Hyppää sisältöön

Joanna Lybeckin, 20, osakesalkku kasvoi parissa vuodessa vajaaseen 10 000 euroon – nyt hän paljastaa taktiikkansa

Nuorilla naisilla on pörssissä keskimäärin 26 prosenttia enemmän rahaa kuin nuorilla miehillä. Pörssisäätiön toimitusjohtaja uskoo muutokseen naisten pörssimenestyksessä.

 Joanna Lybeck istuu sohvalla työhuoneellaan kannettava tietokone sylissä.
Joanna Lybeck innostui sijoittamisesta ystävien innoittamana ja vanhempien tuella. “Avasin vuonna 2020 osakesäästötilin vanhempieni kanssa”, hän kertoo. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Karla Kempas
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä muutama vuotta sitten Joanna Lybeck, 20, piti osakesijoittamista vaikeana asiana, joka koskee lähinnä hänen isäpuolensa kaltaisia ihmisiä: työelämässä jo ansioituneita keski-ikäisiä miehiä.

Nykyään pörssi on iso osa hänen elämäänsä. Hän on kasvattanut parissa vuodessa vajaan 10 000 euron arvopaperisalkun ja hänet valittiin hiljattain Vuoden nuoreksi sijoittajaksi.

– Tein ensimmäiset ostot vuonna 2020 kahdeksantenatoista syntymäpäivänäni, Lybeck kertoo.

Hän aloitti sijoittamisen rippilahjarahoilla ja kesätöistä jääneillä säästöillä. Aloitussumma oli reilut 2 000 euroa. Tämän jälkeen hän on siirtänyt osakkeisiin satunnaisesti säästyneitä rahoja ja esimerkiksi osan ylioppilaslahjarahoistaan.

– Sijoitan, jos on varaa sijoittaa. Jos ei ole, en kyllä makaronilla ja ketsupilla lähde elämään. Olen kuitenkin nuori. Välillä haluan mennä istumaan iltaa kavereiden kanssa, Lybeck kertoo.

Hänen salkkunsa on kivunnut voitolle, vaikka viime vuosi oli Venäjän hyökkäyksen vuoksi pörssissä vaikea.

 Joanna Lybeck kuvattuna kynttilän valossa työhuoneellaan.
Kun Joanna Lybeck aloitti sijoittamisen, koronakriisi oli päällä. Viime vuonna pörssikursseja heilautteli Venäjän sota Ukrainassa. “Oli kuukausi, etten katsonut salkkua. Ahdisti.” Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Nuoret naiset jyräävät pörssissä

Lybeckin lisäksi pörssissä porskuttaa moni muukin alle 25-vuotias nainen. Tilastokeskuksen mukaan nuorilla naisilla on keskimäärin enemmän rahaa pörssissä kuin nuorilla miehillä.

Vuonna 2021 pörssiosakkeita omistavilla 16–24-vuotiailla naisilla oli pörssiosakeomistuksia keskimäärin yli 15 000 euron arvosta. Samanikäisillä miehillä keskiarvo oli noin 11 000 euroa. Eroa on 26 prosenttia.

Sijoitussalkun arvoon vaikuttaa kaksi asiaa: kuinka paljon sijoittaja laittaa rahaa osakkeisiin ja miten sijoitukset tuottavat.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri arvioi, että naiset ovat tyypillisesti sinnikkäitä ja pitkäaikaisia säästäjiä. Tämä alkaa näkyä myös osakesäästämisessä, joka on perinteisesti ollut enemmän miesten suosiossa.

– Pitkäjänteisyys osoittautui nuorten naisten eduksi, Lounasmeri sanoo.

Miehet ottavat tavallisesti enemmän riskiä ja ostavat ja myyvät osakkeita enemmän, mistä koituu kuluja. Nuorten miesten keskuudessa sijoittaminen on kuitenkin edelleen selvästi yleisempää kuin nuorten naisten. Vanhemmissa ikäryhmissä miehillä on naisia enemmän rahaa pörssissä.

