Hyppää sisältöön

Testaa, pärjäisitkö ylioppilaskokeissa: 12 kysymystä kertovat, onko lukion oppimäärä jäänyt mieleen

Tässä pelissä pääset testaamaan yleissivistystäsi aidoilla kysymyksillä: koostimme 12 kysymyksen ylioppilaskoepelin viime syksyn kysymyksistä.

 Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköistä ylioppilaskirjoitusta.
Tänä keväänä noin 45 000 kokelasta on ilmoittautunut ylioppilaskirjoituksiin. Koepäivät on ripoteltu kolmen viikon ajalle. Arkistokuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Elli Piirainen

Lukion päättävä loppurutistus, ylioppilaskirjoitukset, alkoivat tiistaina. Ennen kirjoituksia abiturientit ovat olleet reilun kuukauden lukulomalla valmistautumassa koitokseen.

Kirjoitusten tarkoituksena on selvittää, ovatko ylioppilaskokelaat saavuttaneet lukion tavoitteiden mukaisen riittävän kypsyyden ja omaksuneet lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot.

Ylioppilaskirjoitukset uudistuivat keväällä 2022, kun pakollisten kirjoitettavien aineiden määrä nousi neljästä viiteen.

Uudistus on jatkumoa korkeakoulujen valintauudistukselle. Uudistuksen jälkeen hakijat saavat pisteitä viidestä tai joissain tapauksissa kuudesta yo-tutkinnon aineesta.

Olemme koostaneet viime syksyn ylioppilaskokeiden kysymysten perusteella visan, jolla jokainen voi testata, miten lukion oppimäärä on hallussa. Testissä kysytään mukailtuja kysymyksiä syksyn 2022 ylioppilaskokeista.

"Ylioppilaskirjoitukset oli kaoottinen sukupolvikokemus." Gogi Mavromichalis, Emma Karasjoki, Matti Riitakorpi, lukion opettajat Terhi, Laura, Veikka ja Abitreenien juontajat Inkeri Alatalo ja Jasmin Beloued jakavat kokemuksiaan ylioppilaskirjoituksista.

Miten ei niin vakavat kirjoitukset sujuivat? Voit keskustella aiheesta torstaihin 16.3. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle