Hyppää sisältöön

Omakotiasuminen on kallista Hämeenlinnassa – myös Janakkalassa saa pulittaa pitkän pennin

Omakotiliiton tuoreen selvityksen mukaan Hämeenlinna on kymmenen kalleimman kunnan joukossa, kun tarkastellaan omakotiasujan asumiskustannuksia

Kesäinen katunäkymä Hämeenlinnan Rinkelinkadulta, jonka varrella puisia omakotitaloja 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta.
Omakotiasuminen ei ole Hämeenlinnassa nyt halpaa, varsinkaan, jos talossa on sähkölämmitys. Arkistokuva. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko

Omakotiasuminen on kallista Hämeenlinnassa. Omakotiliiton tuoreen selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Hämeenlinna on kymmenen kalleimman kunnan joukossa, kun vertaillaan vakiomuotoisen 120 neliön sähkölämmitteisen omakotitalon kustannuksia. Kalleinta omakotiasuminen oli selvityksen perusteella Laukaassa.

Jos huomioon otetaan yli 50 000 asukkaan kunnat, silloin Hämeenlinna nousee listan kärkeen. Asumiskustannuksiin uppoaa yli 8 000 euroa vuodessa. Myös Janakkalassa kustannukset ovat noin 8 000 euroa.

Riihimäellä ja Forssassa on halvempaa, eli asumiskustannuksiin menee rahaa reilut 6 000 euroa. Vertailun halvin kunta oli Kittilä.

Omakotiliiton selvityksessä kustannuksiin otettiin mukaan kiinteistövero, sähkölämmitys, käyttösähkö, vesimaksut sekä jätemaksut.

Omakotiliitto kertoo, että asumiskustannukset nousevat nyt ”ennennäkemätöntä vauhtia”. Eniten asumismenot ovat kasvaneet Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella, jossa nousua on tullut vuodessa 3 673 euroa.

Vielä viime vuonna Hämeenlinna ei yltänyt vastaavassa kyselyssä kymmenen asumiskustannuksiltaan kalleimman kunnan joukkoon.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle