Hyppää sisältöön

Kemin Veitsiluotoon suunniteltu uusiokuitutehdas jälleen lähempänä toteutumista – Infinited Fiber Company solmi merkittävän yhteistyösopimuksen

Kemin Veitsiluotoon suurta uusiokuitutehdasta suunnitteleva Infinited Fiber Company on solminut yhteistyösopimuksen Rejlers Finlandin kanssa. Uuden tehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa tänä vuonna.

Ilmakuva Stora Enson Veitsiluodon tehdasalueesta.
Uutta tekstiilikuitutehdasta suunnitellaan Stora Enson Kemin Veitsiluodon vanhalle tehdasalueelle. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Risto Koskinen

Kemin Veitsiluotoon uusiokuitutehtaan rakentamista suunnitteleva Infinited Fiber Company ja teknisen alan suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Rejlers Finland ovat allekirjoittaneet merkittävän yhteistyösopimuksen.

Sopimuksen mukaan Rejlers Finland vastaa koko rakentamisprojektin koordinoimisesta ja toteuttamisesta, kuten asennustöistä, laitehankinnoista ja rakennusvalvonnasta.

– He auttavat hankkimaan laitteistoa, sähkö- ja asennusurakointia ja hoitavat myös teknisen, hyvin yksityiskohtaisen, tehdassuunnittelun, kertoo Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava.

Alavan mukaan kyseessä on merkittävä sopimus, joka mahdollistaa tehtaan rakentamisen aloittamisen jo tämän vuoden aikana.

– Kyseessä on todella tärkeä virstanpylväs, että tehdasta päästään rakentamaan. Tällä hetkellä käydään neuvotteluja myös päälaitetoimijoiden kanssa, sanoo Alava.

Rejlers Finlandin toimitusjohtaja Mikko Vaahersalo on erittäin tyytyväinen sopimukseen.

– Tämä mittava projekti edustaa kiertotaloutta sekä uutta teknologiaa ja liiketoimintaa. Se sisältää myös EPCM-toimituksen. Kaikki nämä asiat ovat meille kiinnostavia ja linjassa strategiamme kanssa, sanoo Vaahersalo.

Infinited Fiber Company suunnittelee Kemin Veitsiluotoon 400 miljoonan euron investointia tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua tuottavaan tehtaaseen.

Petri Alavan mukaan tavoitteena on, että myös tehtaan ympäristölupahakemus jätetään ennen kesää.

Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja Petri Alava seisoo kesällä parkkipaikalla.
Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Meri-Lapista uskotaan löytyvän sopivia ammattilaisia

Valmistuttuaan uusi tehdas työllistää 270 työntekijää. Rakennusvuosina tehtaan työllisyysvaikutus on 120 henkilötyövuotta. Infinited Fiber Company ja Kemin kaupunki ovat jo alkaneet kartoittaa alueen työntekijätilannetta.

– Uskomme, että paikallisesti ja lähialueelta löytyy erittäinkin osaavaa prosessiosaajaa. Seuraavan vuoden aikana tullaan työllistämään 5–10 ihmistä ja varsinainen suurempi rekrytointi tapahtuu vuonna 2025, sanoo Alava.

Kemin kaupungin ja paikallisten oppilaitosten kanssa on aloitettu myös koulutussuunnitelman laatiminen, jotta tehtaalle voidaan kouluttaa osaavaa työvoimaa.

Uuden tehtaan suunniteltu vuosittainen tuotantokapasiteetti tulee olemaan 30 000 tonnia Infinna-kuitua, joka vastaa noin 100 miljoonaan T-paitaan tarvittavaa kuitumäärää. Infinited Fiber Companyn mukaan ensimmäiset kaupalliset toimitukset Kemistä alkavat tammikuussa 2026.

Infinited Fiber Companyn uusiokuitutehdas rakennetaan Kemin Veitsiluotoon samalle alueelle, mistä Stora Enso lopetti pitkään toimineet sellu- ja paperitehtaat.

Suosittelemme sinulle