Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitos on valinnut itärajan testiaidan rakentajan

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan noin kolme kilometriä aitaa Imatran Pelkolan rajanylityspaikalle. Rakentajalla on kokemusta aidan rakentamisesta Virossa.

Rajavartija Suomen ja Venäjän rajalla Imatralla.
Pilottivaiheessa rakennetaan kolme kilometriä aitaa Imatralle. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Heikki Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rajavartiolaitos on valinnut GRK-nimisen yrityksen toteuttamaan itärajan esteaidan pilottikohdetta. GRK:n tehtävänä on rakentaa Imatran Pelkolan rajanylityspaikalle noin kolmen kilometrin mittainen esteaita. GRK voitti pilottihanketta koskevan kilpailutuksen.

Pilottikohteen rakentamisen on määrä alkaa ensi kesäkuun loppuun mennessä. Jo keväällä aloitetaan huoltoteiden ja kaapelireittien sekä aidan perustusten rakentaminen.

Rajavartiolaitos on arvioinut esteaidan rakentamisen tarpeelliseksi osalle itärajaa. Koko rajan pituudelta aitaa ei ole tarkoitus rakentaa, vaan rakentaminen keskityy riskialtiimmille paikoille kuten rajanylityspaikoille ja niiden läheisille alueille.

Pelkolan lisäksi pilotin aikana rakennetaan noin 300 metrin mittainen esteaita Immolan varuskunnan alueelle osaksi Raja- ja merivartiokoulun koulutusympäristöä.

– Maaliskuussa työt käynnistyvät tien ja aidan perustusten rakentamisella. Seuraavaksi asennetaan aidat ja rakennetaan tekninen valvontajärjestelmä. Projektin aikana aidan viereen rakennetaan tie rajapartioiden liikkumista ja huoltotöitä varten. Tien viereen raivataan aukko teknisen valvonnan mahdollistamiseksi, GRK:n taito- ja väylärakentamisen liiketoimintajohtaja Jaakko Mäkelä kertoo.

Mäkelän mukaan GRK:lla on aiempaa kokemusta esteaidan rakentamisesta. GRK urakoi raja-aitaa myös Viron kaakkoiskulmassa Võrumaalla, jossa aidan jatko-osa valmistuu vuonna 2025.

Asiasta uutisoi muun muassa Turun Sanomat.

Otsikko muokattu 10.3.2023 kello 17.53: Rakennuttaja-sana vaihdettu rakentajaksi.

Suosittelemme sinulle