Hyppää sisältöön

Sairion päiväkodissa sekä lapset että aikuiset iloitsevat uudistuneista tiloista

Hämeenlinnassa Aulangon puistometsän kupeessa sijaitseva päiväkoti uudistui sisältä ja ulkoa.

Sairion päiväkodin työmaakyltti
Päiväkodin päärakennuksen remontissa uusittiin muun muassa sisäänkäyntien katokset ja portaat. Kuvituskuva. Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Anne-Maria Niskanen

Sairion päiväkodin remontti on valmistunut Hämeenlinnassa. Päiväkodin perusteellinen kunnostus kesti puolitoista vuotta. Päiväkodin johtaja Kati Arosen mielestä remontti onnistui oikein hyvin.

– Hoitajat ovat kertoneet, että lapset ovat nauttineet uusista tiloista niin paljon, etteivät tahtoisi lähteä kotiin, Aronen kertoo.

Remontissa uusittiin talon sisärakenteita ja tiloja jaoteltiin uudestaan. Sisustaminen on jonkin verran kesken, sillä kalusteita on tulossa vielä lisää ja muun muassa kaikille hyllyille ei ole vielä löytynyt omaa paikkaansa. Sälekaihtimetkin puuttuvat vielä.

– Maaliskuu menee uusien oppimisympäristöjen rakentamisessa yhdessä lasten kanssa.

Rakennuksen ulkopuolella uusittiin vesikate ja ulkoverhoilu sai uuden maalipinnan. Lisäksi katolle asennettiin aurinkopaneelit.

Sairion päiväkodissa on kolme ryhmää, joissa on yhteensä 55 lasta. Päiväkoti sijaitsee Aulangon metsän kupeessa. Päiväkodin johtaja Päivi Aronen arvioi, että uusi kota-alue päiväkodin pihapiirissä tulee olemaan kovassa käytössä.

Keuhkoparantolasta päiväkodiksi

Historiallisesti merkittäväksi arvotettu päärakennus on entinen keuhkotautiparantola, ja sen on suunnitellut rakennusmestari Heikki Tiitola. Parantolan rakennuttaja oli Hämeenlinnan Naisyhdisyksen perustama Vähävaraisten Keuhkotautisten Avustamisyhdistys. Rakennus valmistui vuonna 1915.

Sotavuosina 1939–1944 rakennus toimi sotasairaalana ja sotavammaisten kuntouttamispaikkana. Kun keuhkoparantolatoiminta päättyi, niin Hämeenlinnan kaupunki osti rakennuksen. Vuonna 1951 rakennukseen perustettiin Sairion Lastenseimi ja kansakoulu, joka siirtyi Tuomelaan vuonna 1968.

Rakennuksessa on tehty lukuisia muutoksia ja korjauksia. Päärakennukseen on tehty myös useita kuntoselvityksiä ja tutkimuksia 2000-luvulla. Perusteellisen kunnostuksen läpikäynyt rakennus on ollut Sairion päiväkodin käytössä yli 70 vuotta. Päiväkoti juhlii huhtikuussa 2023 onnistunutta remonttia.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle