Hyppää sisältöön

Suomalaisten lasten muoti eli koko 2010-luvun kulta-aikaansa, mutta sitten markkinat hyytyivät – Vimma lopetti, Nosh lopetti, Papu lopetti...

Kovin lastenvaatebuumi on takana ja talouden epävarmuus haastaa lastenvaateyrityksiä. Kun enemmän lastenvaatteita ostetaan käytettyinä ja marketeista, osa toimijoista on lopettanut, osa hakee uusia ratkaisuja.

Osa kotimaisista lastenvaateyrityksistä on joutunut tekemään ison päätöksen, kun markkinatilanne on kiristynyt.
Leena-Kaisa Laakso

Lastenvaatteita valmistava Silverjungle avaa parin viikon sisällä Riihimäen Veturitalleille uuden tuotantotilan.

Tilat ovat osa yhtiön uutta toimintamallia, jossa sen uusia mallistoja suunnitellaan, leikataan ja osin ommellaan Suomessa. Silverjunglen perusmallisto tuotetaan edelleen ulkomailla.

Riihimäkeläinen vaatealan yritys ui lastenvaatemarkkinoilla vastavirtaan. Moni tunnettu kotimainen merkki on lopettanut lastenvaatteiden tuotannon kokonaan. Vimma. Nosh. Papu.

Kovin 2010-luvun lastenvaatebuumi on takana ja trikoomekkojen, leggingsien ja ihanien kuosien kulta-aika laantumassa. Nyt kilpailu alalla on kovaa ja toimijoita useita. Oman haasteensa tuovat pikamuoti ja markettien kasvanut lastenvaatetarjonta.

Yhä useammin lastenvaatteet hankitaan myös käytettyinä.

Kaikki alkoi lastenvaatteista, mutta sitten tilanne muuttui

Noshin toimistolla Hämeenlinnassa seisoo täysi rekki vaateuutuuksia. Yrityksen vastuullisten naistenvaatteiden brändi on vahva. Lastenvaatteita ei enää näy.

Ei, vaikka Noshin tarina alkoi juuri lastenvaatteista yli kymmenen vuotta sitten. Silloin ne olivat jotain aika uutta: luomulaatua, vastuullisesti tuotettua, kivoja kuoseja.

Nosh oli alan ensimmäisten joukossa mukana luomassa kysyntää. Suosio kasvoi nopeasti. Naistenvaatteet tulivat mukaan asiakkaiden toiveesta ja olivat pian yhtä suosittuja kuin lastenvaatteet.

Vuonna 2021 yritys päätti kuitenkin luopua lastenvaatteista. Markkinatilanne oli muuttunut ja kilpailu koventunut.

– Päätös oli vaikea senkin takia, että Noshin tarina oli alkanut juuri lastenvaatteista. Olemme kuitenkin iloisia, että olimme osa muutosta ja ohjasimme asiakkaiden kysyntää kohti laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja lastenvaatteita. Lastenvaatteiden suuri suosio siivitti myös naistenvaatemallistojemme menestystä, tuotekehitysjohtaja Miia Roppo kertoo.

Tällä hetkellä lastenvaateala on Ropposta todella haastava. Alalle oli tullut lukuisia kiinnostavia kotimaisia brändejä.

– On vaikea ennakoida, mikä on tuleva trendi tai brändi, josta pienten lasten äidit kiinnostuvat.

Roppo ajattelee, että lastenvaatteiden lopettamispäätös oli oikea. Yritys keskittyy suunnittelussa aikuisten vaatteisiin. Myös asiakaskunta on laajentunut. Nykyisin Noshilta haetaan trikoon lisäksI työpaikoille sopivaa tyyliä ja uusia materiaaleja, kuten viskoosia, denimiä ja neuleita.

– Edelleen meiltä kysytään, tulevatko lastenvaatteet takaisin, Roppo sanoo.

”Nyt suurin hypetys on takana”

Kotimaisia lastenvaatebrändejä on useita. Osa tekee kaiken Suomessa, mutta monella suunnittelu ja markkinointi on kotimaassa, tuotanto ulkomailla.

Lastenvaatemarkkina on pysynyt viime vuosina ennallaan. Lastenvaatteisiin käytetään vuodessa noin 500 miljoonaa euroa, kertoo Suomen Tekstiili ja Muoti Ry:n tilastoasiantuntija Hanne Mikkonen.

