Oulun kaupungin rakennuslautakunnan maanantain 13.3. esityslistalla on vastaus rakennusvalvonnan majoitustoimintaohjeen muuttamista koskevaan valtuustoaloitteeseen.
Kolme oululaista valtuutettua on esittänyt ohjeen muuttamista muun muassa lainmukaiseksi, yhdenvertaiseksi ja Oulun elinvoimaa kehittäväksi.
Tarkastuspäällikkö Tapani Hopun mukaan ohjeistuksen päivittämiselle ei ole perusteita, koska sitä muutetaan lähiaikoina valtakunnallisesti valmisteilla olevan ohjeistuksen mukaiseksi.
Esittelijänä toimivan Hopun mukaan Rakennustarkastusyhdistyksen juristiryhmän ohjeistuksen mallina on Tampereen viime vuonna tiukentunut ohjeistus. Hän arvioi sen valmistuvan kevään aikana.
Sen mukaan ammattimaisen majoitustoiminnan tunnusmerkkejä ovat muun muassa se, ettei kukaan ole kirjoilla vuokrattavassa asunnossa, huoneistoa vuokrataan toistuvasti, sitä tarjotaan välityspalvelun kautta, se on kalustettu tai sitä markkinoidaan majoitustilana.
Hopun mukaan Oulun nykyinen ohjeistus on tehty nimenomaan Tampereen ja Helsingin ohjeistusten pohjalta. Airbnb-tyyppisen majoitustoiminnan tiukentunut säätely on lähtenyt liikkeelle toiminnan lieveilmiöistä kuten häiriön aiheutumisesta talojen vakituisille asukkaille.
Valtuustoaloitteen puuhamies Risto Päkkilä (kesk.) on tyytyväinen, että nyt ollaan saamassa yhtenäinen ohjeistus, jossa Oulu ei erotu asiassa Oulun kaupunkien joukossa.
– Ei voi olla niin että jossakin tulkitaan asioita tiukemmin ja jossakin vähemmän tiukasti, sanoo Päkkilä.
Samassa kokouksessa käsitellään myös uhkasakon asettamista asunto-osakeyhtiö Oulun Asematornille ja sen asuntoja lyhytaikaisesti vuokraaville asunnonomistajille.
Rakennusvalvonta esittää lyhytaikaisen vuokrauksen lopettamiseksi yhtiölle 30 000 euron uhkasakkoa ja kullekin asunnolle 8 000 euron uhkasakkoa.
Hopun mukaan uhkasakon pitää olla tuntuva, jotta toiminta saataisiin loppumaan.
Asematorni 1:n hallituksen puheenjohtaja Janne Hietala pitää menettelyä paitsi ajojahtina, myös mielenkiintoisena valtakunnallisena ennakkotapauksena.
– Onhan tämä aika hurjaa, että tällaista vuokraustoimintaa harjoittavat yksityiset ja yritykset ovat ajojahdin kohteena, sanoo itsekin uhkasakon uhkaama Hietala.
Oulun rakennuslautakunnan puheenjohtaja Merja Rasinkangas (ps.) ei pidä Oulua mitenkään poikkeuksellisena paikkana lyhytaikaisen asunnonvuokraustoiminnan sääntelyn suhteen.
– Minulla ei ole mitään airbnb-toimintaa vastaan, kunhan se on kaavan mukaisesti tehty. Ja asuntoyhtiö voi aina hakea käyttötarkoituksen muutosta, sanoo Rasinkangas.
Ouluun on myös suunnitteilla ainakin yksi nimenomaan lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettu talo.
Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.