Hyppää sisältöön

Naisten palkkapussi on Itä-Suomessa satoja euroja pienempi kuin miesten

Oli kyse sitten työstä valtion, kunnan tai yksityisen palveluksessa, miehet saavat selvästi suurempaa palkkaa kuin naiset. Palkkarakennetilasto paljastaa tilanteen Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

20 euron seteli luotto- ja pankkikortin päällä.
Huolimatta tasa-arvovaatimuksista ja naisten korkeammasta koulutustasosta palkkaerot naisten ja miesten välillä kaventuvat hyvin hitaasti. Kuva: Risto Degerman / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Kokoaikatyötä tekevät naiset tienaavat sekä Pohjois-Karjalassa että Pohjois-Savossa vähemmän kuin miehet.

Vasta julkaistut palkkarakennetilastot vuodelta 2021 kertovat, että naisten kokonaisansiot jäävät jälkeen miehistä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.

Pohjois-Karjalassa naisten kokonaisansioiden keskiarvo oli 3 087 euroa kuukaudessa, kun miesten ansiotaso oli lähes 500 euroa euroa enemmän.

Valtiolla ero oli kaikkein suurin, pohjoiskarjalaisten miesten kokonaisansiot olivat kuukaudessa 587 euroa enemmän kuin naisten.

Pohjois-Karjalan kunnissa ja yksityissektorilla ansioiden keskiarvo oli miesten hyväksi noin 540 euroa kuukaudessa.

Pohjois-Savossa erot suuremmat

Pohjois-Savossa naisten kokonaisansioiden keskiarvo oli 3 174 euroa kuukaudessa, kun miesten ansiotaso oli yli 550 euroa enemmän.

Valtiolla ja kunnissa työskentelevien pohjoissavolaisten miesten kokonaisansiot olivat kuukaudessa reilut 640 euroa enemmän kuin naisten. Yksityissektorilla ansioiden keskiarvo oli savolaismiesten hyväksi noin 600 euroa kuukaudessa.

Kokonaisansioihin lasketaan palkan lisäksi työaikalisät ja ylityöt, mutta ei tulospalkkioita. Kyse on bruttosummasta, josta ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Muutos palkkaeroissa varsin hidasta

Yliaktuaari Hanna Jokimäki Tilastokeskuksesta pitää suurena tekijänä palkkaeroihin sitä, että monilla toimialoilla on yhä eriytymistä naisten ja miesten ammatteihin ja tämä näkyy palkkatasossa.

– Vaikka naiset ovat korkeakoulutetumpia, on paljon naisvaltaisia aloja, missä koulutus ei välttämättä tuota yhtä suurta palkkaa kuin monilla miesvaltaisilla aloilla, Jokimäki pohtii.

Lisäksi miehet toimivat useammin johtotehtävissä ja voivat tehdä enemmän ylitöitä, mikä näkyy kokonaisansioissa.

Joka tapauksessa muutos tasa-arvoisempaan suuntaan on hidasta.

– Jos katsotaan erilaisia tasa-arvoselvityksiä, niin hyvin pieniä muutoksia tässä on tapahtunut vaikka viimeisten kymmenen vuoden aikana. Hyvin hitaasti naisten ja miesten yleinen palkkaero pienentyy, Jokimäki toteaa.

Suosittelemme sinulle