– Lastenvaatebuumin nousussa tuli paljon uusia kiinnostavia lastenvaatebrändejä ja kuoseja etenkin lasten sisäpukeutumiseen. Kuluttajat innostuivat tästä tosi paljon, tuli hypetystä, jota myös sosiaalinen media ruokki. Nyt suurin hypetys on takana.

Lastenvaatteita esillä kaupassa.
Lastenvaatemerkkejä on edelleen paljon, ja kilpailu on kovaa. Moni hankkii myös lastenvaatteet käytettynä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Asiakkaiden kulutuskäyttäytyminen on muuttunut. Haastetta alan yrityksille luo se, että nyt ostetaan paljon käytettynä.

Käytännöllistä, kestävää, kierrätettyä

Suomalainen kuluttaja menee myös käytännöllisyys edellä. Kun rahasta on pulaa, satsataan olennaiseen: ulkovaatteisiin ja kenkiin eli perusjuttuihin. Ihanat kuosit, mekot tai sisävaatteet saattavat jäädä.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi, että 2010-luvun alussa nousuun lähtenyt lastenvaatebuumi on saavuttanut lakipisteensä. Osa merkeistä saavutti buumin aikana nopeasti ison markkinan, mutta kysyntä ei välttämättä enää kasva samaan tahtiin.

Syinä ovat taloudellinen epävarmuus, syntyvyyden lasku ja muuttuneet arvot. Nyt priorisoidaan hankintoja, pärjätään vähemmällä ja arvostetaan kierrätystä.

Tällä hetkellä vastakkain voivat olla arvot ja tiukka taloustilanne. Halutaan eettistä, mutta rahaa on vähän.

Malinen uskoo, että arvot ovat tulleet jäädäkseen. Se vaatii yrityksiltä uusia tapoja toimia.

– Lastenvaatteita tarvitaan aina, mutta meillä on yhä vahvempia arvoja, jotka vaikuttavat käyttäytymiseen. Etenkin lasten kohdalla halutaan varmasti jatkossakin suosia suomalaisia ja eettisesti korkealaatuisia tuotteita. Yritykset voivat joutua muuttamaan liiketoimintamalliaan. Osa varmasti myös löytää uudenlaisen markkinan, kuten vaikka omien tuotteiden kierrättämisen.

Riihimäen Veturitalleilla ommellaan pian

Riihimäen Veturitallien tila numero kymmenen kaikuu vielä tyhjyyttään. Jos kaikki menee suunnitellusti, pian siellä ommellaan lastenvaatteita.

– Siirrämme osan tuotannosta tänne Riihimäelle. Meillä on ensimmäiset pilotointijaksot nyt käynnissä ja lähiviikkoina päästään toivottavasti aloittamaan täällä, kertoo riihimäkeläisen Silverjunglen pääsuunnittelija ja yrittäjä Niinamaria Arkonsuo.

Hymyilevä nainen levittää käsiään teollisuushallissa.
Silverjunglen yrittäjä Niinamaria Arkonsuo valitsi toisen suunnan ja tuo nyt osan yrityksen tuotannosta Riihimäelle. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Veturitalleille tulee tuotannon koko ketju suunnittelusta ja markkinoinnista kaavoitukseen, leikkuuseen, ompeluun ja pakkaamiseen. Samalla vaatteita aletaan tehdä on demand -pohjaisesti eli niin, että uutta tuotetaan tarpeen mukaan.

– Se korvaa aiemmat kausimallistot. Perusmallisto tehdään vielä meidän ulkomaisten toimijoidemme kanssa, mutta muu otetaan tänne. Näin vältytään varastoon jääviltä kappaleilta, jotka ovat alalla iso ongelma. Myös materiaaleissa on tarkoitus siirtyä kokonaan kierrätettyyn.

Arkonsuo uskoo, että tällainen tuotanto sujuu paremmin lähellä. Muutokset voi tehdä nopeammin ja esimerkiksi kuljetuskuluissa säästetään. Haaveena on myös se, että asiakkaat pääsisivät mukaan suunnitteluun.

– Ehkä tämä vaatii sitä hullunrohkeutta, Arkonsuo nauraa.

Pienten on vaikea saada näkyvyyttä, päästä vaikka osaksi markettien valikoimaa

Kun Yle kyseli tätä juttua varten kotimaisilta lastenvaateyrityksiltä tämän hetken näkymistä, moni kertoi haasteista.

