Hyppää sisältöön

Ympäristökysymykset jakavat lappilaisten ehdokkaiden mielipiteitä puolueiden välillä ja myös niiden sisällä

Ympäristökysymykset ovat tärkeitä Lapissa erityisesti vihreässä siirtymässä. Kyse on esimerkiksi uusista kaivoksista ja toisaalta ympäristön suojelusta.

Ilmakuva Sodankylän Viiankiaavasta.
Lapissa suunnitellaan uutta kaivosta esimerkiksi Sodankylään. Kaivos sijoittuisi suojellun Viiankiaavan alle. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Lappilaisten eduskuntavaaliehdokkaiden näkemykset ympäristökysymyksistä vaihtelevat puolueiden välillä ja puolueiden sisällä.

Isossa kuvassa vihreät, vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit ovat tiukimpia luonnonsuojelijoita. Perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan ehdokkaat tukevat suojelutoimia vähemmän.

Vähiten Ylen vaalikoneessa mielipiteet vaihtelevat vihreissä ja perussuomalaisissa, ja eniten kokoomuksessa.

Vihreä siirtymä vai suojelu?

Ympäristökysymykset ovat tärkeitä Lapissa erityisesti vihreässä siirtymässä.

Kyse on esimerkiksi tuulivoiman rakentamisesta, kaivosten perustamisesta ja metsäteollisuuden puunsaannista. Toisessa vaakakupissa on suojelun lisääminen esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Vain vihreiden enemmistö estäisi kaivokset

Isoista eduskuntapuolueista ainoastaan vihreiden enemmistö estäisi kaivosten perustamisen. Vihreistä yhdeksän ehdokasta estäisi ja neljä sallisi kaivokset.

Kaikkein jakavin kysymys vihreillä on yksityismetsien suojelun vapaaehtoisuus. Yle kysyi ehdokkaiden kantaa väitteeseen ”Yksityisomistuksessa olevien maiden luonnonsuojelun pitää perustua vapaaehtoisuuteen.”

Vihreiden ehdokkaista seitsemän oli väitteen kanssa jokseenkin tai täysin samaa mieltä. Kuusi ehdokasta oli väitteestä jokseenkin eri mieltä.

Väite ei päätynyt Ylen vaalikoneeseen.

Selkeä enemmistö lappilaisista kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että kaivosten perustamista ei tule estää.

Keskusta ja perussuomalaiset eri mieltä valtion roolista

Keskustalle ja perussuomalaisille Ylen vaalikoneen jakavin ympäristökysymys on, pitääkö valtion ohjata ihmisiä kulutuksen vähentämiseen.

Keskustan ehdokkaista kuusi kannattaa ja neljä vastustaa valtion ohjausta. Perussuomalaisista valtion roolia kannattaa neljä ja vastustaa seitsemän ehdokasta.

Kokoomuksessa muutama tiukka kysymys

Kokoomuksen ehdokkaiden mielipiteet jakaantuvat lähes tasan muutamassa ympäristökysymyksessä.

Kuusi kokoomuksen ehdokasta hyväksyy sen, että Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen hidastamisessa, vaikka se aiheuttaisi suomalaisille lisäkustannuksia. Neljä ehdokasta on toista mieltä.

Samassa suhteessa kokoomuksen ehdokkaiden enemmistö kannattaa lihantuotannon tuen vähentämistä ja valtion ohjausta ihmisten kulutuksen pienentämiseen.

Metsähakkuut jakaa SDP:n ja ydinvoima vasemmistoliiton

SDP:ssä niukka enemmistö kannattaa metsähakkuiden rajoittamista. Demareiden ehdokkaista kuusi rajoittaisi ja viisi ei rajoittaisi hakkuita hiilinielujen kasvattamiseksi.

Vasemmistoliitossa ympäristökysymyksissä mielipiteitä jakaa eniten uuden ydinvoimalan rakentaminen. Sitä kannattaa seitsemän ja vastustaa kuusi ehdokasta.

Ylen ehdokkaille lähettämä kysymys uudesta ydinvoimalasta ei päätynyt vaalikoneeseen.

Ääni voi mennä eri mieltä olevalle ehdokkaalle

Ehdokasta valitessa on syytä muistaa, että vaalijärjestelmän vuoksi oma ääni saattaa päätyä itselle tärkeästä asiasta eri mieltä olevalle ehdokkaalle.

Suomen järjestelmässä puolueen eniten ääniä saanut ehdokas saa vertailuluvukseen puolueen koko äänimäärän.

Lue myös:

Lapissa eduskuntavaalien ehdokasmäärä putosi – sitoutumattomilla historian ensimmäinen oma lista

Kevään vaaleissa valitaan Lapista ainakin yksi uusi kansanedustaja – vaikeinta on keskustalla ja vasemmistoliitolla

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle