Hyppää sisältöön

Päätös uusien bensa-autojen kieltämisestä voi kaatua Saksan vastustukseen – tästä EU-maita repivässä riidassa on kyse

Saksa kyseenalaistaa EU:ssa saavutetun sovun polttomoottoriautojen kieltämisestä. Suomen mukaan autojen päästöttömyyteen tähtäävistä tavoitteista ei tulisi lipsua.

Lähikuva uudesta autosta.
Päätös autojen päästöttömyydestä uhkaa kaatua Saksan vastustukseen. Kuva: EPA-EFE
Rikhard Husu

BRYSSEL Kaiken piti jo olla valmista kun EU-parlamentin enemmistö äänesti polttomoottoreiden kieltämisestä helmikuussa pidetyssä istunnossa.

Taustalla oli EU:n ministerineuvoston kanssa saavutettu yhteisymmärrys, jonka mukaan uusien bensiini- ja dieselautojen myynti loppuisi EU:ssa vuonna 2035.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuoden 2035 jälkeen myytävät uudet autot toimisivat sähköllä tai vedyllä.

Autokannan sähköistymistä pidetään merkittävänä askeleena kohti liikenteen päästöjen vähentämistä. Autojen päästövaatimukset ovat myös osa EU:n kunnianhimoisia vihreän siirtymän tavoitteita.

Saksa jarrutta päätöstä

Nyt yhteisymmärrys polttomoottoreiden kieltämisestä on vaakalaudalla. Saksa jarruttaa polttomoottorikiellon lopullista sinetöimistä EU:n ministerineuvostossa.

Saksa muodostaa yhdessä Puolan, Italian ja Bulgarian kanssa määrävähemmistön, joka estää polttomoottoreihin liittyvän lainsäädännön lopullisen hyväksymisen ministerineuvostossa.

Saksan muuttuneen kannan taustalla on liberaalidemokraattinen hallituspuolue FDP. Puolue haluaa pitää oven raollaan polttomoottoriautoille myös vuoden 2035 jälkeen.

Ursula von der Leyen ja Olaf Scholz.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen yrittänyt löytää ratkaisuja Saksan huoliin. Hän tapasi liittokansleri Olaf Scholzin viime viikolla. Kuva: Action Press/Shutterstock/All Over Press

Liberaalidemokraatteja edustavan liikenneministeri Volker Wissingin mukaan FDP ei hyväksy uusille autoille asetettavia päästötavoitteita, jos sähköpolttoaineiksi kutsuttuja synteettisiä polttoaineita ei huomioida osaksi kokonaisuutta.

Ilmastoneutraalisti valmistetut sähköpolttoaineet on nähty keinona korvata bensiinin ja dieselin polttomoottoritekniikkaa käyttävissä autoissa. Niiden kaupallinen tuotanto on kuitenkin alkutekijöissään.

Poikkeuksellinen käänne

Saksa on toivonut komissiolta vahvistusta sille, että ilmastoneutraalisti tuotettuja sähköpolttoaineita saisi käyttää uusissa polttomoottoriautoissa myös vuoden 2035 jälkeen. Ratkaisua etsitään kuumeisesti komission ja Saksan välisissä neuvotteluissa.

Jarrutusta voi pitää hyvin poikkeuksellisena EU:n päätöksenteossa. Parlamentin ja ministerineuvoston välisten neuvottelutulosten lopullinen hyväksyminen on yleensä pelkkä muodollisuus.

Parlamentin pääneuvottelijana toimineen Jan Huiteman (Renew) mukaan Saksan toiminta on ennenkuulumatonta.

– Vaikka panenkin merkille pyrkimykset ratkaisun löytämiseksi, odotan luonnollisesti, että saavuttamamme yhteisymmärrys pysyy voimassa kaikilta osin, hollantilaismeppi toteaa tiedotteessa.

