Hyppää sisältöön
Lakimies Marianne Säkäjärvi seisoo Simon Ekpan kanssa katsoen tulostinta

Nigeriaan kapinaa lietsova lahtelaismies markkinoi lakipalveluita maahanmuuttajille – luulivat keskustelevansa asianajajan kanssa

Lahtelainen Simon Ekpa nousi otsikoihin, kun hänen kerrottiin lietsovan aseellista kapinaa Nigeriassa. Suomessa hänen tarjoamistaan lakipalveluista on tehty kanteluita valvontalautakuntaan.

Marjo Pirilä,
Jessica Stolzmann

Simon Ekpa harppoo Lahden Trion kauppakeskuksen käytäviä kolmiloikkaajan askelin. Hän näyttää tien kauppakeskuksen neljänteen kerrokseen toimistoonsa, jonka ovessa messinkikyltti lupaa lakipalveluita, konsultaatiota ja tulkkausta.

Ekpa ei ole varma, ovatko kaikki tavarat tallella, sillä keskusrikospoliisi on käynyt tekemässä toimistossa kotietsinnän.

Hän ei ole itse käynyt toimistollaan pitkään aikaan. On ollut muita kiireitä.

Keskusrikospoliisi otti äskettäin Ekpan kiinni rahankeräysrikoksesta epäiltynä, mutta vapautti hänet pian. Julkisuudessa on kerrottu muutakin: uutisten mukaan Ekpa lietsoo Lahdesta käsin aseellista kapinaa synnyinmaahansa Nigeriaan.

Ekpa on asunut Lahdessa pian kaksikymmentä vuotta, ja hänet tunnetaan entisenä urheilijana, kokoomuksen varavaltuutettuna ja myös lakimiehenä.

Hänen lakifirmansa Ekpa & Con asiakkaina on ollut paljon turvapaikanhakijoita ja afrikkalaisia siirtolaisia. Hän on hoitanut näiden asioita yhdessä entisen vaimonsa, lakimies Marianne Säkäjärven kanssa.

Toisin kuin moni asiakas on luullut, Ekpa itse ei ole kuitenkaan lakimies. Sekaannuksen vuoksi hänestä ja hänen entisestä puolisostaan on tehty kanteluita valvontalautakuntaan, ja heidän toimiaan on käsitelty hallinto-oikeudessa.

Ekpa itse sanoo, että ei ole koskaan väittänytkään olevansa lakimies. Hänen mielestään kyseessä on pettyneiden asiakkaiden mustamaalaus.

Lakimies Marianne Säkäjärvi istuu toimistopöydän takana ex-miehensä Simon Ekpan vieressä
Marianne Säkäjärvi ja Simon Ekpa ovat entisiä puolisoita ja yhtiökumppaneita. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Diplomaattinen selkkaus aseellisen kapinan vuoksi

Simon Ekpa nousi otsikoihin Suomessa helmikuussa, kun hän aiheutti poikkeuksellisen diplomaattisen selkkauksen.

Ekpa on yli puolentoista vuoden ajan lietsonut itsenäisyyskapinaa Nigeriassa Biafran alueella. Sosiaalisen median kanavissaan hän on jakanut ulkonaliikkumiskieltoja ja kehottanut boikotoimaan Nigerian tämän kevään vaaleja.

Hän väittää johtavansa Biafran itsenäisyysliikkeen IPOBin ja sen aseellisen siiven toimintaa liikkeen johtajan ollessa vangittuna.

Nigerian ulkoministeri Geoffrey Onyeama kutsui helmikuussa Suomen suurlähettilään Leena Pylvänäisen puhutteluun Ekpan vuoksi.

Ulkoministerin mukaan Ekpa levittää virheellisiä tietoja ja vihapuhetta. Hän vaati Suomelta nopeita ja päättäväisiä toimia tämän pysäyttämiseksi.

