Hyppää sisältöön

Oma Häme voi elää sote-alan kalliin palkkaratkaisun kanssa, mutta valtion rahoitusmalli tuottaa harmaita hiuksia

Superin ja Tehyn tiistaina hyväksymä neuvottelutulos nostaa sote-alan palkkoja reippaasti. Valtio huomioi palkkojen nousun rahoituksessa viipeellä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Olli Naukkarinen istuu studiossa ja katsoo kameraan.
Hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarisen uskoo, että kilpailu työvoimasta nostaa sote-alan palkkoja. Kuva: Dani Branthin / Yle
Petri Lassheikki

Kanta-Hämeen hyvinvointialue, eli Oma Häme suhtautuu rauhallisesti sote-alan palkkasopuun. Superin ja Tehyn tiistaina hyväksymä neuvottelutulos nostaa sote-alan palkkoja reippaasti.

Hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarisen mukaan ratkaisua ei voi kutsua edulliseksi, mutta se tuo taloudenpitoon ennustettavuutta ja työrauhan kolmeksi vuodeksi. Naukkarisen mukaan suurin ongelma on hyvinvointialueiden takaperoinen rahoitusmalli. Valtion rahoituksesta ⅔ perustuu palkkakehitykseen, mutta palkkojen kehittymistä tarkastetaan takapainoisesti. Eli palkkojen nousu huomioidaan rahoituksessa vasta viipeellä.

– Siirtymävaiheessa työmarkkinaratkaisujen ja rahoitusjärjestelmän kytkeminen toisiinsa ei ole ollut ihan paras mahdollinen. Seuraavilla kierroksilla sitä pystytään varmaan huomioimaan paremmin.

Vaikka palkkaratkaisu lisää hyvinvointialueen kuluja miljoonilla, Naukkarinen kuitenkin ymmärtää korotustarpeita.

– Täytyy sanoa, vaikka olen työnantajaroolissa, niin uskoisin, että varsin suuri osa kansalaisista on sitä mieltä, että hoitohenkilöstö ja pelastusalan henkilöstö ovat jonkinlaisen palkantarkistuksen ansainneet, kun katsotaan viime vuoden tapahtumia ja sitä puristusta, missä he ovat olleet.

Naukkarinen uskoo, että kilpailu sote-alan niukasta henkilöstöstä nostaa alan palkkoja muutenkin riippumatta siitä, mitä työehtoneuvotteluissa saadaan sovittua.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle