Joensuun torin liikerakennus valmistuu pressukuoren alla. Myös ensimmäiset tiloihin tulevat yritykset on julkistettu.
Muun muassa sosiaalisessa mediassa osa ihmisistä on närkästynyt siitä, ettei rakennukseen tule liha- tai kalakauppoja, joita moni pitää kauppahalliin kuuluvina.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kertoo tiedotteessa käyneensä keskusteluja kalakauppiaiden kanssa, mutta ”toiminnan ympärivuotisuus ja toimitusvarmuus osoittautuivat heille haasteeksi”.
”Saatavuus ei ole ongelma”
Yksi kauppahalliin sijoittumista pohtinut yritys on Nurmeksen Savukala.
– Olin yhteydessä PKO:hon ja juttelimme useampaan kertaan. Teimme laskelmia, mutta ei oikein sytytty siihen, toimitusjohtaja Kari Rissanen sanoo.
Rissasen mukaan suurin ongelma on sijainti. Hänen mukaansa vanhat ihmiset vierastavat parkkihalliin ajamista ja kaipaisivat parempia parkkialueita. Kaupungissa myös keskiostokset jäävät kauppiaan kannalta pieniksi.
Kalan saatavuus tai alan sesonkiluonteisuus eivät Rissasen mukaan vaikuttaneet päätökseen.
– Kyllähän meille tulee ympäri vuoden kalaa. Järvikala näyttelee kuitenkin vain pientä osaa myynnistä.
Kymmeniä vuosia kalakauppaa tehnyt Rissanen osti kaksi vuotta sitten takaisin perheyrityksen, joka välillä oli muissa käsissä. Ensi viikolla Nurmeksen Savukala avaa myymälän Joensuun Jukolanporttiin.
”Toripaikat kalliita”
Uh:n Kala Kaveri -yrityksen Tiina Koponen myy kalaa eri puolilla maakuntaa kiertävästä kala-autostaan. Hän ei haikaile kivijalkakauppaan, eikä ole kysellyt tiloja kauppahallista.
– En muutenkaan lähtisi sinne. Joensuun tori on niin hiljainen, kun ne parkit on siellä alhaalla.
Koponen ei pidä toria muutenkaan hyvänä kauppapaikkana korkeiden paikkamaksujen vuoksi. Hän pysäköi autonsa yleensä keskustan ulkopuolelle, Puuilon tai Jukolanportin pysäköintialueille.
Kuopiossa hallikauppa kannattaa
PKO:n mukaan perinteinen kauppahallitoiminta ei ole edes kuluttajien toiveissa. Sen tekemän kyselyn mukaan kauppahalliin halutaan esimerkiksi leipomoita, kahviloita ja ravintoloita.
Kuopiossa tällainen kauppahallitoiminta on kuitenkin edelleen voimissaan. Hallissa toimii edelleen kaksi kalakauppaa, vaikka varsinainen kalakauppasiipi korvattiinkin kymmenisen vuotta sitten lasipaviljongilla.
– Kyllä meillä menee ihan hyvin. Ihmiset ovat tottuneet hakemaan meiltä tuoretta kalaa, Erkki Hiltunen sanoo.
Myöskään maksullinen pysäköinti ei ole karkottanut ydinasiakkaita.
– Kyllähän suurin osa on vanhempaa porukkaa, jotka ovat tottuneet käymään. Nuoremmat tahtovat ajaa tuonne marketteihin, Hiltunen sanoo.
Kalakauppojen määrä laskussa
Kalakauppa elättää yhä harvempaa, vaikka alan kannattavuus on säilynyt melko hyvänä.
Vuosina 2008–2020 alan yritysten määrä putosi 123:sta 80 yritykseen. Henkilöstömäärä kuitenkin puolittui samassa ajassa noin 600 työntekijästä 300 työntekijään.
– Eivät ne kultakaivoksia ole, mutta toimeen tulee. Tuotteiden täytyy olla tuoreita ja ystävällinen myyjä, Kari Rissanen sanoo.
Myös Tiina Koponen näkee alan tulevaisuuden hyvänä.
– Tuoreudella myydään, hän sanoo.
Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 10.3. klo 23:een saakka.