Simon Ekpa tietokoneen ääressä.
Simon Ekpa kotonaan Lahdessa. Hän pitää tietokoneen ääreltä nettilähetyksiä, joissa hän muun muassa määrää ulkonaliikkumiskieltoja Kaakkois-Nigeriaan. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Karttalla Nigeria, Biafran alue, Suomi sekä Lahden kaupunki.
Kuva: Samuli Niemi-Hukkala / Yle

”Lakimies Saimon”

Ekpan lakitoimisto mainostaa olevansa erikoistunut maahanmuuttokysymyksiin. Yritys on perustettu vuonna 2015. Noihin aikoihin Suomeen saapui kymmeniä tuhansia siirtolaisia.

Turvapaikanhakijoita auttavat vapaaehtoiset muistavat Ekpan hyvin suomea puhuvana miehenä, joka jakoi käyntikorttejaan vastaanottokeskuksissa. Tieto mukavasta ja hyvin pukeutuvasta ”lakimies Saimonista” levisi nopeasti.

Käyntikortissa Ekpan nimen alla lukee LL.M Master of Laws. Se ei vastaa suomalaista oikeustieteen maisterin tutkintoa. Opetushallituksen mukaan pitäisi arvioida koulutuksen tarkan sisällön ja laajuuden perusteella, mihin tutkintonimike täällä rinnastuisi.

Niin sanotun lupalakimiehen pätevyyttä Ekpalla ei Suomessa ole, eikä hän voi toimia julkisilla varoilla turvapaikanhakijoiden oikeusavustajana tuomioistuimessa.

Yle on jutellut usean turvapaikanhakijan kanssa, jotka ovat luulleet Ekpaa lakimieheksi. Asian todellinen laita on paljastunut heille vasta kun he ovat nähneet heitä koskevat asiakirjat.

Ne oli Ekpan sijaan allekirjoittanut heille tuntematon nimi, Marianne Säkäjärvi.

Simon Ekpan armeijakuvia seinällä.
Simon Ekpa on Suomen kansalainen, ja hän on suorittanut varusmiespalveluksen Lahden Hennalan varuskunnassa vuonna 2013. Kuva: Sakari Piippo / Yle

”Huomaavaisempi kuin moni lakimies”

Afganistanilainen Rahman kuuli Ekpasta ystävältään. Hänellä oli kiire löytää lakimies. Perhe oli saanut hallinto-oikeudesta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen ja tarvitsi oikeusavustajaa. Rahman ei tahdo esiintyä tässä jutussa oikealla nimellään.

Ekpan toimisto teki vaikutuksen afgaaniperheeseen. Rahman ihaili etenkin kultaisissa kehyksissä olevia kuvia, joissa Ekpa poseerasi Suomen armeijan varusmiesvaatteissa.

Perhe ajatteli, että jos tämä ulkomaalaistaustainen mies on pärjännyt Suomessa näin hyvin, varmaankin hän osaa neuvoa muitakin. Rahmanin mukaan Ekpa kävi läpi perheen asiakirjoja.

– Hän vakuutti, että Maahanmuuttoviraston päätös oli ollut virheellinen ja hän hoitaisi asiat kuntoon. Hän ei missään vaiheessa kertonut, että ei ole lakimies, hän sanoo.

Vaikka Rahman on pettynyt siihen, että Ekpa ei kertonut hänelle asiaa suoraan, hän tahtoo, että jutussa kerrotaan tästä myös hyvät asiat.

– Ekpa oli huomaavaisempi kuin moni lakimies. Perheelläni oli vaikea tilanne, ja Ekpa osasi rauhoitella vanhempiani, etenkin äitiäni.

Lakimies Marianne Säkäjärvi istuu toimistopöydän takana
Marianne Säkäjärvi avustaa Simon Ekpan asiakkaita oikeudessa. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Oikeustutkinto etäopiskeluna

Ekpa on pukeutunut tummansiniseen, hyvin istuvaan pukuun ja solmioon. Kultaiset sormukset sormissaan hän selailee toimistossaan paksuja mappeja ja etsii tutkintotodistustaan.

Todistus löytyy.

