Hyppää sisältöön

Nollakuidun nosto Näsijärven pohjasta saattaa mutkistua Tampereella – kilpailutuksen hävinnyt valitti markkinaoikeuteen

Puuta ja puukuitua arvioidaan olevan Näsijärvessä noin 1,5 miljoonaa kuutiota. Kaupunki toivoo, että valituksesta huolimatta suunnittelua voidaan jatkaa.

Kaivuri nostaa nollakuitua Näsijärven Lielahdesta.
Kaivuri nostaa nollakuitua Näsijärvestä Hiedanrannan edustalta koekäyttöön syyskuussa 2021. Arkistokuva. Kuva: Miikka Varila / Yle
Heli Mansikka,
Antti Palomaa

Näsijärven pohjassa makaavan puukuitujätteen, niin sanotun nollakuidun poistaminen saattaa mutkistua Tampereella. Kilpailutuksen hävinnyt osapuoli on valittanut hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen.

Tampere valitsi nollakuidun poistajaksi Fortumin jäte- ja ympäristöpalvelun noin kuukausi sitten. Valituksen tekijänä on yhteenliittymä, jossa on kaksi yhtiötä: Operon Group ja Lopen Maa- ja Vesirakenne.

Tampere pyytää markkinaoikeudelta, että se voisi valituksesta huolimatta solmia Fortumin kanssa sopimuksen suunnitteluvaiheesta. Varsinaisesta nollakuidun nostourakasta kaupunki päättää myöhemmin.

Nollakuitu halutaan pois virkistyskäytön tieltä

Hiedanrannan edustalla järven pohjassa oleva nollakuitu on metsäteollisuuden jätettä. Puuta ja puukuitua arvioidaan olevan Näsijärvessä noin 1,5 miljoonaa kuutiota.

Tampereen kaupunki rakentaa nollakuidun läheisyydessä parhaillaan tekosaarta, jonne tulee ratikan kulkureitti ja asuintaloja. Myös Hiedanrantaan ja Niemenrantaan on kaavoitettu uutta asumista.

Tampereen haluna on ensi sijassa panna ranta- ja vesialueet kuntoon virkistyskäyttöä varten. Pohjasta nousevalle kuitumassalle on ajateltu energia- ja maanrakennuskäyttöä.

Projektin oli määrä käynnistyä jo viime kuussa suunnittelulla ja luvituksella. Helmikuussa kaupunki arvioi, että urakka valmistuisi aikaisintaan vuonna 2026.

Suosittelemme sinulle