Hyppää sisältöön

Samiedu panostaa maahanmuuttajien koulutukseen: kielen opiskelu onnistuu myös työpaikalla

Ammattiopisto Samiedun maahanmuuttajataustaisille hoiva-avustajaopiskelijoille annetaan mahdollisuus oppia suomen kieltä työpaikalla. Tarkoituksena on poistaa turha kuilu ammattiopintojen ja kielen opiskelun väliltä.

Potilas ja hoitaja.
Maahanmuuttajataustaisille hoiva-alan opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus oppia kieltä samaan aikaan muiden ammattiopintojen kanssa. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Milka Krogerus

Ammattiopisto Samiedu lisää resursseja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työpaikoilla tapahtuvaan opetukseen.

Maaliskuussa ammattiopistossa alkaa toimintamalli, jossa hoiva-avustajaksi opiskeleville maahanmuuttajille annetaan työpaikoilla suomen kielen opetusta.

Opiskelijoiden kanssa työskennellyt taitovalmentaja ja lähihoitaja Kati-Reetta Matikainen sanoo, että monelle maahanmuuttajataustaiselle opiskelijalle kielellisesti erityisen haastavaa on muun muassa suomalainen kirjaamiskäytäntö.

– Kielen opettajalla on tarvittavaa taitotietoa sen sanoittamiseen, miten asiat kirjataan selkeästi ja oikein. Siinä on välillä suomalaisellakin hoitajalla parantamisen varaa.

Myös Savon murteen ymmärtäminen aiheuttaa usein vaikeuksia, vaikka kirjakieli olisikin hallussa. Työpaikalle vietävän lisätuen myötä toivotaan, että työnantajien kynnys palkata maahanmuuttaja oppisopimusopiskelija madaltuu.

– Hoitajakielen vahvistamisen ohella erityisen tärkeää on avata heille suomalaista hoitotyökulttuuria ja yhteiskuntamme normeja. Kokonaisuutena kyse on opiskelijan ammatillisen kasvun tukemisesta työnteon ohessa, Matikainen sanoo.

Tavoitteena on myös, että suomen kielen opetus tukisi työllistymistä valmistumisen jälkeen.

Suosittelemme