Hyppää sisältöön

Naistenpäivää vietetään tänään – kysyimme naisilta, toteutuuko tasa-arvo Suomessa

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänään keskiviikkona. Yle kävi kysymässä Tampereella naisilta, millä mallilla sukupuolten tasa-arvo on heidän mielestään Suomessa.

Onko Suomessa sukupuolella väliä? Toteutuuko tasa-arvo oikeasti? Kysyimme pirkanmaalaisilta mielipidettä naistenpäivän suuriin kysymyksiin. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Sanni Isomäki / Yle, Marko Melto / Yle.
Manu Saarela,
Valtteri Kujansuu

– Tekee mieli sanoa, että kaikki on mallillaan, mutta ainahan se naisen pienempi euro harmittaa.

Näin totesi Kangasalla asuva Jaana Valve tänään keskiviikkona Ylelle.

Keskiviikkona 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää, jonka tarkoituksena on juhlia naisia ja pyrkimystä sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

YK tunnusti kansainvälisen naistenpäivän virallisesti vuonna 1975. Suomessa naistenpäivä on ollut kalenterissa 1990-luvulta lähtien.

Ylen keskiviikkona Tampereella haastattelemien naisten mukaan tasa-arvon vaaliminen on tärkeää, mutta tilanne on jo parempi kuin aiemmin.

Tamperelainen Vanessa Stenholm pitää naistenpäivän viettämistä tärkeänä. Stenholm kertoo, että hän kokee tasa-arvon toteutuvan nykyisessä työpaikassaan. Hän toivoo samaa linjaa kautta Suomen.

– Uskoisin kyllä, että on edelleen olemassa työpaikkoja, missä se näkyy tosi vahvasti, että on miespainotteista valtavoimaa, Stenholm miettii.

Tampereella asuvan Linnea Hiltusen mielestä koulutukseen ja nuorten naisten oikeuksiin tulisi panostaa. Hänen mukaansa tasa-arvo kuitenkin toteutuu Suomessa entistä paremmin.

– Naisia on saatu enemmän päättäjiksi ja oikeuksia enemmän näkyviin. Asia tulee varmasti kehittymään tulevina vuosina, Hiltunen sanoo.

”Ihan kiva muistutus”

Eeva Klemetti sai jo aamutuimaan kahden onnittelun lisäksi kukan, vaikka hän ei muistanut herätessään, että naistenpäivää vietetään tänään.

– Ihan kiva muistutus matkan varrella. Kyllä sitä huomiota toki tällaisena päivänä saa, mutta en koe tätä itse erityisen tärkeäksi päiväksi, Klemetti kertoo.

Urjalassa asuva Maija Karhu viettää naistenpäivää työn merkeissä. Karhun mukaan hänen työpaikallaan naisia ja miehiä kohdellaan samanarvoisina. Tietyissä tilanteissa tasa-arvon ei välttämättä tarvitse hänen mielestään näkyä arjessa.

– Aina se on mukavaa jos mies oven avaa, ei sen ihan niin tasa-arvoista tarvitse olla. Voin avata toki oven myös miehelle itsekin, Karhu sanoo.

Suosittelemme sinulle