Sen mukaan Ekpa on suorittanut Master of Laws -tutkinnon ihmisoikeuksista ja ihmisoikeusjuridiikasta Aberystwythin yliopistossa ja valmistunut joulukuussa 2015. Hän kertoo suorittaneensa tutkinnon kolmessa vuodessa etäopiskeluna.

Lakialaan hän oli perehtynyt jo ennen sitä työharjoittelussa ja osakkaana Marianne Säkäjärven lakitoimistossa.

Säkäjärvi on lahtelainen lakimies, oikeustieteen kandidaatti ja Ekpan entinen vaimo. Pariskunnalla oli 2010-luvun alussa pieni yhteinen lakitoimisto Lahdessa. Asiakkaat olivat enimmäkseen länsiafrikkalaisia turvapaikanhakijoita.

– Sana alkoi kiertää vastaanottokeskuksissa, että meidän toimistossa on länsiafrikkalainen, musta, oikeudellisia asioita tunteva henkilö, muistelee Marianne Säkäjärvi.

Ekpa ymmärsi kieltä ja turvapaikanhakijoiden hätää. Hän kertoi, mitä poliisi saattaa kuulusteluissa kysyä, mitkä tiedot ovat oleellisia turvapaikan saamiseksi ja miten tärkeä passi on kansalaisuuden saamisen kannalta. Kaiken lisäksi hän oli tavoitettavissa jopa yöaikaan.

Sitten tuli avioero.

Eron jälkeen Ekpa perusti oman yhtiön kauppakeskus Trion neljänteen kerrokseen. Ennen pitkää yhteistyö Säkäjärvenkin kanssa alkoi uudelleen. Säkäjärvi alkoi ostaa entiseltä puolisoltaan palveluita alihankintana.

Hän on toiminut Ekpan asiakkaiden oikeusavustajana oikeusprosessissa. Ylellä on tiedossa useita tapauksia, joissa Säkäjärvi ei ole itse lainkaan tavannut avustamaansa turvapaikanhakijaa.

Kuvakaappaus Ekpa  Co Oy:n verkkosivuilta
Ekpa & Co mainostaa olevansa ulkomaalaisasioihin erikoistunut lakitoimisto. Kuva: Kuvakaappaus Ekpa Co Oy:n verkkosivuilta

Ex-pariskunta: mustamaalausta ja tulkkausongelmia

Simon Ekpalle ja Marianne Säkäjärvelle syytökset epäselvästä toiminnasta ovat tuttuja. Ekpa epäilee, että heitä on tarkoituksella mustamaalattu.

– Olen aina selittänyt, että toimin oikeusneuvojana. Jos asia ei mene hyvin, he suuttuvat ja sitten tulee tällaisia huhuja, hän sanoo.

Säkäjärvi arvioi, että väärinkäsitys voi johtua myös tulkkauksesta.

– Jos tulkki sanoo, että tämä henkilö neuvoo sinua oikeudellisesti, asiakas saattaa mieltää, että se on varmasti joku lakimies, selittää Säkäjärvi.

Helsinkiläinen asianajotoimisto kanteli vuonna 2017 epäselvästä roolijaosta alan valvontalautakuntaan. Valvontalautakunta ei havainnut Säkäjärven toimineen vastoin velvollisuuksiaan, vaikka hän ei ollut tavannut itse henkilökohtaisesti asiakastaan.

Hallinto-oikeus oli eri mieltä. Sen mukaan Säkäjärvi laiminlöi erittäin vakavalla tavalla oikeudenkäyntiavustajalle kuuluvia velvollisuuksiaan. Tällä perusteella hallinto-oikeus myös hylkäsi Säkäjärven palkkiovaatimuksen.

Monet asiakkaat ovat luulleet, että Ekpa on lakimies. Videolla Ekpa ja Säkäjärvi vastaavat kysymyksiin siitä, miten he toimivat asiakkaiden kanssa.