Esiin nousivat esimerkiksi alan kova kilpailu, jossa yksittäisen brändin oli vaikea erottua, asiakkaita jäytävä taloudellinen epävarmuus ja halpatuonti. Pienten toimijoiden on vaikea saada tuotteitaan marketteihin myyntiin.

Alan yritykset valitsevat nyt tarkemmin, mille markkinoille ja mihin tuotteisiin ne keskittyvät. Toinen tapa kilpailla on kestävä, lähellä tehty tuotanto.

Vantaalainen Vimma lopetti lastenvaatteiden parissa neljä vuotta sitten. Tänä vuonna se palaa juurilleen ja tuo markkinoille pienen erän yrityksen alkuaikojen kuviota. Sitä käytetään myös erässä lastenvaatteita.

– Kehityksen tulee olla jatkuvaa. Se, mikä toimi eilen, ei toimi välttämättä enää tänään. Juuret ja historia ovat osa meitä, niistä voi ammentaa elinvoimaa, Vimman perustaja Marjut Rahkola kertoo.

Ehta by Dream Circuksen tuotanto tehdään lähellä.

– Perustimme oman ompelimomme Varkauteen vuonna 2019 ja kehitämme sitä jatkuvasti turvataksemme suomalaisen ompelutyön kilpailukyvyn. Haluamme ylläpitää ja edistää suomalaista vaateteollisuutta, toimitusjohtaja Petra Ryymin kertoo.

Myös Juupajokelainen Myllymuksut luottaa paikalliseen osaamiseen.

– Olemme olleet alalla jo parikymmentä vuotta ja meillä on asiakkaita, jotka pysyneet matkassamme kaikki nämä vuodet. Suomalainen äiti arvostaa eettistä tuotantoa. Ompelemme kaikki tuotteet omassa ompelimossamme Juupajoella, toimitusjohtaja Johanna Putkonen sanoo.

Bodyt ja lastenvaatteet ovat esillä näyttelyssä.
Papulle taiteen ja vaatesuunnittelun yhdistäminen on ollut alusta asti mukana. Nyt bodyt ja lastenvaatteet pääsevät esille Riihimäen taidemuseon näyttelyyn. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Nokialainen Papu lopetti helmikuussa lastenvaatetuotannon, mutta aikoo jatkossa tehdä yhteistyömallistoja kumppaneiden kanssa.

– On hauska ajatus edelleen, että joitain samoja tuotteita voi olla naisille ja lapsille. Meilläkin tietyt mallistot jatkuvat tällaisten isompien yhteistyökumppanien kanssa, esimerkiksi Prismaan ollaan tehty lastenvaatemallistoa. Sieltä varmasti löytyy samistelutuotteita sitten edelleen lapsille ja naisille, Papun perustaja Anna Kurkela kertoo.

Lastenvaatteita esillä kaupassa.
Reimalla on vaatteiden kierrätyspalvelu ja korjaussetit. Kehitysjohtaja Nora Malin näkee, että tuotteen pitkäikäisyys on tärkeä, sillä etenkin nyt asiakkaat miettivät tarkkaan, mitä rahoillaan saavat. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Isomman kokoluokan Reimalla haastetta ovat tuoneet esimerkiksi tuotanto- ja kuljetuskustannukset. Reiman suunnittelu ja markkinointi on Suomessa, valmistus Aasian maissa. Valtaosa vaatteista myydään ulkomailla, ja myös kasvu syntyy erityisesti uusista markkina-alueista.

Kehitysjohtaja Nora Malin näkee tärkeinä arvot sekä uudet kierrättämistä ja korjaamista tukevat ratkaisut. Kun myydään toppahaalaria Yhdysvaltoihin, myydään myös ajatusta ja elämäntapaa.

– Haluamme tehdä vaatteita, jotka mahdollistavat lapselle aktiivisen liikkumisen ja joita pystyy huoletta käyttämään pitkään. Se on se viesti kansainvälisilläkin markkinoilla.

Yritys on perustanut asiakkailleen kierrätyspalvelun sekä tuonut myyntiin vaatteiden korjaussettejä. Ne vastaavat tarpeeseen käyttää samaa vaatetta pitkään.

– Haluamme, että meidän vaatteet kiertävät. Ajattelemme, että jokainen meidän tuote ansaitsee useamman lapsen käyttäjänä.

Aiheesta lisää Mira Helakari haluaa, että lapset näyttävät hyvältä - tätä harrastusta eivät kaikki ymmärrä.

Suosittelemme sinulle