskosen toiminnan osoittama järjestäytymisen ja kansainvälisyyden taso ei ole mahdollinen ilman pidempää taustaa laittomuuksissa.

Huuskonen ja Stranden ovat omalta osaltaan myöntäneet syyllistyneensä avunantoon törkeään huumausrikokseen auttamalla ”Herra X:ää” jonka he ovat väittäneen tuoneen 35 kiloa amfetamiinia Ruotsin kautta Suomeen, mutta syyttäjän mukaan Herra X:ää ei ollut oikeasti olemassa. Käräjäoikeuden mielestä Huuskosen tarina oli epäuskottava ja puhuessaan Herra X:tä, hän puhui oikeasti itsestään.

Juttua päivitetty 24.3. klo. 19.54: Lisätty syyttäjän aikomus valittaa tuomiosta.

Korjattu 24.3. klo 16.15: Tuomion mukaan tekijät toivat huumausaineita noin 50 kiloa amfetamiinia ja kilon kokaiinia yhdellä kerralla Hollannista Ruotsin kautta Suomeen. Aiemmmin jutussa luki, että tekijät olisivat tuoneet 54 kiloa amfetamiinia kahdella eri kerralla Suomeen. Syytteet kuitenkin hylättiin neljän amfetamiinikilon osalta.

Korjattu 24.3. klo 18.00 Jutussa oli alun perin kerrottu virheellisesti, että terveydenhoitajana työskentelevä nainen olisi saanut ehdollisen tuomion. Korjattu juttuun, että hänen osaltaan syytteet hylättiin.

Yle oli paikalla oikeudenkäynnin alkaessa. Video: Simo Pitkänen / Yle

Suosittelemme sinulle