Hyppää sisältöön

USU: Suomalaiset jättäisivät leikkausten ulkopuolelle mieluimmin sosiaali- ja terveydenhuollon, koulutuksen ja maanpuolustuksen

Uutissuomalainen gallup kysyi, mistä kohteesta ei ainakaan saisi leikata, jos valtiontaloutta sopeutettaisiin julkisia menoja leikkaamalla.

Kouvolan Ratamokeskuksen infokyltti Kouvolassa.
Kuvituskuva Kouvolan Ratamokeskuksesta. Kuva: Antro Valo / Yle
Topias Peltonen

Suomalaiset ovat vähiten valmiita leikkaamaan sosiaali- ja terveysmenoista, koulutuksesta ja maanpuolustuksesta. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) gallupista.

Uutissuomalainen kysyi, mistä kohteesta ei ainakaan saisi leikata, jos valtiontaloutta sopeutettaisiin julkisia menoja leikkaamalla. Kyselyssä nimettiin 13 mahdollista leikkauskohdetta.

Kyselyssä kolmen kärki erottui selvästi. Kaikista vastaajista 30 prosenttia välttäisi leikkauksia sosiaali- ja terveydenhuollosta, 20 prosenttia koulutuksesta ja 15 prosenttia maanpuolustuksesta.

Sote- ja koulutusmenoista karsimista välttäisi hieman enemmän naiset, kun maanpuolustus korostui miesten vastauksista.

Kolmen kärjen takana vähiten leikkauslistalle toivottiin poliisia ja rajavartiolaitosta (seitsemän prosenttia), varhaiskasvatusta (neljä prosenttia) ja ympäristönsuojelua (neljä prosenttia).

Tietoykkösen helmikuun lopussa toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suosittelemme sinulle