Lounasmeri toivoo, että alle 25-vuotiaiden esimerkki kertoo muutoksesta naisten pörssimenestyksessä.

– Ajattelen toiveikkaasti, että uusi sukupolvi nousee esiin. Historiallisesti osakesijoittaminen on leimaantunut riskinotoksi, joka ei ole ollut keskimäärin naisille kiinnostavaa. Nyt sijoittamisesta ei puhuta vain vain poikaporukoissa.

Lounasmeri on ylipäätään ilahtunut nuorten sijoituskiinnostuksesta.

– Ei ole enää kuvitelmaa, että ensin pitäisi olla rikas ja sitten vasta sijoitetaan.

 Joanna Lybeck istuu työhuoneellaan sohvalla kannettava tietokone sylissään.
Joanna Lybeck sijoittaa enimmäkseen suomalaisiin arvoyhtiöihin, mutta joukkoon mahtuu myös muutama kasvuyhtiö ja ulkomaalainen yritys. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Katse tulevaisuudessa

Joanna Lybeck tavoittelee sijoittamalla taloudellista turvallisuuden tunnetta, ei äkkirikastumista.

– Tulevaisuudesta ei tiedä. Saavatko minun ikäiseni enää mitään eläkettä ollenkaan? Haluan pelata huonon päivän varalle. Jos tapahtuu jotain, on jotain säästöjä. Miljoonien saaminen ei ole minulle tärkeää.

Turvallisuuden lisäksi Lybeck haluaa vaikuttaa. Hän haluaa sijoittamalla tukea niitä yrityksiä, joiden liiketoimintaan hän uskoo. Lybeckin sijoitusstrategia on yksinkertainen: hän tekee huolellisen taustatyön osakkeista, ostaa osakkeita ja pitää niistä kiinni.

– Olen ehdottomasti pitkän aikavälin sijoittaja. Jos tulee tarve ostaa uusi pesukone, voisin myydä osakkeita, mutta yritän pitää mahdollisimman korkean kynnyksen myydä.

Joanna Lybeckin vinkit hyvän sijoituskohteen löytämiseksi:

Hyvästäkin taktiikasta huolimatta menestys osakemarkkinoilla ei ole taattua. Osakemarkkinoilla voi myös hävitä rahaa.

  • Mieti, minkä yrityksen tuote tai palvelu on tärkeä tulevaisuudessa.

Näin Lybeck päätyi sijoittamaan sähköautojen pikalatauslaitteistoja valmistavaan Kempoweriin, joka on kasvanut pitkään kovalla vauhdilla.

  • Tutki yrityksiä. Lue talousuutisia, googlaa ja keskustele ystävien sekä läheisten kanssa.

Lybeckin kirvelevin pörssimoka liittyy ruotsalaiseen kaurajuomayhtiö Oatlyyn. Yrityksen ympärille rakentui valtava hype, mutta arvo heikkeni roimasti.

Oatlyyn sijoittaminen opetti Joanna Lybeckille, että yrityksiin kannattaa perehtyä huolella.
  • Sijoita yrityksiin, joita ymmärrät.

Lybeck sijoittaa esimerkiksi yrityksiin, joiden asiakas hän itse on.

– Tykkään Marimekon vaatteista ja Marimekko on menestynyt hyvin kymmenen viime vuoden aikana. Olen Nordean asiakas ja Nordea maksaa hyvin osinkoa", Lybeck kertoo pari esimerkkiä.

  • Suosi yrityksiä, joihin perehtyminen aidosti kiinnosta sinua.

Lybeck ei juuri sijoita esimerkiksi metallialan tai energia-alan yrityksiin.

– Ne ovat tärkeitä, mutta eivät minulle sydäntä lähellä.

  • Anna mahdollisuus suomalaisyrityksille.

Suomalaisten yritysten suosiminen on arvovalinta, mutta niistä myös saa paremmin tietoa suomeksi.

Suomalaisiin pörssiyhtiöihin sijoittaminen on Joanna Lybeckille tärkeää.

Voit keskustella aiheesta 10.3. klo 23 asti.

Suosittelemme