Saksalaismeppi: ongelmiin on herätty liian myöhään

Parlamentin keskusta-oikeistolaista EPP-ryhmää edustavan Jens Gieseken mukaan on hyvä, että polttomoottoriautojen kieltämistä tarkastellaan kriittisesti. EPP-ryhmä on vastustanut polttomoottoriautojen täyskieltoa.

– Polttomoottoriautoista ei pitäisi luopua ideologisista syistä. Jos meillä tarjolla ilmastoneutraaleja vaihtoehtoja polttoaineiksi, niin niitä pitäisi myös voida hyödyntää, saksalaismeppi Gieseke sanoo Ylelle Brysselissä.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen.
Henna Virkkusen mukaan polttomoottoriteknologiaa voisi hyödyntää myös jatkossa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Hallituksen täyskäännöksellä voi olla vaikutusta Saksan asemaan luotettavana neuvotteluosapuolena EU:ssa, Gieseke arvioi. Hänen mukaansa Saksan olisi pitänyt reagoida polttomoottoreiden kieltämiseen liittyviin ongelmiin jo aiemmin.

Kokoomusmeppi Henna Virkkunen on samoilla linjoilla.

– On valitettavaa, että Saksa ja tietyt muut jäsenvaltiot heräsivät niin myöhään, mutta on se parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Virkkunen sanoo Ylen haastattelussa.

Suomi ei halua avata sopua

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan Suomella on ymmärrystä Saksan esittämille huolille. Täyskäännöksen tekeminen loppumetreillä ei kuitenkaan ole EU:n yhteisen edun mukaista.

– Jos saavutettu neuvottelutulos aukeaa yhdeltä kulmalta, niin se ratkeaa myös toisilta kulmilta. Sen takia jo saavutettuja kompromisseja ei pitäisi lähteä enää avaamaan. Se halvaannuttaa EU:n päätöksenteon ja tekee siitä arvaamatonta, Harakka sanoo Ylelle.

Harakka toivoo, että Saksa ja komissio löytävät yhteisen sävelen.

– Olisi varmasti mahdollisuus päästä tähän Saksan tavoittelemaan kompromissiin, ilman että tätä lähdetään kokonaan avaamaan.

Suomi valmistelee EU-tason lausumaa autojen päästötavoitteisiin liittyen.

– Toistamme kantamme, joka on ollut alun alkaenkin henkilöautojen ja pakettiautojen CO2-raja-arvojen osalta, että biokaasu tulisi huomioida vähintäänkin siirtymäkauden polttoaineena.

Tieliikenteen päästöt kasvavat EU:ssa, muista sektoreista poiketen.

Liikenteen päästöt kasvavat

Liikenteen päästöt vastaavat noin 12 prosenttia EU:n yhteenslasketuista hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt ovat myös jatkaneet kasvuaan muista sektoreista poiketen.

Brysselissä toimivan Transport & Environment -ympäristöjärjestön mukaan Saksan toiminta vaarantaa EU:n ilmastopäästöjen vähentämiseen tähtäävät tavoitteet.

– Pelissä on niin Saksan ja liittokansleri Olaf Scholzin kuin myös koko Euroopan ilmastoagendan uskottavuus, järjestön johtaja Julia Poliscanova sanoo.

Poliscanova ei usko, että synteettiset sähköpolttoaineet voivat olla varteenotettava vaihtoehto sähköautoille.

– Kyseessä on pelkkä veruke, jonka avulla polttomoottoreiden puolustajat yrittävät saada jatkoa fossiilisille polttoaineille ja polttomoottoreille.

Hänen mukaansa polttomoottoriteknologiaan takertuminen uhkaa viivyttää Euroopan tarvitsemia investointeja sähköautoteknologiaan.

– Viivyttämällä ratkaisevia päätöksiä me annamme Kiinalle ja Yhdysvalloille mahdollisuuden voittaa vihreisiin teknologioihin kuten akkuihin liittyvä maailmanlaajuinen kilpailu, Poliscanova sanoo.

Suosittelemme sinulle