Hyppää sisältöön

Otkes tutkii, miksi lääkkeiden koneellinen annostelu petti Satakunnassa – näin turvallisena pidetty systeemi tavallisesti toimii

Iäkkään henkilön epäillään kuolleen Satakunnassa apteekin lääkejakelupalvelun virheen takia. Onnettomuustutkintakeskus tutkii asiaa ja selvittää, onko tapauksesta mahdollisesti opittavaa myös muualla.

Nukahtamisen lääke
Suomessa on ollut alkuvuoden aikana Satakunnan lisäksi muutamia muitakin lääkkeiden jakelun ongelmatilanteita. Kuva: Seppo Ahava / Yle
Mika Viljanen,
STT

Onnettomuustutkintakeskus Otkes ryhtyy tutkimaan lääkejakelun virheen mahdollisesti aiheuttamaa kuolemantapausta Satakunnassa.

Otkes on saanut alkuvuonna tiedon muutamasta muustakin lääkkeiden jakelun ongelmatilanteesta Suomessa Satakunnan tapauksen lisäksi.

Asiasta kertoi STT:lle torstaina sosiaali- ja terveydenhuollon onnettomuuksien johtava tutkija Hanna Tiirinki.

Yle Pori kävi tutustumassa lääkkeiden koneellisen annosjakelun toimintaperiaatteisiin porilaisessa Karhu Apteekissa. Sen apteekkari Veli-Matti Lehtola ei halua ottaa suoraa kantaa Satakunnan kuolemantapaukseen.

– Vaikea sanoa, missä virhe on tapahtunut, Lehtola toteaa.

Porilaisapteekin oma koneellinen annosjakelu tapahtuu konkreettisesti Vantaalla, Pharmac-yhtiön tiloissa.

Toimittaja on Karri Laihonen

Kun asiakas on ilmoitettu mukaan koneelliseen jakeluun, apteekki saa esimerkiksi kotihoidolta tai hoitokodista asiakkaan lääkelistan.

Listan tarkistamisen jälkeen lääke- ja annostelutiedot syötetään tietokoneelle. Tämän jälkeen robotti jakelee lääkkeet pusseihin Vantaalla sen tiedon mukaan, minkä apteekki on toimittanut.

– Saamme siis asiakkaan lääkkeet valmiiksi pussitettuina ja niissä on kahden viikon lääkeannokset, Lehtola kertoo.

”Koneellinen annosjakelu vähentää lääkepoikkeamia”

Apteekkari Veli-Matti Lehtolan mukaan jakelun turvallisuudesta huolehditaan säntillisesti.

Annostelupaikassa jokainen pussi tarkistetaan ja myös valokuvataan, jotta asiakas saa oikeat lääkkeet ja oikeat annokset.

– On olemassa paljon tutkimustietoa siitä, että koneellinen annosjakelu vähentää lääkepoikkeamia. Se myös vähentää työtä esimerkiksi hoitokodeissa. Eli koneellisesti hoidettuna lääkkeiden annosjakelu on tehokasta ja taloudellista.

Porilaisapteekkari Veli-Matti Lehtola.
Apteekkari Veli-Matti Lehtolan mukaan koneellinen lääkkeiden annosjakelu säästää aikaa ja vaivaa ja on turvallista. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Satakunnan hyvinvointialueen mukaan eilen kerrotussa kuolemantapauksessa kyse oli siitä, että jakelun virheen takia menehtynyt potilas oli jäänyt pidemmäksi aikaa ilman tarvitsemaansa lääkettä. Kyse on ollut inhimillisestä virheestä.

Onnettomuustutkintakeskuksen tietoon tulleet muut tapaukset ovat osasyy sille, että Otkes päätti käynnistää tutkinnan kotihoidon asiakkaan menehtymisestä Satakunnassa.

Se selvittää, onko Satakunnan kuolemantapauksesta mahdollisesti opittavaa myös muualle Suomeen.

Tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki kertoo, että muut Otkesille alkuvuonna ilmoitetut lääkejakelun ongelmat eivät ole johtaneet yhtä vakaviin seurauksiin kuin Satakunnassa.

– Näissä muissa tapauksissa virheellisyys on havaittu ajoissa. Niistä ei siis seurannut tällaista oletetusti vakavaa tapahtumaa.

Suosittelemme sinulle