Ekpa myöntää, että ilman Säkäjärveä hänen yrityksensä toiminta olisi vaikeaa. Jos asiakas joutuu oikeuteen, Ekpa tarvitsee tätä avustamaan lakimiehen. Entinen vaimo kannattelee myös silloin, kun asiakkaita ei ole.

Viime aikoina hänen toimistonsa ovi on käynyt harvemmin.

Monet muslimit ovat alkaneet karsastaa Ekpan palveluja, sillä Biafran itsenäisyystaistelussa kristitty Ekpa taistelee Nigerian muslimeita vastaan.

Ekpa sanoo, että muslimit eivät ole hänelle ongelma, vaan terroristit.

Ekpan yrityksen taloustilanne on heikko. Se on ajautunut maksuvaikeuksiin ja poistettiin ennakonpidätysrekisteristä viime vuonna. Yritykseltä perittiin muun muassa verovelkoja.

Toukokuussa ulosotto keskeytettiin yrityksen varattomuuden vuoksi. Ekpa sanoo, että toiminta jatkuu silti.

Ekpan yrityksen hallituksen varajäsenenä on toiminut hänen vanha ystävänsä helluntaiseurakunnasta. Hän sanoo Ylelle, että ei halua olla enää yrityksen kanssa tekemisissä.

Simon Ekpa istuu koristeellisella sohvalla.
Ekpa kuvattuna kotonaan Lahdessa. Hän on kertonut aktivoituneensa Biafran kamppailussa muutama vuosi sitten. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Pelko pitää ihmiset kiireisinä

Toisaalta Ekpa ei edes ehtisi hoitaa lakiasiakkaita entiseen tapaan.

Hänet pitää kiireisenä Nigerian politiikka. Juuri nyt maassa valmistaudutaan osavaltiovaaleihin. Ekpa on määrännyt nigerialaisia pysymään kotona ensi viikon torstaista sunnuntaihin.

On vaikea hahmottaa, mikä on Ekpan todellinen vaikutusvalta Nigeriassa.

Onko hänellä oikeasti käskyvaltaa kaukana toimiviin aseellisiin ryhmiin?

Kun Ylen toimittaja hiljattain vieraili Kaakkois-Nigeriassa Enugun kaupungissa, kävi ilmi, että lahtelaisyrittäjän määräämiä ulkonaliikkumiskieltoja todella pelättiin. Kaupungin keskusta oli lähes tyhjä.

– Jos arvostelet Ekpaa ja hänen määräyksiään, olet hengenvaarassa, kertoivat Ylen haastattelemat miehet. He eivät halunneet esiintyä omalla nimellään tai kasvoillaan.

Asiantuntijat arvioivat, että Ekpa on itse julistautunut johtajaksi ja hänen todellinen asemansa on epäselvä. Pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkijan Liisa Laakson mielestä sosiaalinen media ja Nigerian epävarma turvallisuustilanne ovat mahdollistaneet sen, että Ekpan sanomisilla on joka tapauksessa vaikutusta.

– Ihmiset tottelevat häntä, koska pelkäävät. Ei sen takia, että Ekpa olisi karismaattinen johtaja tai koska he itse kannattaisivat Biafran itsenäisyyspyrkimyksiä, Laakso arvioi.

Sosiaalisessa mediassa nigerialaiset myös arvostelevat Ekpaa. Useissa Ekpan kirjoituksiin jätetyissä kommenteissa toistuu näkemys, että tämän on helppoa huudella Suomesta.

”Miksi et tule tänne?”, joku kysyy.

”On itsekästä pakottaa meidät kotiin ilman ruokaa”, toinen kirjoittaa.

Suljettuja liikehuoneistoja nigerialaisen Enugun kaupungin keskustassa
Kaakkois-Nigeriassa Enugun kaupungissa oli hiljaista, kun Yle vieraili äskettäin alueella. Asukkaat pelkäävät Simon Ekpaan yhdistettyjä asejoukkoja ja hänen määräämiään ulkonaliikkumiskieltoja. Kuva: Pasi Toivonen / Yle