Hyppää sisältöön

Fazer pudotti jymyuutisen Lappeenrantaan: makeistehdas saakin jatkaa toimintaansa

Fazer on päättänyt selvittää ainoastaan suklaatuotteiden valmistuksen siirtämistä uuteen tehtaaseen Lahteen.

Fazerin makeistehtaan ulkoseinällä oleva Fazerin logo.
Lappeenrannan makeistehdas on ollut toiminnassa vuodesta 1922. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Marika Anttonen,
Petri Niemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Elintarvikeyhtiö Fazer tiedotti tänään keskiviikkona, että karkkien tuotanto jatkuu Lappeenrannassa.

Yhtiön mukaan uuden Lahteen rakennettavan makeistehtaan suunnittelun laajuus muuttuu. Lahteen piti siirtyä ensin Vantaalla sijaitseva suklaatuotanto ja toisessa vaiheessa Lappeenrannassa sijaitseva sokerimakeistuotanto.

Nyt yhtiö on päättänyt selvittää ainoastaan suklaatuotteiden valmistuksen siirtämistä uuteen tehtaaseen. Fazer perustelee asiaa muun muassa korkotason nopealla muutoksella, kuluttajakäyttäytymisen ja kysynnän muutoksilla sekä käynnissä olevan terveysverokeskustelun aiheuttamalla epävarmuudella.

– Yleisen epävarmuuden ja markkinanäkymien lisäksi Suomessa huolta herättää poliittisen toimintaympäristön arvaamattomuus pääosin terveysverosta käytävän keskustelun myötä, Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum toteaa Fazerin tiedotteessa.

400 työpaikkaa säilyy Lappeenrannassa

Lappeenrannassa Fazerin ilmoitus otettiin ilolla vastaan.

– Tämä on aivan mahtavaa, siis aivan mahtavaa! Laitoin johtajalle viestin, että nyt olisi paikka järjestää vuosisadan bileet, työsuojeluvaltuutettu Marja-Leena Reponen sanoo.

Fazerin Lappeenrannan tehtaalla työskentelee noin 400 työntekijää ja Fazer on yksi Lappeenrannan seudun merkittävimmistä työnantajista. Uutinen tehtaan lähdöstä oli työntekijöille kova isku keväällä 2022.

Reposen mukaan työntekijöillä ei ollut ennakkotietoa Fazerin muuttuneista suunnitelmista. Hän ei ollut ehtinyt vielä jutella työkaveidensa kanssa uutisesta, mutta uskoo monen ottavan sen ilolla vastaan.

– Kaikki miettivät tulevaisuutta, mitä tehdään. Varsinkin he, jotka eivät olleet lähdössä Lahteen, ovat varmasti iloisia.

Turkin pippuri -salmiakkimakeisia isossa sammiossa.
Lappeenrannan makeistehtaalla valmistetaan muun muassa turkinpippureita. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Myös Lappeenrannan kaupungilla otettiin uutinen vastaan hyvillä mielin.

– Kun Fazer alkoi suunnitella uutta tehdasta, teimme kovasti työtä saadaksemme sen tänne Lappeenrantaan, jossa yrityksellä on todella pitkät ja menestyksekkäät perinteet, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva toteaa kaupungin tiedotteessa.

– Silloin Fazer päätyi suunnittelemaan investointia toisaalle, mutta kaupunkimme pitkä kokemus makeisten tekijänä, osaava työvoima ja valmis infrastruktuuri osoittautuivat nyt uudessa tilanteessa ratkaiseviksi tekijöiksi.

Suklaatehdas käyttöikänsä päässä

Fazer valitsi Lahden uuden tehtaansa sijoituspaikaksi viime keväänä. Nykyinen suklaatehdas on ollut toiminnassa 1960-luvulta lähtien ja lähestyy käyttöikänsä loppua.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan uuteen tehtaaseen oli tarkoitus siirtää Vantaalla sijaitseva suklaatuotanto ja Lappeenrannassa sijaitseva sokerimakeistuotanto vaiheittain vuosien 2025– 2027 aikana.

Harmaa iso tehdasrakennus. Fazerin ksylitolitehdas Lahdessa. Tehtaan pihassa kontteja ja autoja.
Fazerilla on Lahdessa ennestään esimerkiksi ksylitolitehdas. Arkistokuva. Kuva: Petri Niemi / Yle

Viime toukokuussa Fazer ja Lahden kaupunki allekirjoittivat yhteistyösopimuksen tontin varaamisesta Pippo-Kujalan teollisuusalueelta makeistehdashanketta varten. Helmikuussa 2023 Fazer ja Lahden kaupunki allekirjoittivat kiinteistökaupan esisopimuksen.

Lappeenrannassa valmistetaan tunnettuja makeissekoituksia, kuten Remix ja Ässä Mix sekä klassikkotuotteita kuten Vihreät kuulat, Fazerin Parhain ja Pantteri.

Lahden kaupunginjohtaja: Tulossa on yhä jätti-investointi

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen muistuttaa, että tarkentunut suunnitelmakin on vielä iso investointi.

– Ymmärrämme, että yritykset jatkuvasti päivittävät suunnitelmiaan. Lahden osalta keskeinen asia ei ole muuttunut: jätti-investointi on yhä jätti-investointi. Ja se on tulossa Lahteen.

Nykyinen suklaatehdas Vantaalla työllistää noin 500 ihmistä. Timosen arvion mukaan Lahteen olisi tulossa vähintää tämä määrä uusia työpaikkoja.

– Ymmärtääkseni tuotannon kapasiteettia myös kasvatetaan uuden suklaatehdasinvestoinnin myötä.

Timosen mukaan investointipäätöstä uudesta suklaatehtaasta odotetaan tämän vuoden aikana.

Minkälainen on ollut karkkitehtaan menneisyys Lappeenrannassa? Kuuntele, mitä tehtaan historiasta kirjoittanut Leena Kauria kertoi Kalle Schönbergin haastattelussa helmikuussa 2022.

Saimaan rannalla Lappeenrannassa on sijainnut karkkitehdas 1920-luvulta asti. Tehtaan historian kirjoittaja Leena Kauria oli Kalle Schönbergin haastattelussa helmikuussa 2022.

Suosittelemme sinulle