Hyppää sisältöön

Sadat Floridan koulut tyhjensivät kirjahyllynsä paniikissa – Trumpin kilpailija höykyttää kotiosavaltiotaan lapsia koskevilla säännöillä

Brian Covey menetti työnsä jaettuaan videon koulun tyhjistä kirjahyllyistä. Entinen opettaja uskoo, että koulut ovat joutuneet kuvernööri Ron DeSantisin tähtäimeen osana alkavaa presidenttikampanjaa.

Opettaja Brian Covey jäi työttömäksi kuvaamansa somevideon vuoksi.
Iida Tikka

– En tiedä miten päädyimme tilanteeseen, jossa politiikka voi olla niin julmaa, että oppilailta viedään kirjat ja kaikki vain pitävät sitä normaalina, Brian Covey sanoo surumielisesti kun ajamme hänen entisen työpaikkansa ohi.

Vielä vuoden alussa Covey opetti vakituisena sijaisena matematiikkaa yläkouluikäisille, mutta nyt hän on työtön.

Tammikuun lopulla sadat floridalaiset koulut tyhjensivät kirjahyllynsä paniikissa. Koulut eivät halunneet joutua vaikeuksiin, kun uudet koulukirjallisuutta sääntelevät poliittiset säännöt olivat astumassa voimaan.

Niiden mukaan koulun media-asiantuntijan on käytävä kaikki lapsien saatavilla olevat kirjat läpi ja tarkastettava, ovatko ne opetusministeriön sääntöjen mukaisia.

Kun Coveyn koulun kirjasto tyhjennettiin, hän kuvasi siitä videon ja jakoi sen Twitterissä. Video levisi kulovalkean tavoin, ja lopulta toimittaja kysyi tiedotustilaisuudessa Floridan kuvernööriltä kommenttia videoon. Kuvernööri Ron DeSantis väitti videon antavan valheellisen kuvan.

Pian tiedotustilaisuuden jälkeen Coveyn työnantaja ilmoitti, että tämän työsuhde on päätetty.

Covey oli joutunut koko Floridaa ravistelevan poliittisen taistelun keskiöön. Sen päähenkilö on Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis, joka käy epävirallista presidenttikampanjaa koululaisten kustannuksella.

Ron DeSantis kädet levällään puhujanpöntössä.
Ron DeSantis sanoo haluavansa estää kouluissa tapahtuvan indoktrinaation. Kuva on otettu 22. huhtikuuta 2022. Kuva: Daniel A. Varela / AOP

Republikaanien tähtipoliitikko haluaa estää ”koulujen indoktrinaation”

DeSantis on republikaanien tähtipoliitikko, joka on kerännyt huomiota kouluihin ja lapsiin keskittyvillä poliittisilla tempauksilla.

DeSantis on ajanut läpi useita lakeja, jotka vastustavat hänen mukaansa lasten ”kouluissa tapahtuvaa indoktrinaatiota”.

DeSantis on säätänyt esimerkiksi ”Vanhempain oikeudet opetuksessa” -lakipaketin ja ”Pysäytetään woke” -lain, jotka vaikuttavat suoraan koulutukseen osavaltiossa.

Vanhempien oikeus -lakipaketti rajoittaa sitä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä saa puhua alle neljäsluokkalaisille koululaisille. Vanhempien oppilaiden kohdalla laki sanoo, että opetuksen on oltavat ”ikäryhmälle sopivaa”, mutta jättää sen määrittelemättä.

Käytännössä lain on kuitenkin tulkittu rajoittavan homoseksuaalisuudesta puhumista laajasti, koska vanhemmat voivat valittaa opettajista lain epämääräisyyden ansiosta lähes mielivaltaisesti.

Pysäytetään woke -laki taas rajoittaa sitä, miten rakenteellisesta rasismista saa opettaa. Laki kieltää opettajia puhumasta aiheista, jotka voivat saada kenet tahansa tuntemaan olonsa epämukavaksi sukupuolen, ihonvärin tai uskonnon perusteella.

Käytännössä esimerkiksi Yhdysvaltain rasistisesta sorrosta luokkahuoneissa puhuminen vaikeutuu huomattavasti. Laki ei kuitenkaan tarkkaan määritä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Mielenosoittaja pitelee kylttiä.
Ron DeSantisin politiikkaa on vastustettu mielenosoituksissa eri puolilla Floridaa. Kuva on otettu 31. tammikuuta New Collegessa Sarasotassa. Kuva: Dave Decker / AOP

Epämääräiset lait vaientavat opettajia

Coveyn mukaan juuri lakien epämääräisyys on valtava pelote opettajille, jotka ovat huolissaan työpaikkansa ja opetuslupansa menettämisen puolesta. Coveyn mukaan se on myös vaientanut opettajat taistelun keskellä.

Hän ei itse kadu kirjahyllyvideon julkaisua, vaikka menettikin työnsä. Hänen mukaansa kouluissa käytävässä taistelussa on kyse yhtä työpaikkaa tärkeämmästä asiasta, satojentuhansien lasten koulutuksesta.

– Nähdäkseni tämä on jo toinen valtava myllerrys lasten koulupolulla. Mutta toisin kuin pandemian aikana, nyt on mahdotonta perustella lapsille sitä, miksi heidän koulutuksensa kärsii, Covey sanoo.

DeSantis ja republikaanit ovat perustelleet lakeja lasten suojelulla ja sillä, että lasten luettavaksi ei päädy epäasiallista materiaalia. Coveyn mukaan perustelu on ontto, sillä lapset löytävät epäasiallisen materiaalin halutessaan netistä, eivät koulukirjastosta.

Kirjoja sen sijaan tarvittaisiin lukemaan opetteluun.

Koulupolitiikka voi olla DeSantisin väylä valtakunnanpolitiikkaan

Covey arvioi, että DeSantis käyttää koulupolitiikkaa ponnistusalustana valtakunnalliseen politiikkaan.

Vaikka DeSantis ei ole vielä ilmoittanut kampanjansa alkaneen, näyttää selvältä, että hän pyrkii republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Silloin esivaaleissa vastassa on Donald Trump.

Ehdokasasettelusta päättävät innokkaimmat republikaaniäänestäjät, jotka ovat suosineet puolueen radikaalisiipeä ympäri maan.

Trumpin haastaja DeSantis käy kulttuurisotaa kouluissa.

Suosittelemme